DE CE PROTESTELE AU LIPSIT DIN JURNALUL TVR

By 16 noiembrie 2014Jurnal de bord

tanaseVineri seara au avut loc în mai multe orașe manifestații legate de votul românilor din diaspora. Ediția Jurnalului TVR de la ora 20,00 nu a cuprins printre subiectele tratate aceste proteste. Am primit ieri zeci de mesaje de nemulțumire, chiar atacuri la persoană și jigniri. Înțeleg frustrarea celor care mi-au scris. Sunt la fel de nemulțumit ca și ei pentru ce s-a întîmplat.

Televiziunea publică este obligată să ofere publicului toate informațiile de interes public. Cred ca manifestațiile de la Timișoara, Cluj, București etc (pro și contra) sunt evenimente care nu ar fi trebuit să lipsească din sumarul jurnalului TVR de la ora 20,00. Chestiunea votului ține de regimul democratic, este esențială pentru normalitatea vieții noastre publice. Ca atare atinge dreptul la informare prevăzut in Constitutie. Este parte a misiunii noastre de televiziune publică. Etc. Nu vreau să înșir aici argumente arhicunoscute. Publicul a avut un mare interes legat de acest subiect și era obligatoriu să își găsească un loc important în sumarul acelei ediții. Cu atit mai mult cu cit TVR are stații locale la Timișoara, Cluj, București și nu ar fi avut probleme să redea corect acele evenimente.

Trebuie să spun că nu mi-am imaginat că subiectul va fi ignorat de cei responsabili cu realizarea Jurnalului. Totuși s-a întîmplat și mă întreb de ce. A fost vorba de o neglijență a șefului de departament, dl Claudiu Lukaci? El este singurul in măsură să decidă sumarul unei ediții a Jurnalului. A fost vorba de incapacitate, de lipsă de profesionalism ? A fost vorba de o scăpare într-un context extrem de solicitant, cum avem în această perioadă ? A fost o chestiune de logistică ? A fost vorba de o imixtiune politică? I-a cerut cineva de la putere în mod expres dlui Claudiu Lukaci să nu dea imagini de la acele demonstrații ? Sau a fost o inițiativă proprie pentru a face pe plac unor lideri politici puternici ? Autocenzura joacă încă un rol insemnat in lumea românească și in TVR cu deosebire. Poate că pentru dl Lukaci manifestațiile de vineri chiar nu au fost un subiect important și a considerat că nu trebuie abordat la Jurnal. Sper să lămuresc măcar unele dintre aceste aspecte în luni, cf. atribuțiilor pe care le am.

Ca să înțelegeți situația trebuie să explic unele lucruri. Departamentul Știri este independent editorial. Nu se subordonează directorului general al STVR. Șeful acestui departament răspunde singur de sumare ca și de toate celelalte aspecte. El hotărește dacă un subiect este sau nu tratat într-o ediție sau alta. Orice indicație din partea mea sau a altcuiva din conducerea TVR ar fi considerată ca un act de cenzură. Departamentul Știri se comportă ca un stat în stat, nu doar datorită acestor reglementări, dar și prin stilul personal de management al directorului Claudiu Lukaci.

TVR este o alăturare de feude în care fiecare așa zis „coordonator cu atribuții de conducere” (director de fapt ) face propria lui politică fără legătură cu restul instituției. Am semnalat unele dintre aceste aspecte încă de la alegerea mea în 20 dec. 2013 la Parlament și în mai multe declarații făcute presei. Restructurarea de acum cîțiva ani a dus la acest sistem nefast și ineficient. Cei care l-au creat și-au rezervat cîte un teritoriu propriu în care acționează, fără vreo subordonare ierarhică față de pdg. Un pdg care are mari răspunderi, dar căruia legea nu i-a dat instrumentele obligatorii indeplinirii rolului care i-a fost incredintat. Tendințele centrifuge de aceea sunt foarte puternice și sunt o regulă. TVR este neguvernabilă atît datorită legii 41/1994 cît și a reglementărilor interne apărute în ultimii 20 de ani. La asta se adaugă amestecul copios din afară. Situația a generat haos intern și este una din cauzele principale ale prăbușirii TVR. Instrumentele de a acționa îmi lipsesc, deși ele ar fi strict necesare pentru a face corecțiile care sa salveze TVR. Așa a vrut legiuitorul. Nu e singura lege proastă din România, așa că nu mă plîng. Dar mai cred și că fiecare trebuie să răspundă exclusiv pentru deciziile sale. Or, nu am avut niciun amestec în sumarul Jurnalui TVR de vineri de la ora 20,00.

Cum TVR se află în fața unei perioade extrem de dificile, sigur voi mai avea ocazia în curînd să evoc diferite aspecte. Pe scurt TVR este un mare bolnav și are nevoie urgent de o terapie care să o vindece. Anul 2015 (neelectoral) va fi decisiv pentru abordarea unor soluții de fond, unele dintre ele dramatice.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!