O MANEA C-O BEIZADEA

By 11 ianuarie 2018Graffiti

077Beizadea e un copil-de-bani-gata. Ta-su a facut avere, a ajuns undeva sus in politică, are putere și influență. Este cineva. Fie-su a crescut are si un bacalaurat luat cu pilele familiei ca nu a citit nimic niciodata, s-a ocupat de jocuri pe calculator mai mult. A ajuns la majorat dar tot infantil a ramas. Apare des in transmisiuni tv, asigură sumarul tuturor publicațiilor de gen prin scandalurile pe care le provoaca. Isi arata bolidul 4×4, pitipoanca pe plaje exotice. Iși arată fizicul și metafizicul la Mamaia, Poiana Brasov, in hoteluri de lux, in discoteci, la evenimente mondene… Camerele video întîrzie pe chipurile beizdelelor și așa le vedem bijuteriile, aerele de superioritate. Vedem cum își plimbă ifosele ca pe niște cîini de companie. Bodigarzii și fufele curtenii bodigarzii freamătă în jurul lor.

O beizadea, nu e o specie nouă apărută după 89. Erau şi înainte asemenea personaje protejate de tătici şi mămici, copii de nomenklaturişti şi securişti. Dar se vedeau rar – era cenzură dar și pentru că trăiau într-un cerc închis. Lista era scurtă. Presa nu avea curaj să scrie o iotă despre beizadele. Pe unde chefuiau, unde petreceau vacanțele (Franta, Elveția, Gre080cia etc). Ce accidente de mașină făceau, cine se droga, cine avorta, cine se alcooliza, cine flirta cu cine. Nici beizadelele nu se afişau prin Dorobanţi în localuri deochiate şi în hoteluri de lux. Preferau vilele de protocol cu circuit inchis, păzite de securiști de la Snagov, Neptun, Poiana Brașov, Predeal. etc. Cînd plecau la Paris iarna şi vara, ori în Elveția la schi, o făceau discret să nu ştie nimeni că îşi petrec vacanțele în Occidentul decadent pe care taţii lor il combăteau de mama focului pe linga Ceaușescu și visau vezi Doamne să îl distrugă. Așadar nu apăreau articole despre ei prin gazete glossy. Nu făceau deliciul televiziunilor. Nu erau vedete, nu se expuneau publicului. Asta ar fi contrazis doctrina oficială care minţea că suntem egali. Propaganda pretindea ca nu există o clasă suprapusă care are de toate şi un rest de vreo 20 de milioane – masă de săraci care trăia în mizerie.

Azi lucrurile astea s-au inversat. Dacă eşti bogat trebuie neapărat să-ți etalezi ghiulurile, freza creastă de cocoș, limuzinele, gagicile, costumele Armani, ceasurile de colecție, cărțile de credit. Ca să vadă fraierul care a rămas tot sărac și nevolnic, ce ai fost tu în stare. Cit ai primit de la tac-tu, care a furat de a rupt 28 de ani. Beizadeaua arată tuturor că e un superman, incărcat cu aur, playboy, călătorit. Tăticul descurcăreţ, șmecher, puternic asigură statutul de beizadea, de fiu-de-bani-gata care primește totul în avans de la viață, pînă să arate vreun merit. Nu degeaba s-a chinuit tata să șmanglească, să se învîrtă prin politichie, să se lase corupt și să corupă la rîndul lui.

Proaspătul îmbogăţit, parvenitul, se laudă cu vilele, afacerile, profiturile. Iar odraslele şi mai şi. Ei sunt simbolul reuşitei. La 25 de ani au un Masseratti sau un Porche, conturi babane prin bănci, călătoresc, stau în hoteluri de 5 stele, fac vacanţe prelungite pentru că nu au altă ocupatie pe lumea asta. Cohorte de ziarişti umblă dupa ei să relateze amorurile, escap079adele, să scrie senzaţionalist despre silicoane, depăşirea vitezei, caftul din discotecile de fiţe. Să descrie rochii extravagante, costume scumpe, poşete care costă bucata mai mult decit un salariu bunicel din România.

Mai nou beizadele au intrat in Parlament. Un băiat de bani gata se înscrie într-un partid și într-o lună e parlamentar. A primit locul cadou de la tata cind a terminat şcoala sau cînd a falimentat o firmă. Dacă nu e bun la afaceri e bun la politică, la asta se pricepe oricine. Alții, băftoși, au primit locul în Parlament cadou de nuntă. Tata îl răsfață și dorește să îl vadă om serios la casa lui cu carieră solidă. Familionul scoate parale și îi asigură 4 ani un loc de ales al neamului. Cum a primit la majorat un 4×4 de mare viteză, acum e timpul să se maturizeze, să mai lase pițipoancele si cluburile de fițe, Dorobanții și să devină onorabil, adică votat de prostime.

Beizadelele fac o specie extrem de dezagreabilă – copiii de bani de gata. Un grup social pitoresc, scornit de epoca trecerii de la comunism la capitalism. Cine sunt beizadelele ? Sunt copiii nomenklaturii bolşevice sau parveniţilor tranziţiei, ai mafioţilor din S078sistem, ai birocraţilor de rang înalt, ai șpăgarilor, ai grangurilor din bănci, din partide și servicii speciale, ai aşa-zişilor capitalişti autohtoni. Sunt educaţi ca nişte ciocoi, au căpătat în loc de 7 ani de acasă sentimentul superiorităţii. Un sentiment nelegitimat de nimic, nici măcar de contul în milioane de euro deţinut de tata. Beizadeaua crede că i se cuvine totul. E un infatuat, un obraznic sclifosit, un arogant și un stupid. Atenție, intr-o clipă poate deveni periculos.

Poate de exemplu să ucidă pe cineva într-un accident de circulaţie şi să dispară. Nu este oraşul lui!? Nu sunt toți slugile lui tat-su ? Beizadele nu au simțul realitați sau măcar idee în ce țara amărîtă trăiesc. În plus mass-media îi are ca personaje în fiecare zi ia transformat in vedete de carton, în eroi, în modele. 081Fac oare beizadelele deosebire între cîinii şi oamenii pe care ii calcă? Ce să îi facă lui Poliţia ? Nimic. Un telefon undeva şi scapă nevătămat. Acest sentiment – că nu plăteşte pentru răul făcut – este sursa prostiilor pe care le face beizadeaua. Atunci se văd aroganţa și proasta creştere. Boieri cu b mic! Ciocoii vechi și noi…ăștia, restul ! Beizadelei totul i-a venit in viața de-a gata…Vile, bani, călătorii, școli scumpe. Sunt de fapt nişte moftangii siniștri, domni Goe de secol XXl…Atenție, se pregătesc să ia stăpînire România, sunt stăpinii ei de mîine.

STELIAN TANASE

ILUSTRATIA Grafitti pe strada Verona

Spune-ți opinia, fă-te auzit!