SE CAUTĂ UN ȘEF DE PARTID

By 27 ianuarie 2017Jurnal de bord

tanase nisa 136Liberalii sunt in preajma unui conclav care ar putea fi decisiv. Ar trebui întii de toate ca grangurii PNL să se inteleagă asupra conducerii, chiar să găsească un lider pentru perioada următoare (pină in 2020). El nu a fost reperat, deși cițiva pretendenți s-au anunțat. Se caută o persoană – bărbat, virstă mijlocie, cu o bună imagine, recunoscut in partid, legitim, cu vechime. In stare să unifice partidul, nu să-l dezbine si mai tare, să adauge noi fracturi. Cineva dispus să se bată cu PSD fără rezerve. O persoană fără probleme cu justiția și neșantajabil. Pînă acum acest semizeu nu a fost găsit. Liberalii au creat un portret-robot, dar nu găsesc omul care să se potrivească. Pînă acum nu e vorba de o viziune politică, de capacitate organizatorică, de strategie, ci doar de fișa postului. Măcar atît. Dacă nu a fost găsită persoana care să satisfacă cerințele, cum era de așteptat, disputa a coborit la obișnuita cafteală intre găști, la intrigă, culise, bîrfe, invective, amenințări. Pînă una alta un ton moderat, mai calm, s-ar impune.

Sunt întii pe cimpul de bătălie găștile/rețelele /mafiile – cum vreți să le spuneți – PNL și PDL. Niciuna nu vrea să cedeze celeilalte locul vacant, cel de lider. Liberalii se mai împart pe provincii (Transilvania, Valahia, Moldova ), pe vecinătăți, afaceri, afinităti personale. Mai sunt cei care se afla in Parlament care au interese specifice diferite de cele ale celor din administrație. Sunt apoi cotroceniștii, ciolosiștii,etc. Nu îi mai enumăr. Pe scurt in PNL e o debandadă intreruptă cind și cind de comunicatele searbede date de actuala conducere provizorie PNL in rostirea patetic- plingăcioasă a d-nei Turcan ( cine dracu i le scrie!? ).

Conclavul PNL mai are de făcut citeva lucruri, unele restante de multă vreme. Intii de toate ar trebui schițată o platformă cu care să se poată merge pînă la alegeri. Ea va trebui să fie publicată și supusă dezbaterii in interiorul partidului, apoi votată/respinsă la congres. Ea trebuie să fie precedată de un document prin care să se arate clar că liberalii au ințeles mesajul trimis de electorat in decembrie 2016. O analiza sinceră și lucidă a ce s-a intîmplat în PNL in ultimii ani, (de la precedentul congres). Fără ascunzișuri, fără pudibonderii, fără minciunile ritualice și fără ipocrizie. Cei identificați ca responsabili ai desastrului trebuie scoși urgent din funcțiile lor – pentru incapacitate politica dovedită. Mulți sunt membri ai BPN. Au propus/impus și votat nerozii. De aici începe orice încercare de reînoire reală a PNL. Fără îndeplinirea acestei condiții PNL va impărtăși soarta PNTCD. Adică va dispărea in groapa de gunoi a istoriei.

Al doilea pas ar fi declararea PNL ca „un partid deschis”, dornic să-și recîștige electoratul său întîi (reciștigarea celor 1,2 milioane de voturi pierdute între iunie in dec. 2016 este obligatorie). Trebuie atrase categorile sociale și profesionale ridicate în anii 2000. Trebuie adusi inapoi cei dezamăgiți de prestația lamentabilă a găștii Gorghiu&Co. Sunt apoi de ciștigat cei cu profesii liberale, legați de capital, de mediile liberale prin tradiție, de tineretul urban. Liberalii trebuie să activeze in interesul acestora. Așadar in față trebuie puși lideri care pot mobiliza acest electorat. O campanie de inscriere in PNL este necesară pentru sublinia apariția unui nou spirit. Asta ar dezmorți anchilozatele filiale care se tem ca dracu de tămîie să primească noi membri și țin porțile partidului inchise de mulți ani. ( VA URMA)

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 3 opinii publicate

 • albert keller spune:

  Subscriu la ideile d.lui Stelian Tanase dar sint totalmente reticent ca actuala haita din BNP este dispusa sa faca un pas lateral ca de asumat raspunderile dezastrului nici vorba.
  Astea fiind spuse PNL este deja istorie.
  Pedelistii se vor intoarce spasiti sa-i pupe mina si turul nadragilor lui tatuca Basescu care va fi bucuros sa-i ia la palme pe fiii risipitori si sa-i bage in program de re-educare prin munca
  D.nei Turcan nu-i ramine decit sa se plimbe cu stampila PNL in buzunar ca si Victor Ciorbea cu cea a PNTCD. Suvenir…

 • Sorin spune:

  Dacian Ciolos, este numele viitorului sef PNL!

 • iulia ralia spune:

  Ideea re-innoirii prin noi inscrieri e excelenta, Dar „anchilozatele filiale” si jupanii de partid nu cred ca vor admite sa renunte la privilegii.
  Poate crearea unei aripi noi de catre cineva ca Toader Paleologu, daca ar avea puterea si energia necesara.
  Se poate gandi si la o alianta cu Usr.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!