MOARTEA REGINEI MARIA – 75 DE ANI

Maria anii 20 3Regina Maria de mai multă vreme trăia retrasă la Balcic pe malul Mării negre. Rar mai apărea la diferite ceremonii. Relaţiile dintre mamă şi fiu nu erau dintre cele mai cordiale. În primăvara 1938 Maria s-a îmbolnăvit. La începutul verii s-a internat în Germania, la clinica din Dresda. Era prea tîrziu, boala intrase într-o fază ireversibilă. La începutul lunii iulie, Carol s-a întîlnit cu doctorii apropiaţi casei regale, Mamulea şi Hortolomei. Boala reginei Maria era incurabilă. Cancer la ficat. O scrisoare a reginei Maria trimsia de la Dresda l-a înştiinţat pe Carol că vrea să revină în ţară. Nu voia să nu moară printre străini.

Maria anii 20În trenul de întoarcere a avut o hemoragie violentă. În gara Sinaia, o asteaptau regele Carol, însoţit de fiul lui, nepotul Mariei, Mihai. A fost dusă la Pelişor, unde îi placea să stea şi unde îşi trăise viaţa alături de Ferdinand. Chiar în noaptea de după sosire, a avut o nouă hemoragie. A doua zi, 18 iulie, regina Maria a apucat să o mai vadă pe Elisabeta. A fost împărtăşită de patriarh. Au mai fost de faţă ministrul de interne şi cel de justiţie, chemaţi de la Bucureşti.

La 5,38 după amiază regina s-a stinge. Avea 62 de ani. Dorinţa ei a fost să fie înmormîntată la Curtea de Argeş, lîngă reMarie54Maria 1927gele Ferdinand. Trupul ei a fost expus la Peleş, unde lumea a venit s-o vadă pentru ultima dată. Regina, la dorinta ei, nu a fost îmbrăcată în negru, ci cu o roche simplă de culoare albă. Asta a fost marţi. Miercuri au început să vină oaspeţii din străinătate ca să îi aducă ultimul omagiu. Printre ei şi prinţul Nicolae. Au venit mulţi membri ai familiilor regale din Europa, ai familiilor nobiliare, diplomaţi de rang inalt politicieni, miniştri.

Pe 21 iulie, dimineaţa, sicriul, pe un afet de tun. a fost dus la gara Sinaia. Era urmat de cortegiul funerar unde se găseau regele Carol, Mihai, a Elisabeta, Ileana, Nicolae, oaspeţii străini. Şi mulţi oameni simpli veniţi s-o conducă pe ultimul drum.

Marie32 1935La Bucureşti membrii guvernului, generali, parlamentari, au aşteptat la gara Cotroceni. Sicriul a fost aşezat în sala mare a tronului. O mulţime de oameni s-a scurs îndurerată prin faţa catafalcului. A fost iubită. Lumea toată e în lacrimi. Mulţi au admirat-o pentru curajul ei din primul război mondial cînd străbătea spitalele şi îngrijea răniţii. De numele reginei Maria se lega cauza Romaniei Mari şi ataşamentul ţării pentru Aliaţi. Deşi trecuseră de atunci 20 de ani, poporul nu a uitat. A fost o mare, o mare regină.

marie Queen

O dorinţă testamentara a fost să i se scoata inima din piept şi să fie depusă la Balcic pe ţărmul mării. Slujba religioasă a avut loc în sala tronului, duminică dimineaţa. Pe un afet de tun, sicriul a fost purtat prin oraş pînă la gară. Trotuarele pline lume, în bernă. La gara Mogoşoaia a luat drumul spre Curtea de Arges, unde a ajuns la amiază. În faţa mănăstirii s-a ţinut ultima slujbă. Apoi sicriul a fost coborît în criptă aşa cum i-a fost dorinţa, lîngă Ferdinand. Era duminică 24 iulie 1938. Se stingea o întreaga epocă…

BONUS http://www.stelian-tanase.ro/inima-reginei-maria/

http://www.stelian-tanase.ro/pelerinaj-la-inima-reginei-maria/

 

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Mona spune:

    De fapt se stingea o legenda.O inima care a trait pentru tara si oamenii ei.
    Din pacate peste astfel de destine stralucitoare se lasa taceri dureroase si imense .

Spune-ți opinia, fă-te auzit!