ROMÂNII PE DRUMUL OCCIDENTULUI

By 5 august 2017La zi

In urmă cu fix cinci ani un sondaj cerceta patriotismul românilor. Hai să vedem dacă s-a schimbat ceva de atunci.

„Un sondaj IRES analizează patriotismul la români. În jur de 90% declară că sunt mândri că sunt români – cei cu studii superioare au o ușoară rezervă, ei sunt mândri doar in proporție de 83,5% fata de cei care au mai puțină carte, 93,4%

Sondajul, e o mană cereasca pentru politicienii osteniți de veșnicul război între palatele Victoria și Cotroceni, ca și de luptele interne provocate de așezarea pieselor ( citește a candidaturilor). Să nu uităm, ziua națională se va sărbători în plină campanie electorală. Sunt șanse mari să reauzim discursurile patriotarde din anii 90. Cred că bieții noștri politruci nu își vor mai găsi aici calul de bătaie.

Procentul extraordinar de „mândri” într-o tara din care 15 procente din populație, adică aproape 3 milioane de oameni, si-au părăsit țara în ultimii 10 ani, e cel puțin ciudat. Cel mai probabil, întrebarea la care au răspuns intervievații era în subsidiar alta, si ea nu avea legătura cu mîndria ci cu rușinea, cu jena de a fi român. Studiul IRES spune de altfel că 1 din 4 români „s-a săturat” de țara în care 480trăiește. Numai jumătate dintre ei ar trăi în România dacă ar avea de ales, și 27% spun că nu au avut norocul să se nască în țara care trebuie. Stranie evidentă pentru o națiune de oameni mîndri.

In iunie anul acesta, directoratul pentru domeniul social al Comisiei Europene a publicat un alt studiu. Arată și mai sceptic, mai puțin festivist. Raportul care privește întreaga Europa de Sud-Est poate da fiori oricui are curiozitatea să-l citească (http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=8804&langId=en ). Cifrele care prezintă migrația, argumentele privind cauzele și mai ales consecințele migrației românești ar trebui să pună pe gânduri pe orice. Migrația spre Spania s-a triplat între 2006 și 2007, de la 200.000 la 600.000 de oameni. Fapt este că și în condițiile în care criza a lovit Spania ca nici o altă țară occidentală, inclusiv pe cei aproape 1 milion de români, ei nu se gândesc să se întoarcă acasă.

De ce s-ar întoarce? Studiul european relevă că românii care pleacă, lucrează în principal in construcții, agricultură, menaj și industria turismului. Oamenii merg să găsească un trai mai bun pentru că în țara lor nu se preocupa nimeni să atenueze sărăcia. Politicienii se fac ca nu văd cînd nu – ca Traian Basescu in 2011 – declară că libertatea de călătorie e tot ce are mai scump românul.

piata universitatiiCei 2,8 milioane de români plecați sunt în majoritatea lor între 26 si 39 de ani – populatie activă, jumătatea celor 4,5 milioane de salariați din țară. Angajatorii autohtoni se plâng, releva studiul european, că nu găsesc personal calificat, nici măcar acum în vreme de criză. Cei mai buni nu rămân acasă să muncesca pe un salariu mediu net de 350 de euro.

In plus, plecarea in ultimii ani masiv, inclusiv a femeilor duce la strămutări de familii întregi. În ultimii 10 ani s-au născut in Italia 40.000 de copii români, iar in Spania 57.000. Statul roman s-a declarat fericit cu cele 8 miliarde de euro trimise acasă de cei care lucrează in străinătate înainte de criza care a lovit în 2009. Politicienii de toate culorile se bucura să fructifice dorul de țară în campaniile electorale, dar o preocupare serioasă pentru a stopa această hemoragie nu există.

Rețeta tine de logica elementară. Ca să ții oamenii aici, trebuie sa le fie mai bine acasă. Iar binele n-are nici o legătur[ nici cu declarațiile de patriotism, nici cu mîndria de a fi român.”

STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!