RĂFUIELI. UN INTERVIU

tanase nisa 113Scriitorul, politologul şi istoricul Stelian Tănase operează, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru PSnews.ro, o amplă radiografie a actualităţii politice româneşti.

Liviu Dragnea poate pierde şefia PSD într-un viitor apropiat, PNL riscă o rapidă sinucidere politică, USR se află în pragul disoluţiei totale, iar Victor Ponta şi Dacian Cioloş sunt, în prezent, doi „cai morţi” din punct de vedere politic – iată doar câteva dintre concluziile lui Stelian Tănase.

Răzvan Gheorghe: Va rămâne Liviu Dragnea preşedintele PSD pe termen lung, în condiţiile în care a adus grave prejudicii de imagine propriului partid, prin trecerea controversatei Ordonanţe 13, şi în pofida anumitor voci social-democrate care îi critică abuzurile de putere?

Stelian Tănase: Marea problemă pe care Liviu Dragnea o are în PSD nu ţine, absolut deloc, de dosarul său din instanţă, sau de alte aspecte ce sunt legate de acest domeniu, al justiţiei. Oricum, liderii PSD sunt convinşi că DNA îi vânează şi îi chinuie ca să-i distrugă ca oameni şi cariere. Drept urmare, social-democraţii consideră că lupta împotriva DNA este o activitate respectabilă, un front comun de partid… Marea problemă a lui Dragnea este că, după merituoasa victorie de la alegerile parlamentare din decembrie, a reuşit să piardă, în doar câteva zile – pe fundalul trecerii Ordonanţe 13 – întreaga sa credibilitate. Şi nu este vorba doar despre credibilitatea lui, de om politic, ci şi de credibilitatea PSD! Aceasta în condiţiile în care, chiar din pricina lui Liviu Dragnea, sute de mii de români s-au revărsat în stradă şi au cerut demiterea Guvernului Grindeanu. Aşa ceva lasă urme adânci…

Dragnea, groparul imaginii PSD

Evident, tot Liviu Dragnea este principalul vinovat pentru gravele probleme de imagine aduse PSD, atât la Bruxelles, cât şi în sânul Internaţionalei Socialiste. În realitate, acestea sunt argumentele anti-Dragnea vehiculate în interiorul PSD. Acolo nu contează deloc dosarele, condamnările (mai ales cele cu suspendare) sau acuzaţiile procurorilor. O altă greşeală a lui Dragnea este că a găsit de cuviinţă să alcătuiască propriul său guvern, în care au fost numiţi numai oameni din gaşca personală, fără a se consulta deloc cu alte centre de influenţă care au adus numeroase voturi partidului. Guvernul Sorin Grindeanu reprezintă, în special, zonele de sud ale României, dar şi o minoritate din PSD, întrucât restul centrelor de influenţă social-democrate nu au primit “verde” pentru a-şi propulsa oamenii la Palatul Victoria. Restul e majoritatea pe care actualul şef al PSD a sfidat-o, iar această majoritate nu se regăseşte în ierarhia puterii pe care a impus-o Dragnea. De aici i se va trage prăbuşirea. Chiar şi când a făcut unele concesii, Dragnea a intenţionat doar să-şi mascheze greşelile strategice. A fost nevoit să le facă.

Răzvan Gheorghe: La ce tip de concesii vă referiţi?

Stelian Tănase: După ce s-a străduit să o impună pe Sevil Shhaideh în funcţia de premier, fapt ce a reprezentat o eroare evidentă, Dragnea a fost nevoit să facă unele concesii minimale în ceea ce priveşte alcătuirea Guvernului Grindeanu, în condiţiile în care numeroşi lideri social-democraţi au auzit prima propunere de premier – Sevil Shhaideh – de la televizor, în lipsa oricăror consultări la vârful partidului, ceea ce a stârnit nemulţumiri fireşti. În loc să-l sfideze, Dragnea ar fi trebuit să consulte partidul, nu să impună un guvern personal. Atitudinea acesta a deranjat teribil, în mod firesc. Ulterior, una dintre concesiile “la vedere” s-a rezumat la propulsarea Rovanei Plumb şi a lui Mihai Tudose – personaje apropiate de Victor Ponta – în arcul guvernamental.

