POVESTEA DINASTIEI PE ÎNȚELESUL TUTUROR

dinastia coperta(Text integral)

Florin Saiu – Când a încolțit proiectul acestei cărți? Care este povestea volumului „Dinastia”?

Stelian Tănase – In urmă cu 10-12 ani am scris scenariul unui serial teve avindn ca subiect istoria monarhiei. Acțiunea se derula între anii 1866-1947 în timpul celor 4 regi Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai l. Am predat scenariul regelui Mihai care l-a citiy si-a dat acordul. In perioada urmatoare am realizat un lung interviu de 17 ore cu regele Mihai, ramas pina azi inedit. Observatiile sale viavi de scenariul meu au fost putine, si au fost legate mai ales de momentul 30 decembrie 1947. Serialul (22 de episoade) a fost realizat cu finanțări private si a fost difuzat la TVR în timpul mandatului lui Tudor Giurgiu.

De ce v-ati gindit la un serial tv si nu la o carte atunci ?

La data aceea istoria familiei de Hohenzollern incepuse să patrunda in mediul academic, în elitei culturale romanesti, etc. In public informatia corecta lipsea aproape cu desăvirșire, inclusiv din manualele scolare. Televiziunea era cel mai bun mijloc de a face cunoscut adevărul istoric despre rolul copleșitor jucat de cei patru regi în istoria noastră în secolele XlX și XX.

Ce va leagă de regele Mihai în mod special?

L-am cunoscut de Paste la Paris unde fusesem invitat de ambasadorul de atunci Alexandru Palelogu. După slujbă, am ramas cu regele aproape toată noaptea. I-am povestit, icodit de intrabarile sale, despre situatia din Romania, incercind sa fiu cit mai exact. A fost un exament dificil credetim-ma. Atunci am devenit nu doar monarhist convins, ci mai mult – mihăist. L-am intîlnit pe rege de mai multe de atunci – la Paris, la Versoix, la București în cîteva rinduri. Am fost unul dintre organizatorii primei sale vizite, în 1992, tot de Paste la Bucuresti, cind a fost primit triumfal de populatie. Au iesit pe strazi sa il intimpine un milion de oameni, toti sperind că regele nu va mai pleca…

lansare DINASTIA 1Cum ati realizat serialul despre care vorbiti?

Am beneficiat de colaborari exceptionale, istorici, scriitori, etc. Comentariul din off a fost citit de Victor Rebengiuc. Cartea reproduce in mare parte acel comentariu transcris special pentru o carte. Acestui comentariu i s-au adaugat mai multe ferestre binevenite scrise de Elena Vijulie, care a contribuit si cu ilustratia. Gratie ei volumul cuprinde multe imagini inedite sau foarte rare provenind din diverse institutii prestigioase. Intii, din Arhiva Familiei regale, care ne-a sprijinit cu bunăvoință. Adresez mulțumiri. Au mai contribuit de asemenea Arhivele Naționale și Biblioteca Academiei. Le multumesc și lor.

Care a fost, în opinia lui Stelian Tănase, cel mai important rege al românilor?

Mi-e greu sa raspund, nu pot fi obiectiv, simpatiile mele promoharhiste fiind prea binecunoscute. Fiecare rege în epoca lui, în raport de provocările istoriei, a dat cred un răspuns adecvat. Un cuvînt totusi despre Carol l care în 47 de ani de domnie a contribuit esențial la modernizare României. Un alt cuvînt despre regele Mihai, alungat de bolșevici și silit să trăiască în exil, departe de țara lui, pe care a iubit-o și o iubește cu adevărat. Un destin tragic – și pentru rege și pentru poporul său.

lansare DINASTIA 2Mai are monarhia vreo șansă să fie instaurată în România? Dacă – da – cum, în ce context? Dacă – nu – de ce?

Da. Monarhia este chiar șansa pentru a avea un regim politic realmente democrat, stabil, echilibrat si performant. De fapt România a ratat două republici – 1/ cea bolșevică instalată la 30 decembrie 1947 care a durat pină în decembrie 1989. Și 2/ cea fesenistă, din 1990 încoace. Perioada monarhiei( 1866-1947) a fost cea mai reușită, plină de realizări fără precedent, de progres (chiar daca nu lipsită de unele eșecuri). Din această perspectivă, instalarea unui regim monarhic constituțional în România este, cred, singura soluție viabilă. Românilor li se potriveste regimul monarhic în mult mai mare masură decît republica.

Pe cînd altă carte ?

La toamnă voi publica un roman. Publicul ma asteapta de vreo trei ani bu un nou roman. Sper să nu-l dezamăgesc. Pina atunci insa ma puteti citi pe blogul personal cu un roman-foileton in traditia lui Dickens intitulat “W”.

Interviu apărut in cotidianul Evenimentul zilei, vineri 9 iunie.

STELIAN TĂNASE, ELENA VIJULIE „DINASTIA” – Editura RAO, Bucuresti, 2017

CITITI SI SERUITI

Spune-ți opinia, fă-te auzit!