IN MEMORIAM – GUIDO WESTERWELLE

By 19 martie 2016Graffiti
westerwelleIn memoriam: Guido Westerwelle (1961 – 2016)
Nu este usor sa scrii despre un politician care ai petrecut alaturi 24 de ani de politica si 33 de campanii electorale. L-am cunoscut personal pe Guido Westerwelle, in decembrie 1990 pe vremea cand conducea organizatia de tineret al Partidului Liberal din Germania. Jovial, simpatic, in permanenta cu un zambet pe fata, taios in argumente, Westerwelle a marcat timp de doua decenii destinele Partidului Liberal din Germania. A intrat in politica in 1980, pe vremea cand partidul era condus de ministrul de externe Genscher. Westerwelle s-a nascut politician. Detinea un talent retoric unic. Multe cuvantari i-au salvat cariera politica si talentul retoric l-a propulsat pe cele mai inalte pozitii in stat. In 1993 este ales secretar general al Partidului Liberal din Germania. Sub bagheta sa incepe modernizarea partidului. La scurt timp culorile electorale se schimba, din alb-galben-albastru in albastru royal si galben auriu. Intregul aparat de partid este conectat la internet si in 1997 partidul isi lanseaza propriul website. In alegerile din 1998 liberalii pierd guvernarea si se regasesc in opozitie.
O perioada grea, fiindca guvernul Schröder-Fischer reuseste sa castige simpatia si este reales in 2002. In 2005 Westerwelle obtine un scor exceptional: 9,8%. In culise se contureaza o coalitie social-ecologist-liberala. Westerwelle respinge oferta lui Schröder si devine liderul opozitiei parlamentare fata de guvernul de coalitie crestin-social Merkel. Discursurile parlamentare, interpelariile din perioada 2005-09 sunt considerate astazi oscaruri in retorica politica. In 2009 Westerwelle obtine cel mai ridicat scor electoral din istoria liberalismului german: 14,6%. In seara alegerilor Westerwelle se suie pe masa si deschide o sticla de sampanie asemanator unui pilot de Formula Unu. Dupa ani intregi de munca asidua, Westerwelle isi vede visul implinit: vice-cancelar federal si ministru de externe. Euforia dureaza numai sase luni. In mai 2010 Partidul Liberal este infrant in alegerile regionale din Renania de Nordwestfalia si declinul incepe. In mai 2010 Westerwelle renunta la postul de presedinte de partid si se dedica exclusiv politicii internationale. Dar ca actor politic Westerwelle ocupa un rol secundar. Criza zonei euro este ocupata de Angela Merkel. In perioada 2011 – 2012 Partidul Liberal inregistreaza esecuri electorale usturatoare, insusi existenta ca partid politic este pusa sub semnul intrebarii. Printr-o greseala administrativa in landul Renania de Nordwestfalia se declaseaza alegeri anticipate.Westerwelle se implica in aceasta criza si il sustine pe Christian Lindner drept viitor lider de partid. Lindner castiga alegerile regionale din mai 2012, dar Partidul Liberal inregistraza un esec istoric un an mai tarziu si devine partid neparlamentar.
Cariera politica isi spune cuvantul. In 2014 Westerwelle se interneaza la spitalul universitar din Köln. Diagnoza: leucemie. Campania pentru europarlamentare se desfasoara fara locomotiva retorica Westerwelle. In iunie 2015 Westerwelle iese pentru prima oara de la internare in public si viziteaza marele premiu de echitatie de la Aachen. Ajuns in loja de onoare, publicul il observa si se ridica in picioare. Ultimul mare mohican liberal este aplaudat minute in sir. Slabit de boala cutremutaore, Westerwelle saluta jovial si prietenos un public care nu l-a parasit niciodata. In final cateva observatii personale conotate la istoria liberalismului autohton: in 1993 Partidul Liberal 93 batea la portiile Internationalei Liberale. Fara sprijinul discret depus de Guido Westerwelle in culisele liberale europene si internationale PL-93 nu ajungea niciodata membru al Internationalei Liberale. Inchei cu sloganul lui preferat: „Jetzt erst recht!”
GABRIEL SĂVULESCU /KOLN/GERMANIA
CITIȚI ȘI ȘERUIȚI
Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!