“Unii demnitari au fost numiţi în Guvern fiindcă i-au dorit SRI şi SIE! Dragnea a acceptat!”

Desigur, concesiile nu au fost numai de natură politică, fiindcă şi serviciile secrete au preferat şi au ajutat ca anumite personaje să ajungă în Guvern. Da, unii demnitari au fost numiţi în Executiv fiindcă i-au dorit SRI şi SIE. Dragnea a acceptat asta, fiindcă a considerat concesiile necesare. Oricum, fără a intra şi în alte detalii, e clar că, după doar trei luni de guvernare PSD, Dragnea a stârnit destule nemulţumiri şi animozităţi în partid. Dacă este greu să gestionezi o înfrângere electorală, erorile lui Liviu Dragnea ne domonstrează că e şi mai greu să gestionezi o victorie zdrobitoare, cum a fost cea din decembrie 2016. Vă mărturisesc că sunt convins de următorul aspect: dacă va mai avea de-a face cu o criză a cărei amploare să fie doar pe jumătatea celei răbufnite în ianuarie, Dragnea nu va mai rezista la şefia PSD. Poziţia lui este şubredă, tocmai fiindcă a comis numeroase prostii.

Răzvan Gheorghe: Ce să înţelegem din “opoziţia” pe care Victor Ponta se laudă că i-o face lui Dragnea? Care sunt adevăratele mize ale acestei ciondăneli?

Stelian Tănase: Victor Ponta este un troublemaker – dă din coate şi-şi caută locul! Vrea să fie şi el staroste şi să satisfacă cererile prietenilor şi ale oamenilor fideli… Presa exagerează importanţa lui Ponta, fiindcă scenariile se vând. În fond, el doar îl ciupeşte pe Dragnea şi-l enervează… Ponta nu este un dur, un curajos… Nu este nici măcar în stare să-şi facă un partid, pentru că nu se pricepe la aşa ceva şi e înconjurat de diletanţi. După dispariţia lui Sebastian Ghiţă, nu mai există nimeni care să pompeze bani în lansarea unui nou partid, or Victor Ponta are nevoie de asistare financiară. De altfel, Sebastian Ghiţă i-a construit PRU, împreună cu Bogdan Diaconu şi Mirel Palada, oameni care nu se pricep la aşa ceva, iar Ponta s-a prins că partiduleţul nu va intra nici măcar în Parlament, ceea ce s-a şi întâmplat.

“Ponta nu îşi va face partid”

Drept urmare, Ponta a rămas în PSD şi a stat cuminţel o perioadă, ca să se asigure că ajunge parlamentar. În realitate, el nici nu poate reprezenta o alternativă la Liviu Dragnea, întrucât foarte mulţi dintre contestatarii liderului în funcţie nu vor o reînscăunare a fostului premier, care este criticat şi ironizat pe motiv că s-a speriat şi a fugit de la Palatul Victoria, pe fundalul protestelor de după “Colectiv”, fapt care a atras după sine prăbuşirea PSD de la guvernare. Nu este iertat tocmai fiindcă a lăsat partidul cu ochii în soare, în vremuri de restrişte. Acum, Victor Ponta este nemulţumit de propriul său statut politic şi va face gălăgie în continuare, până i se va da şi lui ceva, deşi nici el nu prea ştie ce vrea… Însă nu-şi va face partid, fiindcă este riscant şi nici nu se pricepe. De aceea a ales să pozeze în “victima” lui Dragnea. E mult mai comod aşa.

Răzvan Gheorghe: Riscă USR sciziunea? Preconizaţi ca, finalmente, USR să fie înghiţită de PNL?

