PENKOVSKI.GALERIA CU SPIONI

penkovskiZilele in care omenirea a fost chiar în pericol să dispară în cîteva minuteu au fost în octombrie 1963 după ce un avion de recunoaştere american U2 a descoperit că în Cuba se instalau rachete cu focoase nucleare de provenienta sovietică. Era cea mai gravă ameninţare lansata de URSS la adresa SUA. Florida se găseşte la numai 14 km. Din Cuba teritoriul american putea fi lovit in orice punct de celel 162 focoase deja aflate in insulă. Cel care a comunicat americanilor situaţia a fost un colonel GRU Oleg Penkovski. Datorită lui războiul nuclear nu a avut loc. Hruşciov nu ar fi ezitat să se folosească de arsenalul sau atomic din Cuba. Kennedy a făcut atunci o declaraţie televizată arătînd poporului american pericolul şi a arătat ferm că dacă URSS nu demontează instalaţiile va trece la represalii. Au fost zile cînd toată lumea credea că se va ajunge la confruntare, ceea ce în termeni reali ar fi însemnat dispariţia civilizatie umane. SUA si URSS aveau destule bombe atomice ca să distrugă omenirea de cîteva ori. JF Kennedy a declarat blocada Cubei. Hruşciov a adresat o scrisoara preşedintelui SUA de pe o poziţie defensiva, dorind să închids gravul incident. A ordonat, spre regretul lui Fidel Castro, retragerea rachetelor din Cuba. Fără Oleg Penkovski, e greu de imaginat cum ar fi evoluat evenimentele din toamna 1963. Absurd, el să găsea în acele zile ale crizei din Caraibe arestat.

Oleg Penkovski ( n 1919 ) a urmat o traiectorie obişnuită, şcoală militară, Komsomol, front, decoraţíi. După război absolvă Academia militară Frunze şi intra în serviciul de contrainfromaţii al armatei, GRU. A fost în misiune la Ankara in anii 50. Cariera sa intră în declin cînd se afla că tatăl sau a fost ofiţer alb şi i-a combătut pe bolşevici. În 1960 stabileşte un contact cu SIS,(serviciul secret) la Londra, care consideră mesajul o momeală, o provocare, si nu îi dă curs. La o reexaminare a ofertei, CIA şi SIS, (care duceau lipsă de informaţii din interiorul serviciilor secrete sovietice) au acceptat. Omul de afaceri englez (şi agent britanic ) Greville Wynne, în aprilie 1961 ia legătura la Moscova cu Penkovski care îi trece primele documente. Întimplarea face că Oleg Penkovski este trimis la Londra in fruntea unei delegaţii economice sovietice. Aici se întîlneşte cu agenţi ai CIA şi SIS. El oferă un dosar cu fotografiile unor noi instalaţii sovietice pentru lansarea de rachete. Aceste instalaţii vor fi recunoscute de fotografiile aeriene luate deasupra Cubei în octombrie 1963.

penkovski 2Din aprilie 1961 pina in vara 1963 Oleg Penkovski a furnizat CIA şi SIS mii de documente extrem de sensibile, mai ales despre sistemul de apărare şi noile tehnologii sovietice. Tot Penkovski a prevenit CIA şi SIS despre ce se intimpla în Cuba. Pentru contrainformaţiile sovietice a fost clar de la un punct că exista o cîrtiţă care transmitea informaţii occidentalilor. O operaţie de rutină ( supravagherea ambasadelor occidentale la Moscova, dublată de filarea tuturor diplomaţilor) a arătat că exista un contact cu un cetăţean sovietic. De aici încolo depistarea lui, adresa, etc, a fost o chestiune de timp. Apartamentul i-a fost perchezitionat in lipsă, s-au instalat microfoane şi camere de luat vederi. A fost filat 24 din 24 de ore. Au apărut dovezile că face spionaj. A fost arestat la 12 octombrie 1962. Omul de afaceri englez Greville Wynne a fost răpit la Budapesta şi adus la Moscova. Procesul celor doi a avut loc în mai 1963 şi a durat patru zile. La 11 May 1963 englezul a fost condamnat la 8 ani de inchisoare. Un an mai tirziu a fost schimbat cu un spion sovietic, Gordon Lonsdale. A scris memorii ( m 1990) unde se găsesc multe detalii despre această afacere.

Oleg Penkovski a fost condamnat la moarte şi executat cu un glonţ în ceafă, aşa cum proceda KGB-ul. Legenda nu a întirziat să apară. Una dintre el a fost aceea că Penkovski nu a trădat şi că ar trăi. Adversarii lui Hruşciov, care nu doreau război, ar fi vrut să ii prevină pe americani de pericolul politicii aventuriste a Kremlinului. Altă versiune spune că a fost executat la finalul unei operaţii de intoxicare reuşite. pe considerentul că era un martor prea sensibil. Alte legende ţin de modul cum a fost executat. Unii au susţinut că ar fi fost aruncat de viu într-un cazan în care ardea focul, fiind vorba de răzbunarea KGB. Fusese trădat de unul de-ai lor.

Azi rolul lui Oleg Penkovksi in criza din 1963 nu mai este ignorat de nimeni. „Un spion care salvează lumea ” sună ca un titlu de film de serie B.Dar lucrurile s-au intimplat.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!