joyce 4UN ROLLS-ROYCE NU FACE CIT UN JAMES JOYCE! Este un joc de cuvinte in spiritul lui Joyce din Ulise. Cred ca i-ar fi placut. Ulise este unul din romanele mele favorite, l-am citit de citeva ori, o data cu creionul in mina ca sa invat. Se vede cred mai bine ca stil in romanul meu „Playback”. A împărtășit cumva soarta modelului. Cenzurat și apărut multă vreme dupa ce l-am scris (1979-82, apărut în 1995). Am căutat urmele lui Joyce la Paris și Zurich pe unde m-au dus pasii. Ii sunt foarte dator, nu a scăzut niciodată în admirația mparis shakespeare 3ea.

Pretextul acestui documetar este o simplă dată – 2 februarie 1922: cînd apare la Paris romanul lui James Joyce „Ulise”. Dată de răscruce in literatura secolului al XX-lea.

BONUS

Librăria Shakespeare&Company. Locul e îngust, plin de rafturi ponosite – pînă la mansardă. E un imobil cam dărăpănat, vechi, al cărui farmec n-a dispărut. Cind trec prin Paris, intru aici în căutarea unui titlu, să răsfoiesc o carte. Libraria face din interbelic gloria literaturii americane. O librărie unde a poposit “generaţia pierdută” Hemingway, Fitzgerald, Henry Miller. Îi găseai printre cărţi, bînd, tăifăsuind. Veneau pentru că puteau citi presă americană, reviste de cultură greu de paris shakespeare 1găsit. Veneau sa îşi spună ce mai scriu.

Azi librăria e plasată în faţă la Notre Dame şi a buchiniştilor pe malul sting al Senei. În anii 30 era pe Rue d’Odeon nr.12, (aproape a locuit Cioran la nr 21) şi patroană era Sylvia Beach. I-am căutat volumul de memorii, fără succes. A închis librăria odată cu ocuparea Parisului de nemţi. După război a reapărut, dar s-a mutat aici. Cei care o frecventează azi sunt tot scriitori, jurnaliști americani în căutare de muză. Cum cărţile sunt în engleză, selecţia clienţilor se face de la sine. Mulţi scriitori in exil la Paris aflaţi în faliment s-au joyce 5 parissalvat vînzînd-şi cărțile aici. Locul are o asemenea legendă, că sunt destui care vin de la NY, Boston etc., doar ca să se pozeze. Pereţii – plini de afişe, fotografii, amintiri.

Pe aici au trecut Allan Ginsberg, Ferlinghetti etc., altă generaţie, de data asta „beat“. Le-am văzut librăria la San Francisco, The City Lights Books, cu care şi seamănă. Au transferat aici atmosfera de acolo. Americanii au complexul culturii franceze, aici e un pasaj unde regăsesc ce au lăsat acasă. Vin aici să fie între ai lor. Dacă eşti student sărac, cu pretenţii de poet sau romancier debutant şi eşti fără resurse, poţi să ceri să dormi aici. Ţi se va da un pat dacă joyce ulissesarăţi boem, şi cineva te recomandă ca poet de talent, să zicem. Mi s-a întîmplat să mă lovesc de un pat pliant în care dormea în toiul zilei un asemenea homeless. Mîine va face gloria literaturii peste ocean.

Librăria e un loc de cult, de pelerinaj. S-au scris vrafuri de cărti, apar referinţe, note de subsol, articole, s-au făcut filme. Librăria Shakespeare&Company nu trebuie ocolită. Şi nu doar pentru amintirile ei fabuloase. Întîi de toate pentru cărţi. Titlurile peste care dai merită toată osteneala. Multe nu sunt de găsit în alte parte. Dacă ai puţin noroc, poţi să asişti la lectura unui geniu sau a unui poet consacrat, ori la o conversaţie “fierbinte”. Spiritul locului nu a murit, e viu.

*** Ce lipseste din acest peisaj parizian este chiar James Joyce. A venit la Paris in 1920 de la Zurich unde trăise în timpul războiului. Zurich păstrează și azi amintirea trecerii lui pe acolo. Adresele unde a locuit, cafenele și restaurantele unde îi plăcea să facă boemă, locurile lui favorite de plimbare sunt marcate. A murit aici în 1941 și tot aici este înmormintat. Am bătut multe din acele locuri cu pasul într-o vară. Poate am să scriu odată un eseu, ceva de genul „Joyce la Zurich”. Mi-ar plăcea dăca m-ar lăsa timpul în pace.

La Paris a făcut cunoștință cu Sylvia Beach care l-a tratat ca pe un mare scriitor și l-a susținut financiar. Ea este cea care i-a publicat romanul Ulise, devenit deja un mit în cercurile avangardei. Aveți mai jos un interviu cu ea, in care povestește întilnirea și prietenia ei cu James Joyce.(jurnal)

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!