MAREA FRICĂ A LIBERALILOR

By 28 ianuarie 2017Jurnal de bord

tanase nisa 113Cel mai mult liberalii se tem azi de destrămarea partidului lor. Asta-i ține deocamdată la un loc si principala energie in partid. Frica. E un scenariu plauzibil ca-n vara care vine PNL să se facă bucăți. Să rezulta din rupere partidulețe, facțiuni. Altii să plece spre ALDE, PMP, USR. Trebuie să spun ca acestea atît așteaptă și doresc tot răul liberalilor, adică să se facă praf, ca să le ia oamenii din teritoriu, consilierii, organizatiile locale, parlamentarii, sediile. La cit de anemice sunt, ( au o singura cifra in alegeri și în sondaje, sub 10% ) au nevoie de o infuzie. La război ca la război !

Aceasta teamă care traversează PNL de sus in jos, de jos in sus, in teritoriu ca și la centru s-a generalizat și a creat un moment extrem de periculos. PNL e pe muchie de cuțit. Ori la bal, ori al spital! cum îmi spunea un lider liberal zilele trecute. Congresul despre care se tot vorbește, dar se tot amînă, poate îngropa PNL definitiv sau să-l facă să renască. Poate fi momentul zero, și PNL să renască precum pasărea Phoenix. Sau dimpotrivă, să fie finalul unei istorii liberale glorioase. De ce nu, în fond!? Partidele apar cînd circumstanțele o cer, au momentele lor de strălucire si putere, de împlinire. Și, în aceeași măsură, traverseaza crize și esecuri, chiar dispar.

Mai e nevoie de PNL pe scena politica românească!? De liberalism, da. De o dreaptă, da. Nu știu dacă și de PNL mai este nevoie! Asta trebuie să ne demonstreze liberalii, membrii și liderii lor lor, în săptămînile care urmează. Mîine are loc un mare conclav PNL la Palatul Parlamentului. (fără presă, peste 100 de delegat, lideri, șefi de filiale, primari, parlamentari). Aici se vor decide multe. Aici se va da una din bătăliile adevărate pentru viitorul PNL: se vor desprinde cîțiva lideri. Se vor spune lucruri. Fiecare gîndește pentru el și interesul lui personal, și nimeni pentru partid. Dar dacă partidul se curăță, toți vor avea de suferit. Pentru mulți va fi un final rușinos de carieră. Intrarea in anonimat.

PNL este muribund acum, se află la terapie intensivă, zace la o secție de reanimare după un grav accident. Cine sunt paramedicii, mă întreb !? Deși PNL e căzut, ambițiile, orgoliile, dorințele de putere și de întîietate ale celor implicați in competiție sunt la fel de mari ca atunci cînd PNL însemna foarte mult. Poftele nu au scăzut, dimpotrivă. S-au scos cuțitele. Asta poate duce la pierzania liberalilor ca partid. Acești pretendenți la șefie și grupurile din jurul lor nici nu își dau seama cît de gravă este situația în care se află de fapt PNL. Sau nu le pasă. Ei vor să fie șefi. Peste un sat, un județ, o țară – ce o fi! Dar șefi! PNL în 2016, a pierdut enorm. Rolul și importanța lui s-au diminuat serios. Oricine ciștigă această cursă pentru șefie, va prelua o moștenire injumătățită, cu destule angarale si datorii.

Ambițiile si vanitățile sunt contrabalansate doar de această mare frică. Frica s-ar putea să îi aducă la rațiune pe liberali. Să dorească mai presus de orice să salveze PNL-ul și, in acest fel, să se salveze și pe ei.

STELIAN TANASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

 • albert keller spune:

  PML s-a spart demult.
  PNL-AT – va amintiti desigur – a fost prima manifestare mioritica de imaturitate si indisciolina politica.
  Ma astept ca Fuhrerul de la Cotroceni sa-l numeasca pe Ciolos Blajinul presedinte PNL, ca doar e curat ca lacrima nu? Asta va da apa la moara trintorilor sa inceapa circoteala si sa pregateasca prohodul partidului.
  PNL si-a epuizat resursele si va impartasi soarta PNTCD. Lumea nu se va termina odata cu PNL.
  Nimic nu tine o vesnicie.
  Romania in ultimul sfet de secol s-a remarcat prin depasirea Planului 5incinal la productia de „doctori” pe cap de locuitor si compromiterea definitiva a valorilor intelectuale autentice prin pauperizarea generalizata.
  Herta Muller spunea odata ca tot ce a fost bun a plecat de acolo. ( din Romania ) Sper sa se fi inselat totusi !
  Cine mai citeste astazi literatura in Romania ?!?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!