DISCURSUL LUI PUTIN

By 19 martie 2014La zi

tanase 37Ieri Vladimir Putin a ținut un discurs belicos, de stăpin absolut al Rusiei. Fapta sa de glorie este anexarea Crimeei. Regia spectacolului a amintit de ceremoniile de la curtea țarilor. Un damf pravoslvanic a plutit în sală. S-a căutat pînă la detaliu măreția imperială de altadată. Totul a amintit de Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare, de Ecaterina a doua, de Alexandru l, de Stalin. Decor, muzică, aparitia numărului 1 de la Kremlin au contribuit la crearea acestei impresii. Am văzut un președinte KGB care a învătat istoria din manualele comuniste – un amestec de bolșevism obosit și naționalism rus. Ce a spus ne amintește de doctrina Brejnev, suținută de mareșalii sovietici, Brejnev &Co după ce au invadat Cehoslovacia în august 1968. Atunci ei au pretins că Europa de est ete prada URSS pentru că Armata roșie a cucerit-o în 1944-5.

A fost ceasul de glorie al lui Putin. Și-a ținut discursul în fața unei săli ticsite de fideli. Textul nu a avut nimic nou, sunt tezele știute, vehiculate și de Stalin. A vorbit o perfectă limbă de lemn, cu care s-a făcut înțeles în Rusia. Ca meniu ni s-a servit imaginea forței. A fost amenințat Occidentul, s-a subliniat superioritatea Rusiei, etc. E greu să putin 4urmărești așa ceva – un om îmbătat de sine, victima fantasmelor sale. Cred că a visat la clipa asta încă de cînd a fost adus la Kremlin de Boris Elțin.

Cert este că discursul de ieri așează relațiile dintre Rusia si lumea civilizată pe alt plan. Tot ce s-a construit dpdv politic, diplomatic, economic îcu occidentul în anii 1990-2014 s-a terminat. Totul se reia acum da capo. Simt frisonul unui nou război rece, chiar dacă în alți parametri, dar tot război rece in esență. Vom asista la aceleași scenarii din perioada anilor 1944 – 1991 cind URSS s-a prăbușit.

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!