MOARTEA LUI POSTELNICU

postelnicuTudor Postelnicu va rămine in amintire prin afirmația „Am fost un dobitoc! ” facută in timpul procesului CePeX din 1990 (judecat alături de Ion Dincă, Manea Mănescu, Emil Bobu). Avea dreptate, se cunostea bine. Era subdotat intelectual, nu depășea la IQ cred 70-80 de puncte. A ajuns șeful Securitatii și apoi ministru de interne (1987-89) printr-o slugărnicie ieșită din comun. A executat orice fel de ordin din partea celor doi Ceausesti fără să crîcnească, indiferent de consecințe. Isi datora cariera mult peste posibilitațile lui profesionale lui Ceaușescu pe care îl servise în toate ocaziile cu exces de zel. În decembrie 1989 se ruga cu lacrimi in ochi de Ceaușescu in cadrul uneia dintre ultimele ședinte de Birou Politic PCR să nu își dea demisia. Era un incapabil. Un prost – imi spunea un neomenklaturist care lucrase cu el în anii 80. Era de fapt o slugă, nimic altceva. Se născuse să execute porunci. Era fudul, arogant cu cei inferiori ierarhic ( prostul e mereu fudul) și slugarnic fără limite față de cei de care depindea, de stăpîni.

IMG_9465Tudor Postelnicu avea la activ multe victime, iși făcuse cariera calcind pe cadavre. Judecat in 1990 a fost pedepsit cu inchisoare pe viață pentru genocid, apoi i s-a comutat pedeapsa. A fost implicat în represiunea minerilor din Valea Jiului din 1977, in represiune intelectualilor disidenti, in represiunea protestelor de la Brasov din 15 noiembrie 1987 in dosarul Autobuzul(6 victime), în masacrul revolutionarilor din decembrie 1989 (Timisoara, Sibiu, Cluj, Bucuresti etc). Mereu s-a remarcat prin violență și fanatism. Putem spune că nu a existat violență a regimului comunist in anii 70-80 in care sa nu fi fost implicat direct, pe care sa nu o fi ordonat si controlat personal. Era un dur al regimului.

A făcut in total ceva peste 7 ani de închisoare. A scăpat ieftin.Unul dintre personajele cele mai sumbre ale regimului comunist, urmaș valabil al lui Alexandru Draghici, a dispărut la 12 august 2017, la vîrsta de 85 de ani. La fel ca alții de teapa lui a dispărut fără să se căineze, fără să manifeste vreun regret, fără să fi înțeles ceva din istorie. A dispărut fără să lase memorii și fără să vorbeasca despre multele blestemății în care a fost amestecat.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • simona spune:

    imi amintesc procesul. aveam 22 de ani. el mi a ramas in memorie .si emil bobu, alt personaj plin de slugarnicie. pe dinca mi l amintesc pentru ca a fost putin mai mindru decit cei 2. nu a spus nimic in apararea lui. oricum, trista amintire… si au trecut dincolo fara sa fi suferit pe pamint. acum sint toti in iad! ce bine ca i vesnic! :)

Spune-ți opinia, fă-te auzit!