NEW YORK 11 SEPTEMBRIE

By 11 septembrie 2017Graffiti

NY 6„Istoria USA se împarte în două perioade – înainte și după 11 septembrie 2001. Am fost la NY chiar în acel august, 2 sau 3 săptămîni înainte de atentat, in august. Am urcat, era un popas obligatoriu, în virful unuia dintre Gemeni, la etajul 107. Aici exista un muzeu al orasului, foarte bine făcut. Era plin de lume, familii întregi cu copii. Ne-au urcat sus niște lifturi ultrarapide. Aproape îți tăia respirația, dar totul a decurs OK. De acolo de sus se deschidea o panoramă circulară extraordinară a Manhattan-ului… Cine se putea gîndi că urc ultima dată acolo pentru că locul pur și simplu nu va mai exista!?

NY 15Mai fusesem la NY în anii 90 și îmi evoca multe seri, plimbări, amintiri. Am avut o bursă Fulbright și am stat în 1997 la NY șase luni, destul de aproape de cele două turnuri. Am scris și o carte “LY vs. NY” în care fac un portret Americii asa cum era în anii Clinton. Am descris pe larg lumea Manhattan-ului. NY e de neimaginat fără cele două turnuri – simboluri ale Americii. Pentru acest fapt au fost alese de teroriști ca ținte.

NY 13Ele sunt azi trecut, istorie. Ce minte bolnavă a imaginat așa ceva!? A trecut atîta timp și încă nu reușesc să mă obișnuiesc cu ideea. Am mai fost la NY de atunci o singură dată, să-mi lansez o carte apăruta în traducere la o editura newyorkeză. Nu m-am dus să văd locul dezastrului. Nu am vrut, deși eram curios. Am renunțat. Am preferat să vizitez – ceva bun în om, nu răul – prima ediție a Bibliei tipărită de Gutenberg, expusă – spre norocul meu – tocmai atunci.” scriam în 2011, la zece ani după atentat.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Si aiz c

Spune-ți opinia, fă-te auzit!