TANASE 24viena 245Conu Alecu Paleologu avea cîteva teme favorite. Una era cînd se înfierbînta amarnic împotriva mediocrilor. Părerea lui era că mediocrii au instinct sigur și se coalizeaza împotriva valorii, pe care de altfel au meritul că o recunosc imediat. Mediocrii sunt constienți de propria lor nimicnicie și neajutorare.Tehnica lor de a se promova este cabala împotriva celor realmente buni. Se coalizează spontat, din instinct. Era adevărat ce spunea mentorul și patronul meu. Dar e de observat că nu e ușor să depistezi aceste coterii, deși sunt influente, răspîndite și fac toate jocurile. Ele ocupă peisajul. Sunt pretutindeni, distribuie resurse. Mediocrii își procură ranguri, caută și dobîndesc funcții, decorații, uniforme, premii…

viena 247Dacă nu ești atent, indivizii ăștia par adevărați, par că sunt chiar cineva. Dar ei nu sunt decît profitorii profesioniști ai tuturor conjuncturilor. Ei sunt exclusiv de partea puterii, a banului, a favorurilor. Sunt curteni desărvîrșiți, experți în delicata artă a lingușirii puternicilor zilei. E greu de distins un mediocru din corul din jur. Nu e vorba doar despre camuflaj – una din specialitățile imposturii – ci de faptul că pozează în semizei. Așa își pot crea și mviena 243enține influența. Au curteni care îi ridică în slăvi, pupincuriști rafinați care își depun buzele pe fesă sau la gazetă.

În plus pentru a rămîne pe soclu confiscă juriile, instituțiile, asociațiile și mai ales bugetele. Se premiază și se gratulează între ei. Sunt peste tot unde se dă ceva. Onoruri de ex, o pomană, un ministeriat, un directorat, orice. Nu ratează nimic. Cum nu pot rezista prin ce sunt și ce fac cu mînuța lor, aranjează să fie plasați în diverse slujbe, de preferință în virful unei ierarhii, ca ambasadori, academicieni, în diverse sinecuri. Firește preferă la Paris, Londra, Berlin et. Găsesc un birouaș (cu șofer și secretară ) și de acolo binecuvîntează și ceartă slugile.

Cit reușesc să își mențină postura asta și cît au ceva de împărțit, ei bine, supraviețuiesc. Unii se mențin așa călare pe diverse șeviena 254fii pînă la bătrînețe. ÎI uită Dracu prin funcții și onoruri. Cît distribuie bunuri și servicii au și susținători. Chiar mai auzi de ei cîte ceva – de obicei de rău. Nu lasă nimic în urmă. Pe unde ajung strică, fac prăpăd. Ei știu doar să țeasă intrigi, să șicaneze și să dărîme un rival. Toată viața și-au făcut loc călcînd pe cadavre. Mediocrul (omul de gașcă) e un serial-killer. La șoapte, cabale, urzeli, comploturi nu îi întrece nimeni. Ăsta e secretul lor. Coteria de care se înconjoară funcționează ca o mafie, o gașcă, un gang, un clan, cum vreți să îi spuneți. Regulile acestor relații sunt aceleași ca la cîini – pedeapsă și răsplată. Alt principiu – Ai noștri sunt genii, ai lor sînt ticăloși. Ai noștri sunt de Nobel, ai lviena 251or niște ratați. Etc.

Ce complică lucrurile este că românii (antiindividualiști prin definiție, antiliberali ) au vocația de a conviețui în găști, în rețele. Gașca e un mod de viață, stau unii altii ca oile pe șosea. Au talentul de a se livra unui semizeu de butaforie și de a-l slugări. Se pare că este darul nostru cel mai puternic. Găștile au un rol precis – anume – să asigure componenților ei avantaje pe care de unul singur nu le-ar dobîndi.

Găsești în lumea cultural/intelectuală tot atîta corupție, rivalități, mizerie umană cît în politică, afaceri, în lumea interlopă. Tot cu materialul clientului ai de a face.

STELIAN TANASE
CITITI SI SERUITI
Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!