RELIGIA ÎN ȘCOLI – O CONTROVERSĂ

181…e o chestiune sensibilă, care învrăjbește de ceva vreme lumea românească. Sau măcar pe aceia dintre noi care au copii de școală și trebuie să opteze. Adică îi obligă să își facă un atent examen de conștiință, pe tema – cred sau nu în Dumnezeu, sunt atei, de ce merg (dacă) la biserică? cînd s-au spovedit? ce educație ar vrea să dea copilului lor? Nu vreau să mă antepronunț pentru că vreau să vă întreb ce credeți despre acest subiect. Sunteți de părere că trebuie să se predea religie în școli ( ca Andrei Pleșu, Dan Puric, Ana Blandiana etc) sau nu (Cristian Tudor Popescu, etc). Lumea se agită, se fac anchete, se aduc argumente pro și contra. Se dau interviuri, preoții se pronunță, inspectorii școlari idem. Intelectualii atît de retractili de obicei, au ieșit – unii, ca să fiu exact- la rampă.

În spatele acestei chestiuni se afla o alta -relația statului cu instituția bisericii. Ele trebuie separate sau nu. Alta chestiune – partidele ce cred. Ezită, preferă tăcerea. Social-democrații, PSD, este peste tot un partid de atei, ar trebui așadar să se pronunțe pentru separarea statului de biserică, așa cum face incă din secolul al XlX-lea. Și liberalii la fel, fără să fie atei neapărat, nu consideră tradițional vorbind că biserica ar trebui să se amestece în afacerile curente ale statului. Religia este pentru liberali o chestiune privată. Și ei sunt pentru separarea statului de biserică. Te întrebi dacă există sau nu vreun partid în favoarea/contra predării religiei în școli? Rezistența există, dar ea nu vine din mediul politic ci din societatea civilă, din partea unor voci singulare și a acelor părinți care refuză să își înscrie copiii la clase de religie.

Dacă ne uităm la acest tablou vedem că marile forțe politice din România de azi nu ar avea o probleme din a se exprima împotriva predării religiei în școli cf ideologiei lor. Lucrurile însă la concret nu sunt atit de clare. Partidele contează pe sprijinul bisericii pentru atragerea de voturi în campanie. Mai ales acelea care au electoral rural depind de ce zice preotul țăranului. Biserica în schimb cere terenuri, autorizații de construcție, fonduri pentru restaurări etc. fonduri pentru a construi noi biserici. E o coincidență de interese care funcționeaza bine în ultimii 25 de ani. Aici este explicația că partidele păstrează tăcerea pe acest subiect prea sensibil pentru ele.

Dar dvs. ce părere aveți cu privire la predarea religiei in școli!?
STELIAN TĂNASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!