ROMÂNIA INTOLERANTĂ

tanase nisa 12Afară ninge liniștit peste cimitirul din apropiere iar eu meditez paradoxal nu la frumusețea lumii ci la reacțiile provocate de articolele postate pe blog săptămîna asta. Sunt foarte interesante. Indică un fenomen pe care îl cam ignoram. Intoleranța! Cauza? Ele vin dintr-o Românie canibalizată, lipsită de nuanțe, împărțită în tabere. O țară în două culori – alb și negru, cu dușmănii și resentimente irepresibile. O țara nevindecată, pusă pe ceartă, nevrotică, neîmpăcată cu ea însăși. România este ca un dulap cu multe sertare, iar în fiecare sertar se află altceva. Sertarele nu comunică între ele. România este o lume de lumi.

Săptămîna asta am publicat un articol critic la adresa PNL. Liberalii (membri de partid sau doar simpatizanți, antipesediști toți ) mi-au transmis mesaje frustrate, nemulțumite, acuzîndu-mă de cine știe ce înțelegere subterană cu adversarii pesedisti sau cu jurnaliști vînduți puterii. Pe scurt ar fi fost vorba de trădare. Mi-au inșirat toate fantomele. A doua situație e exact pe dos. Am publicat un articol critic la adresa PSD chiar a doua zi. Cei care tocmai mă injuraseră cu sete au trecut la laude, uitînd ce scriseseră cu numai 24 de ore mai înainte. Am devenit brusc o conștiință lucidă, un analist politic de excepție, curajos pentru ca atac puterea. Avem deci reacțiile pe același calapod ale facebuciștilor pesediști.

Aceștia mai puțini, ce e drept. Ei pe fb nu prea există, sunt doar cîteva pîlcuri răzlețe. Dar reacția rămîne reacție – același comportament intolerant. M-au înjurat, zeflemisit, acuzat cînd am scris critic despre partidul și guvernul lor. M-au lăudat cînd am criticat PNL-ul. Nicio secundă nu a fost vorba de a lua în seamă observațiile din textul pe care l-am scris. Rezultă dificultatea maximă de a fi cu adevărat independent în analiză și judecată, dincolo de orice interese. Publicul este (cel puțin în politică ) pasionat și partizan. Nu admite critici pentru favoriții lui. Cititorii sunt monomani și de aceea pasiunile lor sunt puternice. Își dedică simpatia unuia sau altuia, exclusiv. E vorba de pasiune nu de rațiune. Te rejectează automat dacă le contesti cumva idolul. El este perfect, întruchiparea voinței divine. E dincolo de orice reproș cît de mic. Așadar nu ai de a face cu cititori neutri, imparțiali, raționali, dispuși să accepte nuanțele. Ori e albă, ori e neagră! Ceea ce de fapt în realitate nu se întimplă niciodată.

Și dacă te încăpățînezi să rămîi imparțial, onest, ajungi un izolat, o figura excentrică. Ești suspectat și respins atît de unii cît și de ceilalți.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE !

Copyright DESKREPORT

Alătură-te discuției 7 opinii publicate

 • Georgescu Florentin spune:

  Este normal, s-a pornit cu stangul in 1089 !

 • Dana spune:

  Romania vazuta de mine este intoleranta doar din vorbe. Tine de traditie, un fel de barfa generala pe banca din fata portii, dupa ce ti-ai terminat treaba ca in rest, esti ocupat cu ale tale!

 • ioan avram spune:

