O DRAMA SENTIMENTALĂ ÎN BUCUREȘTIUL DE ALTĂDATĂ

natalia negru 8Am făcut pentru – serialul documentar tv “București strict secret“ un episod dintr-o serie despre mari povești de iubire – dramatica istorie petrecută în “la belle epoque” în boema bucureșteană. Am cercetat arhive, documente, am citit jurnale, gazete, scrisori, amintiri pentru a reconstitui drama. Povestea a fost un amestec farmaceutic de iubire, boală, trădare, gelozie, nenoroc și patimă. Cînd ai aceste ingrediente, povestea se termină tragic.

Bărbații din aceasta intrigă s-au cunoscut și împrietenit la Paris pe cînd frecventau cafenelele. Erau firi opuse Iosif – reflexiv, melancolic, nordic, interiorizat. Anghel expansiv, imaginativ, agitat, sudic, cu ceva de cabotin. Iosif se intoarce la București, era un poet de succes, bărbat frumos, considerat urmașul lui Eminescu. Intors la București, Primește un post la natalia negru 11Biblioteca Fundațiilor Regale. Aici face cunoștință cu o studentă, Natalia Negru, atrasă de faima poetului. Ea însăși avea ambiții de literată. În plus era foarte frumoasă, atrăgea privirile oriunde apărea. Nu a durat un an pînă cînd s-au căsătorit. Au avut si un copil dar Natalia Negru a fost repede dezamăgită de traiul în doi cu visătorul Iosif. Și banii au jucat un rol, sărăcia, betiile, higiena lui precară, boema.

Iosif și Anghel erau foarte buni prieteni. Au scris cărți împreună, poezii și teatru, au publicat almanahuri, traduceri. Erau harnici, celebri și nedespărțiți. Anghel îi face curte Nataliei Negru, aceasta acceptă și devin amanți. Iosif nu rămîne străin multă vreme de această situație. Cînd îi declară că știe adevărul, Natalia Negu preferă să plece la Paris pentru a se lămuri cu privire la sentimentele ei. Firește natalia negru 16și prevenirea unui scandal public a contat în decizia ei. Lumea aflase ce se întimplă.

Situația dintre Anghel și Iosif este imposibilă. Încercările de reface căsătoria eșuează și se ajunge la divorț în 1911. An în care cei doi Anghel și Natalia Negru se căsătoresc. Traiul lor după acest pas este un infern datorită oprobriului pe care îl suferă. Societatea le întoarce spatele. Iosif – poet iubit – este deplîns ca o victimă a turpitudinii celor doi. Se află și că este bolnav, suferea de sifilis. Moare la spitalul Colțea unde se ducea să facă injecții, în urma consumului de alcool – interzis în tratamentului sifilisului – în august 1913. Moartea lui provoacă un șoc în lumea românească. Primul act al dramei.

Actul doi. Căsătoria cu Anghel, pentru Natalia Negru, nu este ce și-a imaginat. Anghel este Natalia Negru D Anghelun egoist, gelos, agresiv. Si ea este dificilă, geloasă, etc, cum s-a plîns Anghel lui Lovinescu. Situația lor în societate nu i-a ajutat deloc. Erau considerați niște paria. De Sfîntul Dumitru 1914 cei doi au plecat la Tecuci, locul ei de naștere, să sărbătorească. În tren se petrece o scenă de gelozie. Se ceartă – ca de obicei- își fac scene. Acasă Natalia Negru îl amenință cu divorțul îndată ce se întorc la București. Anghel scoate un pistol și trage. Unii au spus că s-ar fi descărcat involuntar. Glonțul a ricoșat și a lovit-o. Ea a căzut plină de sînge. Văzînd nenorocirea, impresionat, a dus pistolul la inimă și a tras. Rana suferită de Natalia a fost superficială și și-a revenit. El a murit cîteva zile mai tîrziu la Iași, în spital ( noiembrie). Era a doua oară cînd murea un poet arhicunoscut “din cauza ei”.

Faima de “femeie fatală” nu a părăsit-o niciodată. Toată viața (a murit în 1962) a fost urmărită de umbrele celor doi. A scris o carte despre drama ei, “Helianta”, amestec de ficțiune și amintiri în care a încercat să se justifice. Niciodată contemporanii ei nu au iertat-o. (Fișă e roman-Partida de vînătoare)

FOTO 1/Natalia Negru, 2/St O Iosfi și Dimitrie Anghel, 3/ Dimitrie Anghel, 4/ Natala Negru si Dimitrie Anghel in ziua căsătoriei lor.

STELIAN TĂNASE
CITȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!