SĂRBĂTOAREA STRĂZII

By 12 februarie 2017Jurnal de bord

IMG_5417Săptămina asta a fost plin de jurnaliști străini veniți la București să relateze evenimentele care au loc. Am acordat interviuri și am dat declaratii – mai multe ca oricind in ultimii doi ani. Parcă numai in decembrie 1989 a mai fodt așa năvala a presei occidentale la București. M-a interesat cum văd ei România în acste zile, protestele, guvernul, etc. Care e perceptia lor asupra evenimentelor !?

tanase 331Imaginea acestor jurnaliști este foarte pozitivă. Privesc admirativ protestele uriașe din orașele noastre. Ne admiră pentru faptul că sute de mii de oameni au ieșit in stradă să protesteze contra corupției, protestatari care sustin continuarea luptei contra coruptiei. Ii intrigă faptul că lumea a ieșit in stradă nu pentru salarii, sindicalist, ci pentru o chestiune care ține de morală. Jos coruptia ! In plus sunt OK cu faptul că in piețe nu au găsit extremiști, izolationisti, rasisti, xenofobi, antiimigranti, radicali, etc. Au constat repede că la proteste se află oameni educați, de buna condiție, tineretul, cu simțul umorului, poligloti(aici toată lumea vorbeste engleză !? ). E o IMG_5450societatea vibrant, imi spunea un jurnalist britanic. Această sărbătoare a străzii a impresionat toată presa internatională. Aceste proteste, grandoarea lor, caracterul lor pașnic, au spălat fața României și au așezat-o din nou pe hartă. Ca în decembrie 1989, România trece face figura separată (o revolutie singeroasa), e intr-un in avangarda luptei – în estul Europei măcar – mi-a spus spus un alt jurnalist.

Intr-un moment cind deasupra Europei se string nori negri, cind Europa este agresată din vest (UK si USA) si din est (Rusia), ce se intimplă in România are un sens contrar. Cind democratia liberală face loc IMG_5385tot mai mult autoritatismului de diferite culori, romanii demonstrează energic pentru o democrașie reală si transparență. Cind intoleranța își face simțită prezența tot mai mult, pe strazile oraseloer românești se militează pentru toleranță. Cind euroscepticii incep sa domine peisajul si se planfică deja restringenea UE aici Europa este la mare preț. Atitudine din ce in ce mai rară în restul Europei. Cind extrema dreaptă si extrema stingă isi fac simțită prezența și terorismula adeventit aproape un fapt cotidian si traim în frica atentatelor, la Bucuresti lumea demonstreaza pentru democrație și stat de drept.

Grație străzii, România și-a recăpătat un dram din gloria din decembrie 1989.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

COpyright www.stelian-tanase.ro o

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Marian Tămîrjean spune:

    Păcat că nu au fost si in față la Cotroceni- acolo găseau si toată gama menționata de Dvs. – extremiști, izolationisti, rasisti, xenofobi, antiimigranti, radicali, etc. adică PSD. Cu stimă!

  • krudus spune:

    Ordonanta 13 a fost o mare stupizenie,e clara treaba !!!Acum, trebuie sa fim cinstiti cu noi insine si sa respectam legile acestui stat, inca ne/divizat de alti baieti buni….Odata abrogata OUG, opinia mea este ca trebuie sa ne vedem civilizat de economia tarii.Au fost alegeri, a castigat un partid,stop joc.Altfel, riscam inca o piata a Universitatii.Daca iese cu bataie si il judecam si pe Johannis pentru instigare e ok,vad ca pentru casele furate cu acte false omul nu a patit absolut nimic, dimpotriva, a incasat bani grei din furt calificat.P.S/ De ce protestatarii nu schimba lozincile , /OPRITI TAIEREA PADURILOR SI EXPORTUL DE MASA LEMNOASA BRUTA/ sau/NOI AVEM PETROL, VREM BENZINA IEFTINA/…..ce/o fi mai rentabil sa dam guvernul jos acum,azi, ca asa vor muschii unora sau sa castigam pe termen lung ca o tara democrata si civilizata?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!