PROTEST ÎN LIPSA FRUSTRĂRII

IMG_3216Mitingul de protest de aseară – mobilizat pe rețelele de socializare – a adunat după unele surse 3000 de participanți, după altele 1000. Indiferent cîți au fost, momentul a fost punctat. Nu știu cîte procente reprezintă cei aflați în Piața Victoriei în marea de indiferență din jur. E clar însă că partea activă a societății civile bucureștene este contra modificărilor cerute de ministrul Tudorel Toader și a ieșit in stradă. Pretențiile lui Toader le sunt menite să aservească justiția factorului politic. Au participat și cîteva staruri – Gabriel Liiceanu și fostul ministru Vlad Alexandrescu, actual senator USR. Personal l-aș fi preferat pe Liiceanu vorbind la balconul Pieței Universității în 1990. Atunci era mare nevoie, existau e drept și riscuri, dar miza era atunci enormă. Azi lucrurile s-au aplatizat. Totuși e de lăudat. Cei mai mulți dintre intelectualii civici implicați în dezbaterile din spațiul public au ignorat protestul. Poate s-au indignat on-line ori la berărie. Tot e ceva…

Va ține cont guvernul de aceste proteste? Mira-m-aș! Dacă Mihai Tudose ține cont de cineva în afară de Dragnea, acela e Bruxelles-ul. Deja avem de acolo exprimată o ingrijorare. Va fi mai mult de atît? Vor fi chemați Tudose și Toader la vorbitor la Bruxelles? Vom vedea. De fapt guvernul va fi sensibilizat numai dacă IMG_5409protestul continuă, dacă numărul celor care se string in piață va depăși suta de mii. Dacă Bucurestiul se va umple de corespondenti străini. Etc. Contează și dacă orașele mari se vor ridica împotriva tentativei PSD&ALDE de a bascula justiția în folosul lor.

Mai trebuie spus că în iarnă protestele au fost de mare amploare pentru că exista o enormă frustrare vizavi de rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie. Victoria PSD pe fondul neprezenttării la urne a acelor anti-PSD apăsa foarte tare. Acea frustrare a dat combustia necesară care a ținut lumea in stradă atît de mult timp și a adus in piețele oraselor românești în mai multe seri milioane de oameni. Azi este destul de liniște. Lumea pare resemnată, a mai și uitat. Rănile s-au mai cicatrizat. Se pregătește deja de noi confruntări electorale. În iarnă s-au strîns in piețe cei care nu s-au dus la vot. De data asta e clar că vor merge. Pe scurt, partida electorala nu este jucată. Cum guvernarea PSD&ALDE nu merge bine e de așteptat că actuala coaliție majoritară va pierde în 2019/20 și PSD va trece în opoziție.

Aceștia sunt parametrii in care s-a desfăsurat protestul de aseară.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!