013Foarte traditionalişti politicienii români! Zău! Adică au o placintă de împărţit, de tăiat în porţii. Şi nu e infinită, dimpotrivă e fff limitată. Ce e bun, e puţin şi rar. Aşa că dînşii, cum vreţi să le spuneţi, granguri, mahări, şmecheri, au hotărît după o matură chibzuială să îşi împartă plăcinta între ei. Boala e aceeaşi, dar metoda se aplică după caz. Lista prăzii ministere, direcții, agenţii, companii cu capital de stat, consilieri, locuri in consilii de administrație. Undeva de unde ies bani mulți, și te faci fericit. Să fie multumită clientela. Trăiască şefii!

Ideea este că, dincolo de rivalităţi, politicienii formează un clan. Eşti IN sau OUT. Faci parte din bandă sau nu faci parte,eşti sau nu de-ai noştri. Ca efect, ceilalţi, străinii, veneticii sunt ţinuti la uşă. S-a recurs pentru a prezerva foloasele la o veche instituţie românească – năşitul. Cine nu e naş, nu e finul cuiva influent, e un nimic. Nu există. Pe liste sunt cumetri, veri, cuscri,sf dumitru 053 gineri, fraţi, nurori, neveste, gineri. E lăudabil de cît spirit de familie dau dovadă! Şi se spune despre români că sunt dezbinaţi, invidioşi, că îşi dau în cap, că sapă groapa altuia! Nimic mai neadevărat! Iată! avem un ex, cît de uniţi suntem. Familiştii se bucură de bună reputaţie în lumea românească. A spune despre cineva că ţine la onoarea lui de familist, vorba lui nenea Iancu, înseamnă că pui mare preţ pe el. Aşa că sf dumitru 054de ce să nu practicăm acest spirit familist şi în politică unde sunt cei mai cei dintre cei! Acesta e un nobil obicei – de a-ti împinge in funcţii publice neamurile, pe cei de acelaşi sînge cu tine. E o prejudecată că nepotismul, favoritismul ar fi ceva rău. Dimpotrivă. Arată valorile unei societăţi, moravurile ei chiar !

Aşa s-a întins o adevărată plasă între neamuri de diferite grade peste România. PCR se zicea odată egal pile, cunoştinte, relaţii. PCR a dispărut, dar sistemul nu. Rudele sunt peste tot. Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine. Ceauşescu a fost cel mai mare familist, îşi băgase toate neamurile în fcţ. de conducere. În guvern, ministere, CC PCR, armată, Securitate, ambasade. Azi am ajuns cam tot acolo, dar mai fără perdea. Se fac deja cadouri odraslelor locuri în parlament, chiar ministere, poziţii puternice, la majorat, la întoarcerea de la studii din occident, la căsătorie ca dar de nuntă etc.

sf dumitru 055Alt ex. fff. vizibil. La Bruxelles la Parlamentul european avem o colecţie minunată de rude apropiate. Logica e simplă – dacă e vreun privilegiu de acaparat, unde viaţa e frumoasă, nu ca în poluatul Bucureşti şi se cîştigă şi bani buni, trimitem fiinţele dragi acolo, ca semn de dragoste. Dragostea e un lucru bun. Politica a devenit treptat o afacere de familie, de clan. Te ajută să înhaţi resursele, tot ce e valabil în societate. De ce să pună mîna alţii pe sinecuri !? E mai bine să îţi trimiţi tu nevasta sau copilul !

Alt ex. Locurile in parlament au devenit feude ale unor politicieni influenţi care nu scapă fireşte prilejul să transforme politica în tot felul de foloase şi privilegii. Listele de candidaţi prezentate de partide sunt pline ochi de asemenea reţele de rubedenii. Nu există judeţ care să fie scutit de aceasta practică. Sistemul PCR nu a dispărut, dimpotrivă s-a întărit. A devenit şi cinic. Ne cere votul.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!