ROMÂNIA CU DOUĂ VITEZE

tanase 410Lumea politică de la noi, dar și opinia publică, sunt scandalizate de unul din scenariile lui Juncker, acela in care propune o Europă cu mai multe viteze. Granzii din UE sustin ideea – Germania, Franța, Italia, Spania. Criza a fost provocată de Brexit. UE trebuie să-și ia măsuri de consolidare in absenta marelui contributor care a fost UK. Raporturile de forță s-au schimbat, ca și perspectivele. UE trebuie redefinită. La momentul fotografiei, 2017, s-a constatat ca decalajele între vechii membri și noii membri nu s-au redus, deși această apropiere intre nivelurile de dezvoltare era unul din stindardele UE atunci cind admitea noi membri, din centrul și estul Europei. O Europă mare și puternică. Acest proiect nu a reușit și a sosit ziua să se ia notă de diferențe, de gradul diferit de modernizare, de productivitatea diferită a fiecărei economii. In consecință, să se ia și măsuri. Țările sărace încetinesc ritmul de dezvoltare a UE, o țin chiar în loc. Și acele țări puternice s-au hotarit să se grăbească, să nu mai aștepte țările din estul și centrul Europei să le prindă din urmă.

IMG_7239România e la coada tuturor clasamentelor. A intrat în UE ca o țară dintre cele mai înapoiate și nu a reusit să grăbească pasul și, ca atare, nici să se apropie de standardele occidentale. Cauza incapacitații noastre de ne se mișca mai energic este aceea că așa cum există mai multe Europe, există și mai multe Românii. O Românie cu mai multe viteze de dezvoltare, cu nivelurie de trai diferit, cu grade diferite de sărăcie/bogăție, cu grade diferite de analfabetism, etc. Cu mari diferențe între provincii, între rural si urban. Etc. Există pungi de sărăcie cunoscute (Moldova, Bărăgan, Oltenia), așa cum există zone care se dezvoltă într-un ritm rezonabil. (Banat, Crisana, Cluj, București, etc. )

Numai rezolvarea acestor pungi de sărăcie, a decalajelor interne, ar grăbi modernizarea și creșterera economică a României. Regiunile înapoiate, sărace, sunt o frînă. Or, interesul pentru rezolvarea acestei probleme esențiale (înapoierea ) nu se prea vede la clasa politică. La nivelul opiniei, cei care nu mai vor să trăiască în acest tip de societate a disparităților și clivajeleor, care refuză o Românie fracturată, nefuncțională, își iau valiza și pleacă in aventura vieții lor – în Occident. Își caută de lucru în țările dezvoltate despre care aminteam mai sus.
Poate că dezbaterea apărută luna asta la Bruxelles ne va trezi la realitate și ne vom hotări in fine să rezolvăm principala problemă cu care ne confruntăm ca țară – înapoierea. Chiar dacă deocamdată ne facem că n-o vedem.

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Albert Keller spune:

    Principala problema este intr-adevar inapoierea din „parlamentul oilor” si ipocrizia dusa la extrem de la Brussels.
    Brexitul are doua taise: unul European sI celalalt in interiorul UK.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!