4. În jurul celor doi, regele Carol şi Elene Lupescu, camarila trage toate foloasele. În ciuda luxului şi pretentiilor, atmosfera e imundă.. Camarila şi-a schimbat în timp componenţa. Un exemplu este Puiu Dumitrescu, secretarul regelui, înlocuit cu Ernest Urdăreanu.

Altul este Victor Precup. Era unul dintre oamenii de primă oră ai regelui. Era cu el încă din timpul şederii la Paris, a fost colonelul Victor Precup, un aventurier. Dupa Restauraţie s-a considerat trădat de rege, care nu îi acordase favorurile la care se aştepta. Era de asemenea nemulţumit de influenţa nefastă a Elenei Lupescu. A organizat impreună cu alţi militari un atentat asupra regelui pentru ziua de Pasti 1934. Denunţaţi, au fost prinşi. La procesul care a urmat, redat de presa pe pagini întregi, Precup a susţinut că atentatul a

fost indreptat impotriva Elenei Lupescu şi a detestatei camarile. A fost condamnat la zece ani de închisoare şi degradare militară. Aceasta s-a făcut la cazarma Malmaison din Bucureşti. La Doftana s-a apropiat de Gheorghiu Dej şi Emil Bodnaras, cu care mai tîrziu va colabora la instalarea regimului prosovietic şi va fi făcut general.

Alt exemplu din epocă este Max Auschnit, membru de bază al camarilei, industriaş superbogat. A căzut în disgraţie, a fost arestat, judecat, condamnat. A fost eliberat în toamna 1940,ca şi Victor şi Precup, de către Antonescu, fiind consideraţi victime ale camarilei.

Rivalităţile erau foarte puternice. Afacerile şi banii erau foarte mulţi, corupţia era la ordinea zilei, şi măcina regimul. Camarila a fost un adevarat guvern neoficial, iar Elena Lupescu a fost regina neîncoronată a României în anii 30.

Foto Regele Carol si primul ministru Gheorghe Tătărescu la o ceremonie oficială

Alătură-te discuției O singură opinie publicată până acum

  • Jackie spune:

    Of, stiti cine a reabilitat pe Rege? exact, isotria va retine in dreptul lui Ion Iliescu acest merit, mult mai mult decat a reusit sa faca monarhistul Emil Constantinescu pentru Casa Regala cu un mandat inainte.Faptul ca e necredibil sau ca a facut o declaratie in campanie electorala sunt amanunte de contemporani chibiti. Istoria nu se scrie din tabloidele vremii ci din astfel de documente oficiale cum ar fi o declaratie data in fata Parlamentului in care condamni comunismul; sau un discurs rostit inaintea participarii la un eveniment de anvergura europeana care priveste direct comunismul in ochi. Sunt documente care se vor putea cita, nu linkuri de pe net. Sunt fraze care s-au tradus deja la Berlin, inainte ca Basescu sa decoleze spre Angela Merkel.Eu nu inteleg, pentru prima data este incriminata de propaganda criminala noua conducere venita dupa executarea Ceausestilor, de la inaltimea sistemului, chiar din varful lui. Acum fix 10 ani un alt presedinte n-a fost in stare de-o astfel de declaratie fara echivoc. Abia daca aveau curaj unele ziare nouazeciste sa scrie asa ceva, cu riscurile de rigoare. Hai sa iesim un pic din logica campaniei: azi, jumatate de Europa discuta exact despre acest subiect minor cum este el vazut in primul comentariu.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!