PONTAREA ROMÂNIEI

By 26 septembrie 2013La zi

058Examentul de politician al lui Victor Ponta este afacerea Rosia Montana. Si-a pus toate cărțile pe această miză. D-asta își adună forțele, își mobilizează aliații, atacă adversarii proiectului. Manifestă apăsat în toate ocaziile interesul lui pentru acest proiect bazat pe cianuri al RMGC. Vrea neapărat să se facă. E aproape induioșător cum insistă, cum se bate avocățește ptr ideea lui fixă. Apăsînd prea tare pe pedală, personalizind prea mult, Ponta isi joacă pe acest proiect cariera politică atît de dragă. Dacă pierde, nu știu dacă va pleca printr-o demisie de la guvern, dar sigur va avea mult de suferit ca imagine, autoritate în partid și în guvern, pe plan extern. Dacă va cîștiga pariul, și legea trece prin Parlament, va avea de înfruntat în alegerile de anul viitor voturile celor care sunt adversarii proiectului, fff mulți. Mai mulți decit cei care îl susțin. Jocul din Parlament, cu demnitarii cumpărati, deveniți peste noapte favorabili proiectului, la urne nu va mai funcționa. Ponta va încasa o infrîngere severă ptr că va plăti costurile încăpățînării lui de a sustine un proiect f. nepopular.

ponta rosia montanaDar deocmadată vrea cu orice chip votul Parlamentului și să iasă bine față de cei de la RMGC. Ce le-a promis, la ce s-a angajat, cine pune presiune pe el și cum, nu știu. Mă întreb cine il controlează, cu ce, dacă il obligă la asemenea atitudine, uneori jenantă. Ponta pare un om speriat că ar putea pierde pariul. De ce? E un mare mister. Subiectul Roșia Montana părea pe agenda sa ceva secundar. Ponta nu s-a preocupat decit rar de el. I-a fost chiar adversar pină de curînd. Brusc a intrat cu legea în ședință de guverponta rosia montana 3n, a luat votul unor miniștri nepregătiți. A trimis legea la Parlament incălcînd mai multe norme și a început o campanie de mare lobbist ptr extragerea aurului cu cianuri la Roșia Montana. Este ajutat de mai multe televiziuni fidele lui, sau finanțate de RGCM.

In toată povestea asta Ponta (de ce ?) s-a implicat cu titlu personal. Nu e vorba de PSD, de guvern, de USL, ci de persoana lui, de voința lui pe care vrea să o impună altora. E vorba de interesul lui pe care vrea să il realizeze. Poate lucrurile nu sunt așa, dar așa se văd. Face personal un joc intens de imagine – vezi coborîrea folclorică în mină, vizita în Finlanda, aparițiile frecvente tv. etc. Este de fapt manipularea și confuzionarea publicului, plus dezbinarea opozanților. O tehnică veche. Ptr asta a adus în discuție elemente parazitare – Soros, ungurii, interesele străine, despăgubirile etc. – toate niște aiureli fără substanță, simple diversiuni ieftine. Cu ele urmărește schimbarea raportului de forțe pro-conta RMGC. E clar că opinia publică din România refuză acest proiect ptr că îl consideră periculos. Ideea că se va lucra cu cianuri, că pînza freatică ar putea să fie o infectată, că apa cu cianuri din lac pe vreme caldă se va evapora și noi vom respira acel aer, crează o mare îngrijorare.

ponta rosia montana 4Unde va fi atunci dl Ponta cînd se produce un accident !? Nicidecum în Apuseni. Nu va fi o victimă a RGCM. Dacă se va petrece peste 100 de ani va fi la Ghencea Militar sau Bellu. Dacă tragedia se va petrece in următorii 30-40 de ani va fi in Elveția la una din proprietatile sale pe care le va cumpăra din salariul de premier, cum altfel. Noi ceilalți vom fi pe aici să respirăm bunul aer al patriei, să bem apă de la cișmea etc, cu toate riscurile. Nici aliații lui de azi nu cred că se vor plictisi prin Apuseni. Mai curînd își vor vedea de treabă prin Occident.

Cu afacerea Roșia Montana România este pontată, taxată, acontată. Ea poate să spună fericită că a făcut un sluj reușit (aplauze), fiind vindută pe preț de nimic chiar de liderii ei. Cui !? Unor interese de prea departe.
STELIAN TANASE
FOTO www.stelian-tanase.ro www.citynews.ro www.news.timisoara.ro. www.wall-street.ro,

Spune-ți opinia, fă-te auzit!