nixon 2Scandalul Watergate a zguduit America anilor 70. SUA erau o ţară şi aşa slăbită asasinarea celor doi Kennedy, a lui Malcolm X si Martin Luther King, razboiul din Vietnam și contestarea puterii de mișcările de protest din anii 60. Afacerea Watergate a fost ”procesul Dreyfuss “ jucat în SUA aproape 100 de ani mai tîrziu dupa Franța. A fost un fff dur exament al funcţíonării instituţiilor democratice. Acesta a fost momentul cind Richard Nixon vine la Bucuresti. Despre importanța dată de oficialii americani ne dăm seama din memoriile lui Kissinger, secretarul de stat, unde din 1000 de pagini, ta la București este amintită în doar 3 rînduri. Watergate abia urma. Ca și istorica vizită în China.

Nixon mai fusese la București ca simplu senator in 1967 cu doi ani in urmă pe cind ambiționa să ajungă președintele SUA intr-o perioada cind era în umbră. Asta se intimpla cam din 1960 cind pierduse la distanță de 100.00 de voturi cursa pentru Casa albă in favoarea lui John F Kennedy. Ceaușescu l-a primit la Bucuresti cu onoruri. Nixon nu a uitat asta. Între cei doi s-a legat o buna legătură. Vizita la București a presedintelui american ( prima din istoriea unui presedinte american ) era un semnal spre Moscova de care Ceausescu avea mare nevoie în 1972. Nu e de mirare că atunci cind ceausescu 31Richard Nixon a demisonat Ceuaseșcu l-a regretat mult pentru că dispărea o piesă importantă pe eșicherul politic pe care juca. Mesajul de la București a fost unul de compasiune și întelegere.

Filmul „Oamenii președintelui”cu Redford si Dustin Hoffman despre afacerea Wtergate si căderea lui Nixon, paradoxal, a fost prezentat in România încă în anii 80 la TVR. S-a vrut un gest de demascare a falsei democrații americane. Ca un film de propagandă anticapitalistă și de criticare a „american way of life”. Adică: uitaţi ce se petrece în Statele Unite la care visaţi ca prostii! Ce abuzuri, ce corupţie, ce cenzură, ce servicii secrete etc. “Omul noul” a înţeles total diferit acest mesaj. A înţeles că peste ocean presa putea să doboare un preşedinte, cel mai puternic om din lume.

watergate  13O amintire. Pe Nixon l-am văzut de pe un trotuar cu multă lume, trecînd într-o limuzină deschisă, în coloana oficială, la mine în cartier, pe strada Baba Novac, in Balta albă. Ceauşescu îi arăta blocurile noi. Cine îşi imagina ce avea să se întîmple cu cei doi sefi de stat aflați atunci la zenitul puterii si popularității lor !? La 9 august 1974 Nixon a demisonat.I-a supraviețuit lui Ceaușescu 5 ani (m. 1994). În decembrie 1989, Ceauşescu, gazda lui Nixon, a fost răsturnat de la putere de o revoluţie populară, judecat de un tribunal excepţional şi executat.

STELIAN TANASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI
Copyright www.stelian tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!