SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. IERUSALIM

isus 4A început Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, cum mai este cunoscută, și reprezintă perioada de la sfârșitul Postului Paștilor, cuprinsă între Florii și Sâmbăta Mare, inclusiv. În această săptămână, Iisus Hristos a fost vândut de apostolul său, Iuda, a pătimit dureri cumplite și s-a jertfit pentru iertarea păcatelor oamenilor. În disciplina bisericii ortodoxe, această săptămână are menirea de a-i pregăti pe credincioși atât sufletește, cât și trupește, pentru Marea Sărbătoare a Învierii. Postul se înăsprește iar în ultimele zile, cei cărora sănătatea le permite, pot ține post negru, cu credința că Dumnezeu îi va feri de toate bolile și vor fi sănătoși tot anul. Începând cu seara de Florii, au loc Deniile, slujbe sau priveghiuri de seară, care se desfășoară zilnic până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul.

saptamina patimilorDogmele creștine recomandă pentru Săptămâna Patimilor o atitudine evlavioasă, smerenie, păstrarea liniștii sufletești, iertarea reciprocă între oameni. De asemenea, pentru această perioadă se recomandă curațenia generală prin case și îngrijirea locuințelor, confecționarea sau pregătirea hainelor noi pentru sărbătoare dar și întreruperea unor importante activități casnice și încetarea provizorie a lucrărilor principale în câmp.

Ultimele trei zile dinaintea Paștilor sunt cele mai importante. În Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească. Seara se săvârşeşte slujba Deniei celor 12 Evanghelii, iar de joi şi până sâmbătă nu mai bat clopotele, pentru a florii 4marca începutul chinurilor Mântuitorului. Tot în această zi, conform tradiţiei, se vopsesc ouăle în roşu, culoarea sângelui lui Isus. Tradiția spune că în Joia Mare, Maria Magdalena a pus un coş de ouă la picioarele Crucii Mântuitorului, iar sângele său a înroşit ouăle.

În Vinerea Mare nu se mai slujeste Sfânta Liturghie, se ține post negru și nu se lucrează, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă pasca și cozonacul ce vor fi duse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfințite. Sâmbata Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când se sacrifică mielul iar gospodinele prepară drobul, friptura și borșul de miel tradiționale, definitivează curățenia și fac ultimele aranjamente. Credincioșii merg la slujba de Înviere cu un coş cu bucate care vor fi sfinţite, iau “lumină” și “paşti” pe care le duc acasă și cântă “Hristos a înviat”. Există tradiția ca la slujba de Înviere și în zilele de Paște femeile să îmbrace o cămașă nouă iar bărbații să poarte cel puțin o pălărie nouă.

saptamina patimilor 1Vechile credinţe populare spun că în această săptămână trebuie să respectăm o serie de obiceiuri, pentru a ne merge bine tot anul:

– în săptămâna mare nu se lucrează prea greu şi se spune că cei care mor în această perioadă, merg în Iad, pentru că “Raiul este închis”;

– ziua de marți – “Marţea seacă”, asa cum mai este cunoscută – este considerată o zi nelucrătoare care trebuie sărbătorită în acest fel pentru ca să nu sece grânele, vacile şi să nu sărăcească oamenii.

– în Joia Mare nu este bine sa dormi, caci cine doarme în această zi va fi leneș tot anul; nu se spală rufe, nu se fac saptamina patimilor 4descântece, gunoiul trebuie să fie ars, gardurile reparate, cânepa toarsă; se spune că în această zi, cei care au murit vin la vechile lor locuințe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii – așa că trebuie să li se pună ulcele cu apă şi să li se facă foc din vreascuri rupte cu mâna. Se aprind lumânări la morminte, se dau de pomană vase cu apă, colaci și colivă.

– în Vinerea Mare se spune că dacă va ploua va fi an mănos. Nu se lucrează câmpul pentru că recolta va ”seca”, cei care cos vor orbi, cei bolnavi se scaldă în râu ca să “le sece boala”. Seara se merge în haine de sărbătoare la biserică, se cântă Prohodul și se înconjoară biserica, apoi se merge acasă cu lumânarea aprinsă și se înconjoară casa, pentru a o proteja de rele.

– în Sâmbăta Paştelui se ung pomii cu aluat de cozonac ca să fie roditori, se udă vitele cu apă sfinţită ca să fie protejate de boli şi se spune că noaptea “se deschid cerurile”…..

Spune-ți opinia, fă-te auzit!