NE-A OCUPAT IARNA, NU ARMATA ROȘIE

By 12 ianuarie 2017Jurnal de bord

tanase 1117„Privesc de două zile programe de știri tv și nu imi vine să cred. Asist cumva la o mare diversiune ca aia cu gripa aviară!? Adică e, dar nu e!? Văd imagini de la Gara de Nord și alte gări de pe intinsul patriei. Sunt pline de pasageri nemulțumiți. Trenurile au mari intîrzieri. Pasagerii călătoresc în vagoane inghețate. Cineva iși bate joc de ei. Nu văd nicio uniformă cefere care să dea explicații. Șefii au dispărut și ei, reporterii degeaba îi caută să îi întrebe de sănătate după sărbători. Toți funcționarii la Gara de nord București au dispărut pe vizavi la minister in birouri bine încălzite. Nu au ce explicații să dea. Sunt fataliști, – așa merg lucrurile și gata. Pasagerii nu au decît să-și vadă de treabă. Un tren de la Craiova de exemplu, a întîrziat trei ore. Normal ar fi să facă mai puțin de atit pînă la Bucuresti, ca pe vremuri. Nimeni nu are nimic de zis. Niciun comunicat, nicio conferință de presă, nici scuze. Pe șosele e aceeași nebunie. Șoferii sunt exasperați, ar mînca pe cineva fript. Pe Cioloș, pe ministrul transporturilor. Au făcut de la Brașov la Predeal peste două ore. În ce țară se întîmplă asta!? Nu într-o țară europeană, într-una din lumea a treia. Și nici atît.

025S-a întrunit comandamentul de urgență. Se simulează măsuri eroice de intervenție și activitate febrilă. Să vadă poporul oropsit că se muncește, că există preocupare. Se face inventarul șoselelor și al autostrăzilor (că avem și multe!) blocate de nămeți. Mie imi vine să rîd cînd văd atitia domni gomoși dîndu-și importanță. Care urgență, nene!? Zăpada nu e deloc cît casa! Nu a venit viscolul din Siberia. Nivelul zăpezii abia e de zece centimetri. De ex la București, în Băragan. România este oare blocată ! De ce nu se declară stare stare de necesitate!? A nins puțin și Romania a intrat în haos. Administrația pare mirata că a venit iarna și că s-a făcut frig. Că gigacaloria e cit e și căldura in apartamentele din cîteva cartiere a atins nivelul de pe vremea lui Ceaușescu. Administrația draga de ea e dată peste cap. Dacă viscolea vreo două săptămini și ningea de la Crăciun pină la Bobotează ca în alți ani ce se intimpla cu România !? Dispărea de pe hartă!? Cu actualul guvern, cu actualii primari și prefecți, da!

106Eu unul cred că asistăm la un număr de scamatorie, iluzionism de la circ. E o cacealma la mijloc. Sunt interese mari să se spună public că patria e-n primejdie. Că trecem printr-un ceas greu etc. Așa zic unii. Sau s-au speriat miniștrii&Co. Sunt instalați prea recent, e prima lor iarnă la butoane. Sunt și tehnocrați, pardon de expresie. Guvernul vrea să își aroge niște merite mai tîrziu. Cum că au luptat eroic cu iarna grea – că tot vin alegerile! Că drumurile sunt blocate, că deszăpezirea pune mari și dificile probleme. Că sunt niște contracte, etc.

Noi -ca proștii- vedem că iarna nu e f. grea. Dar primarii insistă, ca sunt luați pe nepregătite. În calendarul lor după toamnă vine primăvara. Se vaită ca și cum ar fi potopul și așteaptă un tata Noe să evacueze animalele din ogradă. Altădată ningea tare de tot, zile în șir, zăpada se așternea de un metru și trenurile mergeau normal, ajungeau la timp. Șoselele erau deblocate în timp util.

Cred ca ni se joacă o farsă. Mă întreb ce interese sunt aici!? Că sunt! Ar trebui poftiți cei de la Buftea să bage efecte speciale. Să facă niște trucaje. Ori vedem zăpezi mari și atunci ințelegem alarma Admnistrației. Ori nu se dau asemnea imagini și Primarii să o lase nene mai moale. Una din două. Să se abțină să ne mai spună că i-a luat vintul cu fulgi cu tot. Ca pe sticlă nu se vede așa ceva. Alt scenariu ar fi să se apeleze la arhiva TVR și să se scoată de acolo imagini cu ierni grele de altadată. Aceste imagini pot să servească de ilustratie. De exemplu cind apare primarul Bucurestiului și se plinge ce mari probleme îi pune iarna asta. Să se dea iarna din 1954, Că altfel, nu il credem. La Bucuresti orașul a fost blocat ieri și alaltăieri complet.

Ce se petrece, dragi tovarăsi!? A venit sau nu iarnă!? Pe bune! Ce e debandada asta!? De unde mascarada asta !? La ce bun!? Cine are de cîștigat!? Cine are de pierdut !? ”
S-a schimbat ceva de anul trcut cind scriam acest articol!? Vă rog să vă pronunțați.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

copyright www.stelian-tanase.ro

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • radu spune:

    D-le Tanase, guvernantii de acum au, ca prima preocupare, jocul de imagine cu concursul televiziunilor de stiri. Au observat ca acest lucru este benefic si aduce voturi..

  • Dany spune:

    Sigur ca nu s-a schimbat nimic, in fiecare iarna e la fel. Apoi vine povestea cu inundatiile, la vara cu canicula etc. Cred ca televiziunile nici nu ar trebui sa cheltuiasca bani sa mai filmeze si sa mai trimita reporteri la fata locului. Pot pune in fiecare an aceleasi inregistari. Bine mai zicea Base: „Iarna nu-i ca vara!” Ha ha

Spune-ți opinia, fă-te auzit!