MUSSOLINI – ULTIMELE ZILE

By 25 iulie 2016Graffiti

mussoliniLa 25 iulie 1943 la trei săptămini după debarcarea Aliaților in Sicilia, se intrunește Marele Consiliu Fascist și Mussolini este pus in minoritate. Demisionează si este arestat din ordinul regelui care incredinteaza formare unui nou guvern generalului Pietro Badoglio:Acesta incheie armistitiu cu Aliatii. Mussolini este detinut in masivul Gran Sasso. La 12 septembrie un comando german il eliberează și îl duce la Hitler. Vizita are loc după atentatul eșuat împotriva sa efectuat de colonelul Claus von Stauffenberg. Hitler îi cere lui Mussolini să înființeze un stat fascist în nordul Italiei sub protecție germană. Este ceea ce s-a numit „republica de la Salo „ un stat marionetă. Aici s-au strîns ultimii fideli ai dictatorului italian,clara petacci 5 în frunte cu ginerele lui, exministru de externe Ciano, dar și amanta lui de lung termen – Clara Petacci. La 18 septembrie 1943, Mussolini intr-adevăr inființează ” Républica de la Salo ” în nordul Italiei.

Salo este un orașel la NV de Verona. Lucrurile merg prost pentru Mussolini, războiul se apropie de sfirșit. Aliații rup liniile germane și avanseaza spre nord. Partizanii coboară din munti și controleaza șoselele. Mussolini se ascunde cu Clara Petacci și alți fascisti intr-o coloană germana, în incercarea de a trece prin Elveția, în Germania. A fost condamnat la moarte de forțele de rezistență antifascita și este cel mai căutat om din Italia, pentru a fi executat pe loc.

mussolini hitlerClara Petacci era actriţă, ca şi sora ei. Mai avea un frate, care odată ajuns în anturajul lui Mussolini a devenit un traficant de influenţă, rivalizînd pe contele Ciano, ginerele lui Mussolini. Petacci aparţinea unei familii burgheze romane, tatăl ei fusese doctorul personal al papei. Ştia de aventurile repetate ale lui Mussolini despre care bîrfea toată Italia. A vrut să-şi încerce norocul. Ambiţia ei de a deveni actriţă de cinema la Cinecitta a împins-o spre el ( spera să ii obţină roluri), dar cum nu avea talent, pînă la urmă cel mai impclara petacci mussoliniortant rol jucat a fost în viaţa reală, acela de amantă oficială a dictatorului – însurat din tinerețe, cu copii etc.

Il Duce era arhicunoscut pentru cuceririle sale, avea un apetit de nestăvilit de care făcea paradă. Era şi un lăudaros, îi plăcea să amintească celor din jur cuceririle sale. Fapta se petrecea rapid în biroul lui. Victimele erau jurnaliste, secretare, vizitatoare, petente, femei care pur şi simplu ceruseră să îl întîlnească. Puterea sexuală era echivalentul superputerii lui politice – şi invers, ca in Evul mediu.

Dictatorul fascist al Italiei şi amanta lui cu 28 de ani mai tînără, Clara Petacci, au murit în același timp la 28 aprilie 1945 la Mezzega lîngă lacul Como, seceraţi de o rafală de pistol automat pe marginea unei şosele. Au fost executaţi de un grup de partizani comunişti condus de Walter Audisio, mai tîrziu parlamentar comunist. Clara Petacci nu era vizată. clara petacci 6Cind partizanii i-au cerut să se dea la o parte ea a refuzat. Au murit imbrățișați. Cert, l-a iubit. Ce final pentru cineva pe care nimeni nu punea mare preț. Era considerată o interesată, o gîscă, o frivolă. Aparenţele înşeală. Sau a fost pur şi simplu un gest reflex ? Faptele sunt fapte. Și ce sfîrşit de clara petacci 3neimaginat pentru un dictator care se credea semizeu, liderul providenţial al Italiei, care promitea să refacă gloria Imperiului roman. Cei doi fuseseră capturaţi cu o zi mai devreme – ascunşi într-un convoi al armatei germane în retragere. A doua zi corpurile lor au fost expuse la Milano lîngă o benzinărie Esso din Piazza Loretto, atîrnate cu capul în jos şi profanate…Imaginile filmate i-au inspirat pe Hitler şi Eva Braun sinuciderea și hotărîrea să le fie incendiate corpurile pentru a nu fi profanate de mulțime sau de soldații Armatei roșii. (fişă de roman, Partida de vînătoare )

STELIAN TANASE

CITTI SI SERUITI

copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!