OCHEADELE ARUNCATE MOSCOVEI

dragnea 2Am ales pentru rubrica „Să stăm de vorbă” de azi un fragment dintr-un articol din Deutsche Welle sub titlul „Avatarurile PSD” sub semnătura lui Petre Iancu, ieri, 4 decembrie. Tema lui – situația PSD la acest sfîrșit de an, la 12 luni de la cîștigarea alegerilor. Cum se profilează de fapt viitorul apropiat al acestui partid.
Aștept ca de obicei comentariile dvs pro și contra.

” Discreditată plenar între altele de insistenţa lui Dragnea de a rămâne în funcţii în ciuda dosarelor sale penale grele, notorii şi pe plan european, în care e implicat, conducerea PSD vrea cu orice preţ să scape de presiunea protestelor spre a-şi redobândi iniţiativa si a-şi reface, eventual prin contraproteste de anvergură, spaţiul de manevră pierdut de care are urgentă nevoie nu doar pentru a impune refacerea statului şi reorientarea lui externă, pe calapodul penalilor ce-l conduc actualmente, ci şi pentru păstrarea coeziunii partidului şi victoria la tudose 2viitoarele prezidenţiale.

După cum scria acum câţiva ani un observator elveţian, „în România a întârziat să se producă un schimb de elite în urma debarcării regimului ceauşist” . S-ar fi efectuat, potrivit lui, doar unul de generaţii, clasa politică rămânând identică. „Social-democraţii post-comunişti” au rămas până azi „cea mai stabilă forţă politică, nu în ultimul rând datorită reţelelor şi structurilor rămase intacte încă din epoca Ceauşescu”. Or, această stabilitate e inconfundabil pe ducă. (…)

PSD n-ar vrea să împartă ( puterea n red.) decât, cel mult, cu partidele şi oligarhii satelit. Ca să evite alternanţa veritabilă la o putere la care s-a dedulcit, deşi e aflat în acută pierdere de popularitate, PSD şi-a pierdut orice jenă. fireaMizează mai nou, din greu, sub actuala sa conducere penală, pe sprijinul celor mai disparate grupuri şi facţiuni, indiferent de cât de abjecte şi extremiste ar fi. În context, încearcă să le câştige prin vehicularea intensă chiar şi a celor mai absurde teorii ale conspiraţiei. Aceasta…explică oficializarea aberantului concept al „statului paralel”, într-o ţară în care unicul stat paralel e al elitei PSD-iste, a cărei infirmitate primordială ţine de faptul că, invariabil, se cramponează de cârmă, fiindcă nu-şi mai poate lua adio de la putere. Aşa se explică ocheadele aruncate Moscovei de…PSD-işti de marcă, ridicaţi pe scut de Sputnik şi alte oficine propagandistice ale Kremlinului. Tot astfel se explică anti-sorosismul militant al unui partid doar nominal social-democrat. „

Spune-ți opinia, fă-te auzit!