PUȘCĂRIILE FABRICĂ SCRIITORI

By 5 ianuarie 2016Graffiti

tanase 222The Guardian intr-un articol intitulat “Book ‘em: the loophole undermining Romania’s anti-corruption drive” se ocupă de un fenomne f pitoresc din punct de vedere al englezului. Diverși multimilionari în euro, români ajunși la pușcărie pentru afaceri de corupție, devin peste noapte scriitori en titre. Mi-aș permite citeva comentarii in cheie ironică, pe englezește.

Respectivii sunt probabil transfigurați de mediul in care au ajuns. Celula nu este chiar un loc luxos unde să-ți petreci traiul. Se dau 30 de zile reducere a pedepsei pentru o carte și atunci o listă întreagă – de la Dan Voiculescu, la Ioan Nicolae, la George Copos, și Gigi Becali, etc. – s-a transformat în scriitori de fiction si nonfictioan, care după talent. Scriu cărți, una după altă. Într-un an cît alții într-o viață. Sigur că sunt ajutați, li se aduc baze de date, li se asigură condiții de creație, dar geniul este al lor. Te trezești după un an/doi cu 4-5 lucrări terminate și publicate. Patrimoniul național crește astfel inevitabil. E de apreciat.

Chiar și pentru englezi care sunt obișnuiți cu excentricitățile e greu de ințeles cum devine cazul. Cred că mulți dintre ei, mai ales veleitarii și scriitori sterili, ar vrea să vină la Bucuresti pentru tratament. Jilava pentru scris e ca viagra pentru sex. E ca o apă miracuoaseă sau ca o muză. Unii sunt sigur – vor cere la ambasada română din Londra sau la agenții de turism să fie încarcerați la Jilava ca să scrie. Ar fi o resursă excelentă de lire sterline.

Jilava are proprietați magice, cert. Dacă ai avere mare și ai ajuns acolo cu sentință definitivă, pentru corupție, indată ce ai pășit in celulă te apucă talentul scriitoricesc. E exact ca o mîncărime. Si scrii nene, scrii. Se pare că dacă de aici oricine poate lua premii literare și stiintifice. Poți avea cărți în librării. Ar fi o propunere, ca odată ieșiți de la Jilava, să fie primiți direct în Academia română, unde membrii sunt cam obosiți și e nevoie de sînge proaspăt. Cine nu apucă un loc la Jilava să știe că sunt și alte pușcării in România. Nu tot atît de glorioase, dar cu resurse scriitoricesti certe. Ofertă serioasă.

De ce nu s-ar permite unui pușcăriaș să se inspire din alții, de dragul libertații. Plagiatul nu e bun doar la guvern. În plus cea mai dragă pe lume este libertatea ! Merită sacrificii. În ultimii trei ani s-au scris prin pușcăriile românești 415 de lucrări. Mă întreb pentru cine sunt scrise intrucit piața cărții din România este la pămînt și merge din rău în mai rău. Este ce mai slabă piață de carte din Europa, la coada clasamentului. Ce nevoie e de cărțile milionarilor din pușcării!? Toți editorii se pling de lipsa de cerere, pentru că românii nu mai citesc. Mă rog aud că autorii, bravi, ca să îi scape de angarale pe editori și librari cumpără singuri intreg tirajul. Sunt modești, nu vor să fie citiți de alții. Că bani au, nu degeaba au ajuns la pușcărie.

Chestia este că fenomenul acestei inspirații frenetice subite a apărut după ce s-au finalizat dosare de corupție și s-a ajuns la pedepse grele cu executare. În celulă mai mulți au ales să scrie Opere complete. Unii poate vor ajunge scriitori celebri. Ca Papillon sau Soljenițin ! Mai știi!?

STELIAN TĂNASE

copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!