Printre românii arestaţi în toamna 1943, s-a aflat şi basarabeanca (n. 1912, Chişinău) Olga (Golda) Bancic.În ţară, Olga Bancic, depistată de Siguranţă ca fiind membră a PCR, interzis de lege, a fost arestată, judecată, a făcut doi ani de închisoare. Eliberată, a plecat clandestin în Frata urmînd a ajunge în Spania ca voluntar. Cum războiul civil e pe sfîrşite, rămîne la Paris. Se mărită cu un comunist român, Alexandru Jar, cu care are o fiică, Dolores, după Dolores Ibarurri-Pasionaria.

În 1940 odată cu Ocupaţia, Olga Bancic intră în reţeaua de rezistenta FTP-MOI, condusă de Boris Holban (vezi articolul de ieri). I se spune Pierette. Nimeni nu îi cunoaşte adevărata identitate. Misiunea ei este să aducă la locul atentatului armamentul, explozibilii, şi după ce totul s-a terminat, să le adune şi să le ducă înapoi în ascunzătoare – operaţie extrem de periculoasă. A fost arestată într-o staţie de metro, în noiembrie 1943.

Cu puţine excepţii (Boico, Patriciu) toată reţeaua a căzut. Ancheta a fost dură, Olga Bancic a fost torturată. Procesul a avut loc la 19 februarie. Tot grupul, în frunte cu şeful grupului, Missak Manuchian, a fost condamnat la moarte. Bărbaţii, 22 la număr, au fost executaţi prin împuşcare la 21 februarie, lînga Paris la Mont Valerien. Olga Bancic a fost transferată în Germania. Pe teritoriul Franţei nu se puteau executa femei cf legislaţiei naziste. La 10 mai 1944, de ziua ei, cînd împlinea 32 de ani, a fost decapitată la închisoarea din Stuttgart. Cîteva zile înainte de execuţie a trimis copilului ei o ultima scrisoare :

“ Micuta mea dragoste!

Mama ta îti scrie ultima scrisoare, mica mea iubita! Maine la ora 6, pe 10 mai, nu voi mai fi, odorul meu nepretuit! Dragostea mea, sa nu plangi, fiindca mama ta nu plange nici ea. Mor cu constiinta împacata si cu toata convingerea ca maine vei avea o viata si un viitor decat mama ta. N-o sa mai trebuie sa suferi. Fii mandra de mama ta, mica mea dragoste. Am întotdeauna în fata ochilor imaginea ta. Cred ca-ti vei vedea tatal, am speranta ca el va avea o soarta diferita. Spune-i ca m-am gandit mereu la el ca si la tine. Va iubesc din tot sufletul. Amandoi îmi sunteti dragi. Dragul meu copil, tatal tau este, pentru tine, ca si o mama. Te iubeste mult. Nu vei simti lipsa mamei tale.

Dragul meu copil, termin scrisoarea cu speranta ca vei fi fericita toata viata cu tatal tau, cu toata lumea. Va sarut din tot sufletul, mult, mult, mult. “ Va sarut din tot sufletul, mult, mult, mult.

Miica mea fiică iubită

Adio, dragostea mea,

Mama ta Olga”

Spune-ți opinia, fă-te auzit!