  Exact,amar si lucid.Romania este o lume de lumi. Astia suntem si la 28 de ani…. Romania lui ori-ori. De o parte sau alta….De multe ori analistul trebuie sa scrie mai apasat.Si despre o parte si despre cealalta.Din pacate tonul impartial,stilul BBC, nu „tine” nici azi….. asa cum spuneam, la 28 de ani…Nici mie nu mi-au convenit multe din analizele Dvs(in timp…nu ma refer la perioada „22”).Din pacate suntem putini cei care apartinem de o parte…… si incercam sa fim rationali si impartiali,cu gandul ca suntem un exemplu si ca aialalta parte se va schimba….Mentalul unui popor se modifica/misca greu Ei(partea….) vad(vede) pe termen scurt,burta,etc….. Am trecut peste……. gandindu-ma la scriitor.Si am inceput sa-i citesc/recitesc cartile. Si scriitorul este unul foarte important in literatura romana…. Constat ca reactiile criticii literare si nu numai au fost putine la atatea carti de dupa 89. Ca majoritatea criticii literare (de intampinare si nu numai….) a scris superlativ de debutul Dvs cu Luxul melancoliei…… O, ce roman……!.Ca exista o oarecare punere la „index” cand este vorba de scriitorul Stelian Tanase…. Care este confundat sau „tratat” pe aceeasi linie cu analistul….. Dar despre asta voi mai scrie….. Un ceas bun intalnirea noastra aici ,domnule Stelian Tanase…….

 • Cer scuze, despre ce țară e vorba?! Despre aceea care este membru al UE și OTAN sau despre o altă, mai spre est?
  Acest sentiment al lui Stelian, unui intelectual din Castalia, care înțelege ÎNTREAGA LUME în unitatea dorințelor și suferințelor ei, nu numai mi-e apropiat ci și de înțeles printr-un context care eludează permanent burtăverzilor. În acest context tragedia existențială care se disfășoară în România, Polonia, Ungaria, Moldova, Ukraina, Georgia, Kazahstan și așa mai departe cu toate opririle prin țările fostului bloc sovietic, este REZULTAT al prăbușirii lui HOMO SOVETICUS ci nu o tragedie privată a românilor, rușilor și kazașilor! Oricât de neplăcut ne-ar fi să recunoaștem, trebuie să acceptăm că bolșevismul în acele 40-70 de ani, pe care îi avea pentru experimente, reușise totuși să plămădească o nouă rasă – Omul Sovietic. Este o rasă cu mentalitatea ei neandertaliană și etica de cavernă. Faptul acesta înseamnă că nici un Maidan, nici o revoluție roză sau multicoloră n-are nici o șansă să-l schimbe sau să-l corecteze pe acest monstru. ESTE IMPOSIBIL SĂ SCHIMBI NATURA INSTANTANEU! Așa ceva se produce numai pe parcursul câtorva generații.
  Cu toate cele spuse, hai să terminăm odată cu convulsii, isterii și căutarea non stop a dușmanilor ideologice (anume ideologice, fiindcă lichidarea tâlhăriei a constituit o sarcină actuală și universală în toate epocile și timpurile). Treaba principală a epocii noastre este crearea unei societăți liniștite, sigure și tolerante, în care vor trăi pașnic până la capătul zilelor lor toate animalele: și bolșevicii intoleranți liberali, și bolșevicii intoleranți totalitari, și toate altele specii de bolșevici. Din păcate, pe partea noastră postsovietică a planetei nu avem și nu putem avea nimic în afară de bolșevicii care sunt înscriși în genomul nostru. În astfel de condiții blestemele din partea bolșevicilor intoleranți liberali la adresa bolșevicilor intoleranți totalitari (și invers) seamănă mult cu hărțuirea popândăilor din partea hârciogilor.
  În 50 de ani ceva se va schimba fără dubiu. Între timp – PEACE, MAN! ✌️

 • Rodica Cretu spune:

  Da, dar nu va doreste nimeni moartea, intr-un mod obsedant si nu va este vandut sufletul de creaturi pe care nici macar nu le cunoasteti. Asa ca se poate si mai rau.

 • albert keller spune:

  Romania intoleranta la fel si Stelian Tanase car nu-mi publica comentariile.
  Dar e OK.
  La multi ani cu Sanatate ca-i mai buna decit toate intr-o tara imaginara !

  • Stelian Tănase spune:

   Dva va plingeti?: Aveti cel mai mare nr de postari pe pagina mea. Ce sa zica altii? In plus mare atentie la forulari de fenul „Fuhrerul din Hermanstadt? etc, care incalca regulile.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!