PRIM-MINISTRUL SECOND-HAND

By 17 februarie 2017Jurnal de bord

grindeanu 1 evzroPremierul pus de Dragnea peste România, dl Sorin Grindeanu, a dat cu nasul de Europa săptămina asta. A ieșit din bălăcăreala Bucurestiului ca să-si facă un nume pe plan extern unde este total necunoscut. Fireste, dacă excludem imaginea negativă pe care o are în massmedia internaționala. Grindeanu s-a dus la Bruxelles chemat, in urma uriaselor proteste din România. D-nii aceia au dorit să il cunoasca, să-și facă o idee. Mai bine-l chemau direct pe Liviu Dragnea. Ar fi aflat mai multe. Grindeanu este premier second hand, cel puțin deocamdată.

S-a dus să vadă ce și cum și să își aburească gazdele. Grindeanu a încercat să spele obrazul guvernului prins intre protestele de acasă și reacția negativă de afară după episodul OUG 13. Ideea de a exonera mulți dintre tovii din establishmentul politic nu este bine văzută în Occident, nici in mass-meida, nici in cancelarii. Dacă vrem in spațiul Schengen, în zona euro dacă vrem să scăpăm de MCV, Grindeanu trebuie să o ia exact in sens contrar decît merge acum Din Teleorman și Banat lumea se vede altfel decit la Bruxelles, unde aerul e ceva mai tare.

Bălăcăreala de la București pe acolo nu ține. Diversiunea, IMG_5732manipularea, minciuna, vrăjeala nu au ecou. Nu pentru ca acei birocrați ar fi ușă de biserică, Nu. Dar pentru ca au interese specifice legate de proiectul Europa si în regiunea ei de SE. Apoi pentru că suntem o țară prea mică. Acei domni nu vor sa aibă niciun fel de probleme din partea României. România nu trebuie să asume rolul de trouble-maker, cum juca Nicolae Ceausescu vizavi de Moscova in anii 70-80 ai secolului xx pentru care primea din Occident ajutoare, credite, tehnologie, susținere politică și de imagine.

Occidentalii s-au fript atunci. Acum vor să aibă la gurile Dunării și Marea Neagră transparență, stabilitate, etc. intr-vreme in care proiectul european se cam clatină. Nu mai repet. Ideea extinderii fenomenului corupției in Romania – IMG_5516cunoscută ca o țară f coruptă – nu ii aranjează deloc si vigilența lor va spori, nu se va diminua – cum cred strategii PSD. Pur si simplu, corupția ii sperie și nu vor accepta – cit le va sta in putere- o asemenea evoluție.

Pe acest fundal, mesajul transmis de dl Sorin Grindeanu mi s-a păut nesincer. In esență nu a vrut sa ne comunice ce se discuta, nici ce i s-a cerut. Nu a dorit fără să se angajeze public la la nimic serios, și a ocolit problemele reale. Din cite știu a primit o agenda pe puncte – cam ca Ponta in 2012. Mi s-a parut cam turtit. Plecase cu multe iluzii și va veni cu buzunarele goale.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Foto www.evz.ro

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • radu spune:

    „Mi s-a parut cam turtit. Plecase cu multe iluzii și va veni cu buzunarele goale.” : si asta va face fericit ? Aveti pe altcineva in minte pentru functia de prim-ministru ?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!