O SĂPTĂMÎNĂ ÎNCĂRCATĂ

By 9 februarie 2017Jurnal de bord

tanase  SCe am văzut in primele trei zile ale acestei săptămini!? In esență că dezbaterea publică s-a mutat din stradă în Parlament. A fost 1/ discuția pe buget, citirea moțiunii de cenzură și dezbaterea ei 2/ discursul ținut de Klaus Iohannis in Parlament. Apariția sa pe trotuarul de la Cotroceni unde 200-300 de pansionari strigau diverse chestii, deși ningea, era frig si le-ar fi stat mai bine acasă. Dar altfel fff radicali cerind lui Iohannis să plece de la Cotroceni în Germania. Suta de lei dată de Dragnea și Grindeanu si-a făcut efectul. Iohannis a gresit incercind să delete acuzația PSD ( si a acolitilor iesiti la vedere ca păduchii pe frunte ) că nu ar fi președintele tuturor românilor. A vrut să arate cu un gest nepotrivit si nepregătit, că se poziționează între cele două tabere. A ratat momentul pentru că manifestantii PSD au fost luati prin surprindere și nu au avut timp să primească de la partid noi indicații – ce faca adică intr-o asemenea situație!? Iohannis a fost prost sfătuit și nu este prima dată.

IMG_55523/ Dezbaterea moțiunii, care, fiind televizată, arăta ca un reality-show unde liderii nostri politici s-au maimuțărit. Au ținut de microfon ca să îi vadă electoratul ce locvaci si bătăioși sunt, Osînză însă – zero! Pe fundal, avem protestele, care, deși mult diminuate, continuă. Am mai avut și decizia CCR, de un comic nebun, cu un tip Valer Dorneanu ins cumsecade, iertat de D-zeu, altfel fără vreo lumină pe el. Distrează presa spunind bazaconii ca să ocoleasca intrebările. Duelul este interesatn, jurnalistii intreaba, el nu răspunde.

Citeva observații. In Congresul american cind vine președintele USA toată lumea -indiferent de partid- se ridică în picioare și aplaudă. Si acolo președintele are culoare politică – e republican sau democrat. Dar în asemenea situatii diferențele dispar. Din respect pentru instituția prezidențială, reprezentantii natiunii americane uită divergentele, resentimentele, interesele opuse și fac singurul gest care poate fi făcut – il ovationează pe președinte. Asta dă greutate întii de toate Congresului.

La Bucuresti Iohannis a fost primit golănește și politicianist. Statura IMG_5543Parlamentului- și așa in sondaje pe la 12% – a coborit iar. Mai mult, pesedistii ( cu citeva lăudabile excepții) au părăsit sala demontrativ. Și-au facut obișnuitul joc politic. Nu au fost in stare să-și depășeasca măcar cu puțin condiția precară. Jenant, dar atît pot, să nu ne mirăm. In acest fel, se descalifică pe ei, apoi Parlamentul și instituția președinției. Un alt aspect- Discursul lui Iohannis nu s-a ridicat la inălțimea momentului pe care-l traversează țara…Lumea aștepta mai mult, indiferent de tabără. O ieșire, un mesaj mai limpede. Mai ales aștepta o rezolvare, o încheiere a crizei. A venit în Parlament, a zis citeva vorbe si a plecat.

IMG_5417Motiunea de cenzură a fost o prostie, nici nu trebuia să se întimple. Era ff clar că PSD&ALDE vor ciștiga ușor. Moțiunea de cenzură a dat o șansă celor din majoritatea parlamentară și Guvern să obțină o victorie ușoară, de palmares. Liberalii le-au oferit o gură de oxigen exact cind erau incoltiți și în defensivă. Dragnea&Co pot spune acum că au fost confirmați de votul din Parlament. In schimb, eșecul i-a decredibilizat pe inițiatorii motiunii. De ce au depus-o totuși!? Liberalii&C0 au dorit să-și facă numărul. Au dorit să se lipească de elanul /imaginea protestelor din stradă și să profite. Au făcut o zi intreagă în direct la tv pe primadonele – de la tribuna Parlamentului. Nu le-a ieșit. Slăbuț. S-au auzit citeva schimburi de replici de berărie, multă poliloghie fără miez. Teatru ieftin de bulevard. Ce s-a ciștigat în stradă in citeva zeci de orașe românesti, in presa internaționala in cancelariile europene, la Washigton și Bruxelles, s-a pierdut ieri in Parlament. Halal!

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!