Carol II in uniforma,colorRegele Carol al doilea a murit in exil la Estoril in Portugalia la 4 aprilie 1953.

Elena Lupescu s-a născut in 1895 la Iași la 16 septembrie. (m. 30 iunie 1977). Este probabil cea mai bîrfită femeie din secolul XX românesc. Un secol totuşi populat şi cu alte femei speciale – Martha Bibescu, regina Maria, Maruca Cantacuzino, Cella Delavrancea și lista e lungă. A fost fiica un farmacist evreu din Huși. Originea ei evreiască i-a adus regelui Carol acuzații în cercurile antisemite, nu puține. Moraliștii l-au acuzat că a părăsit-o pe Elena, mama regelui Mihai, ca să trăiască cu această femeie cu origini obscure. Regele Carol a fost acuzat că s-a înconjurat de o camarilă Carol si Mihai - 1936coruptă pusă pe afaceri, în mijlocul căreia se afla Elena Lupescu. Carol a rezistat acestor presiuni și a rămas cu ea pînă la sfîrșitul vieții survenită la Estoril in 1953. Chiar a iubit-o. Insemnările sale ne stau mărturie.

Am găsit la buchinişti pe Sena o veche revistă ”7 Jours” unde pe coperta se văd exilatul rege Carol şi Elena Lupescu îmbarcîndu-se pentru Mexic. Fireşte, am cumpărat-o. După ce am citit atît despre familia Hohenzollern şi cei 4 regi,, am ajuns că în ciuda proastei reputaţii a poveştii, a fost iubire adevarată. Cel puţin din partea lui Carol. Cine citeşte lupeasca2însemnările lui din exil, observă cum tonul, spre finalul vieţii, devine patetic – devenise dependent de ea. O iubire care ține 28 de ani nu este un eşec, nici o aventură de ocazie.

Circulă mai multe versiuni despre prima “vedere” dintre prinţul moştenitor şi Elena Lupescu, femeie mondenă, proaspăt divorţată de un ofițer, o frumuseţe a Bucureştiului. A fost dragoste la prima vedere, cei doi au ajuns repede nedespărţiţi. Pînă la sfîrşitul anului Carol fuge cu ea în Occident, iar în ianuarie 1926 renunţă la tron. Presa vuieşte, toate ziarele din Europa scriu despre scandal. Emisarii trimişi de la București de Ferdinand şi Maria nu au succes. CCarol&Lupescu5arol e decis să trăiască departe de casă, ca un simplu civil cu femeia iubită. Se arată în cazinouri, la cursele de maşini, în localuri la modă. Pretutindeni, însoţit de Elena Lupescu. Sub numele Carol Caraiman, a trăit o vreme în Italia, în Anglia, la Paris, în periferia de lux Neuilly.

În 1930 Carol 2 civilCarol hotărăşte să se întoarcă în ţară. Forţele politice favorabile ideii îi condiţionează întoarcerea de despărţire de Elena Lupescu, căreia toţi îi atribuiau renunţarea lui la tron. Carol promite dar nu se ţine de cuvînt. Nu putea trăi fără ea. După două luni a adus-o în ţară clandestin. O vreme a stat ascunsă la Sinaia, dar bineînţeles că s-a aflat. Mai ales că influenţa ei asupra lui era vădită.

În jurul cuplului Carol-Lupeasca s-a format un grup de favoriţi care a jucat un rol din ce în ce mai însemnat în viaţa politică şi economică. Era o mînă de profitori, camarila, un fel de curte neoficială unde se distribuie avantaje, afaceri şi se ţes intrigi. De ramarcat şi influenţa nefastă a rudelor Elenei Lupescu. Carol îşi selecţionează anturajul pe criteriul elena lupescu 1acceptării Carol al II-lea si Magda Lupescu în  hotel Copacabana Palace din Rio de Janeiro, Braziliarelaţiei lui cu Elena Lupescu. Dacă nu erai de acord cu relația lor, te indepărta. Nu suporta să fie criticată în faţa lui. Ea mijlocea multe interese pe lîngă rege, de unde influenţa ei printre industriaşi, miniştri, bankeri, trepăduşi. Carol şi-a făcut din cauza ei duşmani puternici în politică, presă, în cercurile de afaceri. În 1940 aceştia au presat pentru abdicarea lui. Carol a considerat întotdeauna că viaţa lui privată îl privea exclusiv. Ea a fost marea lui iubire. Regele Eduard al Marii Britanii, pentru a lua un exemplu tot din anii 30, 1101391113_400a renunţat la tron pentru a se căsători cu o femeie divorţată, Wallis Simpson. Carol a păstrat tronul şi în acelaşi timp a trăit cu femeia iubită. În septembrie 1940 nici nu şi-a imaginat că ar fi putut să renunţe la ea cînd a trebuit să plece din Romania.

A urmat exilul, Spania, Mexic, Portugalia. S-a căsătorit cu ea tîrziu în august Carol&Lupescu31947 după 24 de ani de cînd se cunoscuseră, cînd ea împlinea 50 de ani. Carol mai a trăit pînă în 1953. Elena Lupescu i-a supravieţuit 24 de ani. S-a stins la Estoril, în casa lor, Mar El Sol, la 27 iunie 1977. Rămăsiţele lor pămînteşti au fost aduse în ţară. Mormintele lor se găsesc la Curtea de Argeş, nu în acelaşi mormînt – la distanţă unul de altul. ( fişă de roman, Partida de vînătoare )

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!