tudose 2Ieri, brusc, fără să fie anunțat de ceva, Adrian Țuțuianu și-a dat demisia din fruntea ministerului apărării. Prima din guvernul Tudose. Si prima criză.

Două par a fi cauzele. 1/ Lipsa banilor intîi. Rectificarea bugetară întîrzie, banii prevăzuți în buget n-au fost suficienți, s-a ajuns la fundul sacului la jumătatea anului. Intrucît era tensiune în armată pe acest subiect, ministerul a dat un comunicat în care asigura că militarii iși vor primi soldele eșalonat in perioada următoare. Acesta era rostul comunicatului – să liniștească spiritele. Efectul a fost contrar și Tudose s-a supărat pe ministru. Involuntar comunicatul a spus că de fapt că nu sunt suficienți bani la buget. Acest lucru trebuia să rămînă secret. Și așa premierul face eforturi mari să amîne rectificarea bugetară, pentru a nu dezvălui mersul real al economiei, lipsa de fonduri în esență. Este vorba despre creșterea deficitului, de slaba colectare la buget etc. E vorba și despre altceva. Promisiunile electorale PSD, avîntul din ianuarie sunt depășite copios de realitatea dură a bugetului. Promisiunile nu se încadrează deloc în populismul din campanie. Va fi o rectificare bugetară inevitabil, (trebuia să se facă încă de la 1 iulie) și ea va fi negativă. Lucrurile astfel se vor clarifica. Daca nu vor cosmetizate drastic, fireste. Acesta e rostul aminării.

tutuianuCred ca 2/ este vorba și despre luptele intestine din PSD și guvern. Se caută un țap ispășitor pentru eșec. Concomitent se încearcă o operațiune de mușamalizare, se vrea ascunderea adevărului. Adrian Țuțuianu – personaj puternic in PSD pînă ieri – e acuzat că a călcat strîmb dezvăluind ce se întîmplă. Nu s-a arătat om de partid, acesta este in PSD reproșul maxim. A reacționat ca să-și scape pielea și să nu achite de unul singur mai tîrziu nota de plată. El nu a găsit sprijin nici la Palatul Victoria, nici la ministerul de finante. A fost dus cu vorba. Cînd a guițat, Mihai Tudose i-a dat peste mină, ca să nu zic peste bot. A răbufnit aici rivalitatea dintre cei doi. Să nu uităm că Țuțuianu – devenit f. vizibil in această primăvară – a fost pomenit ca un candidat cu șanse la funcția de prim ministru în locul lui Grindeanu și chiar semnalat ca un posibil lider PSD cînd Liviu Dragnea va pleca. Tudose aspiră și el să preia sefia PSD și e in cărți. În plus, este premier, deci intr-o poziție tare si ințelege să profite. Așa că i-a tras scaunul de sub fund ministrului său, un rival politic.

Deocamdată observ că Liviu Dragnea a fost de acord cu sacrificarea lui Țuțuianu. Semn ca e o reglare de conturi în interiorul PSD.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI SI SERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!