PE 10 MAI ÎN DULCELE TÎRG AL IEȘILOR

tanase 888Ne vedem pe 10 mai – altădată ziua noastră naționala – la Iași, pentru o conferință cu titlul ” Centenar și regalitate” care va avea loc la Palatul Culturii, ora 10,30. Apoi la ora 18, 30 ne revedem la Palas Mall in cadrul tirgului de carte LIBREX, la lansarea celor două volume apărute la editura RAO – „Dinastia”(scris cu Elena Vijulie) si a thriller-ului „Nocturna cu vampir opus 1.” – ambele bestsellers in 2018. Gazdele acestui eveniment vor fi și.prof.univ. dr. Doru Tompea, Antonio Patras, critic literar, Florin Cântic, directorul Arhivelor Nationale din Iasi.

Aici se incheie turneul de promovare a celor două cărți, turneu început la sfirșitul anului trecut la Gaudeamus, Romexpo, București. Am trecut prin Pitesti, Tirgoviste, Oradea, Slatina, Bistrița, Alba-Iulia, Cluj, Suceava. Multumesc tuturor pentru găzduire.

***

vlad tepes 11DIANA DANIELA MACOVEI – „Nocturnă cu vampir. Opus 1 are construcţia unei comedii negre umplută cu doze mari de dispreţ faţă de societate, justiţie şi colcăind de acţiunile de joasă speţă a celor ce deţin şi folosesc puterea în scopuri josnice, personale, coabitând cu injustiţia. Stelian Tănase îi atribuie lui Naum, pe de o parte, imaginea eroului ce a încercat să suprime nedreptatea, însă s-a lovit de un zid de răufăcători cu mai multă putere decât el. Pe de altă parte, este imaginea omului ce se menţine pe linia de plutire abuzând de autoironie şi făcând haz de necaz.

Rabla rânjea sub un felinar. Unul i-a mâzgălit parbrizul cu şlagărul “Spală-mă, baby!” Huooo! Noroc cu ploaia, facă-se voia Ta! A privit mulţumit cerul. Mâine machine va fi curată ca lacrima. Îl ştia pe cel cu scrisul- un vecin de la 7. Îi va plasa sub pneuri cuie de 12, mâine, acum se grăbea.

Se pare însă că soarta nu este dispusă în a-l lăsa pe Naum să zacă doar în lumina celor două slujbe mediocre de detectiv particular şi ziarist. Nu! Destinul i-a făurit, ca el, Naum, pe persoană fizică, să fie luat în vizor de un criminal în serie cu simţul umorului. Şi ca oricărui ventriloc cu oarece prestanţă, Naumtrebuie să fie cel ce găseşte victimele vlad tepes 8brutal ucise, el trebuie să negocieze cu dispeceriţa trimiterea unui echipaj de poliţie şi automat că tot el trebuie să fie şi suspectul principal. La toate astea se adaugă faima victimelor ce fac parte din crema societăţii şi au şi dosare doldora de ilegalităţi.”

CLAUDIU TURCUȘ – „Nocturnă cu vampir, Opus I este un thriller cu trei personaje principale și trepidante. Primul e un personaj-cuplu format din Naum, tânăr detectiv onest, alcoolic, priapic, eșuat socio-profesional (fapt ce pare că-l mulțumește) și Arsene, polițist experimentat prin intermediul căruia intrăm în culisele unui sistem polițienesc corupt. Cei doi caută un presupus asasin în serie, al doilea personaj cheie al romanului, care ucide diverși baroni locali sau foști securiști cu aranjamente de proxeneți, utilizând tehnica tragerii în țeapă. Criminalul călătorește într-un camion roșu, identitatea lui e revendicată când de un actor local preocupat să facă bani din înscenarea orientalizată a lui Vlad

Dracul, când de un om al subteranei care seamănă leit cu antieroul cărții, Naum.În finalul cărții, acest ipotetic criminal justițiar rămâne suspendat între moarte și viață, într-o falie de existență imposibil de pătruns cu instrumentele anchetei polițiste. În fine, al treilea personaj – deopotrivă fundal topografic și stimulent narativ – este Bucureșțiul post-industrial, un spațial fantasmatic, nocturn, compus din multiple mahalale sordide prin care mișună un tip de umanitate decrepită care-și negociază dur supraviețuirea. Romanul adună mituri și stereotipii ale tranziției românești care au stratificat imaginarul culturii române în ultimii treizeci de ani, încercând să compună o distopie parodică din care evacuează – la nivelul viziunii despre lume – culoarea locală. Ea e păstrată, însă, în dialoguri – nu întâmplător autorul fiind un admirator al lui Caragiale. Fiind un roman de consum bine scris, el trebuie să ajungă la cititorii secolului XXI care încă așteaptă ca realitatea mediatică decepționantă a României contemporane să fie transfigurată într-o realitate narativă solidă. Stelian Tănase face asta.”

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!