Stelian Tănase: USR este o grupare fără viitor care seamănă foarte mult cu PAC-ul de acum 25 de ani – construct care acumulase oameni din cele mai diverse zone ale societăţii civile, dar şi din toate direcţiile politice, de la stânga radicală la dreapta conservatoare. În chiar momentul în care s-a pus problema unităţii şi ideologiei, PAC s-a spart şi a dispărut definitiv de pe scena politică românească. În realitate, USR riscă o dispariţie similară, deoarece este o formaţiune alcătuită în grabă din elemente politice şi profesionale foarte diverse, care refuză (sau nu pot) să-şi asume o ideologie explicit, omogenă. Bunăoară, oamenii lui Nicuşor Dan sunt de stânga, sau de dreapta? Nimeni nu ştie, nici măcar ei! Aceste aspecte (cât şi multe altele) ar trebui clarificate la modul serios, cu prilejul unui congres transparent, dar sunt sceptic că USR va putea să strângă rândurile şi să se menţină pe scena politică. Frământările interne slăbesc rapid formaţiunea, aceasta riscând să fie înghiţită de PNL, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Răzvan Gheorghe: Credeţi că dezbaterile şi luptele pentru putere din PNL ar putea facilita, în perspectiva viitorului congres, o autentică şi benefică schimbare de leadership?

Stelian Tănase: Dacă în urma răfuielilor interne şi a unui viitor congres, la vârful partidului vor ajunge tot oamenii care se fac direct răspunzători pentru dezastrul electoral din 2016, PNL se va sinucide! E o evidenţă că, la parlamentare, marea masă a electoratului liberal nu a venit la urne. Pentru a-şi aduce îndărăt votanţii, PNL trebuie să meargă pe mâna unor lideri noi care să gireze o reformă politică reală. Desigur, asta nu presupune deloc epurarea vechilor lideri – doi-trei chiar pot fi cooptaţi în formula de conducere, având în vedere experienţa lor. Însă, dacă în conducerea formaţiunii vor fi propulsaţi tot personajele care au girat dezastrul din 2016, PNL se va sinucide cu rapiditate!

Răzvan Gheorghe: Ex-premierul Dacian Cioloş ar putea juca un rol politic important, într-un viitorul apropiat?

Stelian Tănase: Exclus! Dacian Cioloş nu mai este o miză politică, nu mai are 40% încredere şi intenţie de vot. În schimb, Cioloş a căpătat un capital negativ de imagine, datorită prostiilor pe care le-a făcut la guvernare, aşa că nu poate reprezenta un “transfer electoral” pentru PNL sau USR. Dacă tot îl susţine puternic, preşedintele Klaus Iohannis l-ar putea lua consilier la Cotroceni, chiar pe probleme de agricultură.

Răzvan Gheorghe: În ce fel va continua războiul de uzură dintre preşedintele Iohannis şi PSD-ALDE?

Stelian Tănase: Momentan, situaţia s-a potolit, deşi preşedintele Iohannis a rămas în expectativă. La rându-i, Dragnea are destule probleme pe linie de partid. Desigur, contrele preşedintelui cu PSD şi ALDE vor continua, în funcţie de diversele contexte. De asemenea, se anunţă ani importanţi din punct de vedere al politicii externe, iar Iohannis se bucură de credibilitate şi apreciere peste graniţe. Cu alte cuvinte, preşedintele are şansa să fie un real “ambasador” extern al României.

Răzvan Gheorghe: Pe când un nou roman semnat de Stelian Tănase?

Stelian Tănase: Am finalizat un roman în ianuarie şi acum îi fac ultima corectură. Iniţial, îl voi publica pe blog, în cursul lunii aprilie. În vară, (corect, in toamna n.ST ) romanul va ajunge pe rafturile librăriilor.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Da, o mare deruta care lasa un intreg eshicher liber, in aer, pe care il poate ocupa orice extrema. Cine mai stie! Cel putin, nu au fost cu adevarat lupte interne care sa limpezeasca moral apele…

  • Albert Keller spune:

    Sumbre predictii d.le Tanase.
    Daca dispare si Lupul Alfa din peisaj veti ramine fara obiectul muncii. Cu Viorel nu se face primavara iar la PNL bintuie stafiile.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!