NOTA ZECE PENTRU NADIA COMĂNECI

By 17 iulie 2017Graffiti

nadia comaneciIntr-o dimineață în zori (mă trezeam devreme ca și azi) cam la vremea asta, in 1989, am auzit bomba la Radio Europa liberă. Nadia Comăneci – zicea spikerul – a fugit in Occident trecînd granița pe jos în Ungaria cu un grup de fugari. Știm azi că în Austria a fost preluată de americani și a ajuns la NY unde a făcut declarații presei. Puteam să-mi imaginez orice, dar asta nu. Nadia Comăneci era idolul României, o zeiță. Era și produsul perfect al sistemului. Medaliile, celebritatea ei extraordinară au făcut mai mult pentru propaganda lui Ceaușescu decît toate campaniile, interviurile și vizitele lui la un loc. Sportul românesc funcționa pe sistem sovietic, investea bani mulți în sport din cauza beneficiului uriaș de imagine.

Occidentul, lumea a treia își puteau imagina că dacă est-germanii, cubanezii, sovieticii luau multe medalii la Jocurile olimpice, la campionatele mondiale și europene, comunismul avea supremația, că e o lume mai bună decît capitalismul. Că în lupta dintre sisteme Moscova triumfa. Regimul de la București, așadar, vedea sportul ca un instrument puternic de nadia comaneci 3propagandă. Nu e de mirare că s-a folosit copios de mare victorie a Nadiei Comăneci la Montreal. Nadia Comăneci a devenit peste noapte un simbol al regimului comunist condus de o mînă de fier de dictatorul Ceaușescu. Asta pentru că așa a vrut aparatul de propagandă. Popularitatea ei mondială a fost exploatată cinic de Ceaușescu&Co ca un vector de imagine – cel mai important pe care il avea la dispoziție.

Noiembrie/decembrie 1989 era și un moment foarte prost pentru regim. În toate capitalele Europei de Est regimurile comuniste se prăbușeau ca într-un joc de domino. La Berlin, la Sofia, la Varșovia, la Budapesta vechii dictatori căzuseră de la putere. Mai rămîneau Praga (unde oamenii participau la demonstrații uriașe de protest) și București (unde era liniște – cel puțin aparent ). Ceaușescu abia fusese ales în unanimitate la congresul al XlV-lea al PCR secretar general al PCR pentru încă un mandat de 4 ani, după ce refuzase propunerea să fie ales pe viață. România părea ruptă de lume. Istoria mergea într-un sens, Ceaușescu&Co mergeau în sens invers.

nadia comaneci 1Pe acest fundal cade bomba fugii Nadiei Comăneci. Era ceva de neimaginat, o surpriză totală. Nadia Comăneci era identificată de propaganda oficială cu regimul, expresia chiar a regimului. Pentru această propagandă, fuga Nadiei Comăneci a fost o știre devastatoare. Contrazicea toate miturile curente. Nadia Comăneci era apropiată de familia Ceuaseșcu, tratată ca membră a familiei. Fusese făcută ” Erou al muncii socialiste”, decorată, arătată cu mîndrie patriotică în diverse ceremonii publice etc. Era o privilegiată. Ei bine, dacă ea a fugit in Occident, mi-am spus, ceva decisiv se întîmpla acolo sus. Bănuiam că fiind atît de aproape de familia Ceaușescu, fugara știa ceva. Vedea că situația se deteriorează rapid și-mi imi imaginam certuri la vîrf de care Nadia Comăneci știa. Se vorbea mult în București de o retragere a lui Ceaușescu, bolnav, bătrîn, rămas fără susținerea Kremlinului. Se vorbea de înlocuirea lui cu Elena Ceaușescu sau cu Nicu Ceaușescu. Se vorbea de asemenea că Nadia Comaneci ar fi avut o relație cu Nicu Ceaușescu. Etc. Odată cu fuga ei, zvonistica s-a amplificat f mult.

nadia comaneci 4Toate astea la un loc au produs marele șoc din lumea românească la auzul știrii. Presa românească – Scâteia, România liberă, etc. nu a scris nimic. TVR la fel, nu a dat nimic. Radioul la fel, tăcere. Dar toată lumea a aflat. În zilele următoare am ascultat zeci de articole citite la Radio Europa liberă, BBC, Vocea Americii, articole apărute in presa străină despre fuga spectaculoasă a cele mai mari gimnaste din toate timpurile. În SUA, în Franța, în Spania, în Marea Britanie, etc. Chiar și în URSS presa a redat pe larg situația.

După Congresul al XlV-lea al PCR care ne făcuse sceptici cu privire la căderea regimului comunist de la București, fuga Nadiei Comăneci în Occident ne-a redat încrederea – regimul avea să cadă.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!