IMG_5723Treptat manifestațiile se sting. Cum era de așteptat, unii dintre protestatari s-au mulțumit cu abrogarea OUG 13 și demisia lui Iordache. Alții nu! Aceștia – mai puțini- revendică în continuare demisia guvernului Grindeanu, pentru că îl consideră mincinos, slab, lipsit de credibilitate – o păpușă în mîinile lui Dragnea. Demisia guvernului a mai fost cerută de PNL, USR, jurnalisti influenti, lideri ai societății civile, intelectuali, etc. Totuși forța de propulsie a protestatarilor a scăzut sensibil, pe măsura trecerii timpului. Numai o gafă de proportii a guvernului Grindeanu sau a IMG_5704liderilor PSD in frunte cu Dragnea ar reaprinde scînteia și ar readuce in stradă sute de mii de manifestanti ca în săptaminile trecute. „Situația revolutionară „nu este rezolvată. Lumea poate reveni oricind in piețele centrale ale orașelor românești.

Un element definitoriu al acestei scaderi a amplorii protestelor îl găsim in atacurile concentrice impotriva lor venite de la stinga politică. S-au lansat o multime de scenarii conspirationiste impotriva lor. Au fost/sunt demonizati participantii. Etc. Mașinăria de propaganda redutabilă a PSD s-a pus in mișcare și asistăm in IMG_5732ultimele zile la o sarabandă de intoxicări, calomnii, inventii, făcături de inspiratie kaghebista. E vorba despre manipulare, în esenta. A inceput in seara provocării violenta cu ultrași, a contiuat cu organizarea asa zisei constrademonstratii anti Iohannis de la palatul Cotoceni. S-a folosit și se folosește de catre tovarășii PSD din mass-IMG_5742media pro bono sau contra cost, apropiați de Dragnea. etc. In acest peisaj tot mai tulbure și oarecum descurajant, era normal ca tonusul protestelor să scadă, ca și numărul participanților.

Trebuie să observăm la finalul acestor observatii, că aceste proteste au dus la retragerea OUG 13, la demisia lui Iordache, si la trimiterea in Parlament spre dezbatere a CP. Fără proteste, OUG și modificarea CP ar fi fost azi in vigoare. E o lectie pentru societatea civilă, care are acum mai clare mijloacele pe care le are la indemină pentru a-și face auzite cererile. Este o lecție tare și pentru guvernanti, indeosebi cu privire la limita puterii lor…

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!