marghiloman 5Știți ce este un „marghiloman „? Cafea cu rom sau coniac. Se servea la Capșa, Corso, Cafe de la Paix, Riegler, Fialkovski, Athenee Palace etc. A fost o băutură la modă la începutul secolului trecut. Numele îi venea de la Alexandru Marghiloman care o bea, (poate adusă de la Paris unde fuses student). A trecut la prieteni, la Jockey marghiloman 3Club unde prezida (clădirea există si azi în spatele Athenului jumătate este tot Jockey Club refăcut după 90, jumătate este restaurantul La Mama). Casa lui Marghiloman era pe locul unde se găsește azi cinema ARO ridicat in anii 30 (arh.Horia Creanga ). Alături este librăria Cărturești, fosta casă a lui DA Sturdza, liderul PNL și prim-ministru. Cei doi lideri politici, liberalul și conservatorul, au fost așadar vecini. Bd.Magheru nu exista, strada tăia perpendicular bd-ul de azi printre grădini și case boeriști. Începea în spatele Atheneului român, str Episcopiei (există și azi cu același nume ). O lua printre casele Simu și Maiorescu și ajungea vizavi pe strada de azi Pictor Verona, sub numele de ulița Herăstrau. Cmarghiloman hipodromotea apoi stînga, ajungea la Grădina Icoane,și după cîteva case (printre care și a arh. Ion Mincu) și o lua spre nord. Dupa 1877 s-a numit Calea Dorobanți.

Cine era proprietarul casei plasată alături de Casa Sturdza? Alexandru Marghiloman. Eliza Stirbey (sora lui Barbu Stribey, căsătorită apoi cu Ionel Brătianu ) a fost întîi soția lui Marghiloman. A spus după divorț o vorbă nu prea amabilă despre fostul soț .” Ín el totul e fals în afara de veselă ”

marghiloman 8A fost un mare iubitor de cai, unul dintre inițiatorii Hipodromului de la Băneasa. A fost președintele Jockey Club Român, unul dintre fondatorii lui. A avut herghelie de cai de rasă. A fost un pasionat al curselor de cai și a cîștigat cu caii și jockeii lui multe trofee. Caii de rasă, cursele au fost marea lui pasiune. Nu banii, (era f bogat ), nu femeile, și, cred, nu politica cu toate că a condus partidul conservator și a ajuns prim-ministru. Avea apariția unui „gentleman farmer” englez.marghiloman  19

Citeva date biografice. Alexandru Marghiloman s-a născut la 26 ianumarghilomanarie 1854 in Buzău. Tatăl său Iancu Marghiloman era mare arendaș. Mama lui, Irina Izvoranu, era dintr-o familie de boiernași din Oltenia. Face liceul la București la „Sf. Sava ” Apoi studiază dreptul la Paris, unde ia un doctorat în 1875. În 1883 intră în barou. Devine membru al Partidului Conservator. În noiembrie 1886 devine deputat la Buzău. E apropiat de Junimiști, mai ales de Titu Maiorescu și Petre Carp. Averea i-a asigurat poziții de virf de la început. Avea o carieră in fața f. promițoare de vreme ce a luat de soție pe Eliza Știrbey fiică de domn, sora lui Barbu, cea mai rîvnită partidă în epoca aceea în elita românească.

Despre cariera lui politică, în episodul următor.

VA URMA

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!