SFIDAREA LUI DON MAIOR

By 1 octombrie 2013Graffiti

281Directorul SRI, dl.George Maior, s-a prezentat ieri în fața comisiei parlamentare de control SRI ca să le vorbească parlamentarilor despre situația de la Roșia Montană despre care spune că este o chestiune de „securitate națională”. Întregul demers a fost un act ratat. Cu o mină condescendentă, George Maior a afirmat că începînd din ianuarie 1999, SRI a trimis circa 500 de informări către deținătorii a 70 de funcții de decizie în stat. Să fi fost ele ignorate, a vrut să spună? Oricum, informația este banală. Prin lege, astfel de rapoarte au ajuns la președinții, premierii, miniștrii economiei, ai finanțelor, ai mediului și ai culturiietc. din ultimii 14 ani. În plus, Traian Băsescu vorbise cu o zi inainte despre 480 de informări ale serviciilor secrete către autorități cu privire la Roșia Montană.

Cu alte cuvinte, SRI a ținut sub observație tentativele Gold Corporation de a obține aprobărilgeorgian pope pentru proiect. „Ponta, cît ai luat pentru proiect?”, întreba Băsescu acum cîteva săptămîni. Iar premierul Ponta a declarat lui Moise Guran la TVR că nu exclude posibilitatea ca unii politicieni să fi fost corupți pentru a pune ștampilele necesare acolo unde avea nevoie Gold Corporation. Directorul SRI ar fi trebuit să spună cu subiect și predicat parlamentarilor cine a luat, dacă a luat, cît, și pentru ce ? Au aflat parlamentarii noștri ceva legat de acest subiect ? E Roșia Montană o afacere de corupție! Să știm odată! Da sau nu? La cîte interceptări telefonice face SRI-ul și cîte monitorizări online face, nu a apărut nimic!?

Exemple. CNA a interzis spoturile publicare care spuneau că RMGC va investi 4 miliarde de euro in România. Apoi avem călătoriile in Noua Zeelanda a unor jurnalisti și lideri de opinie, călătorii de circa 10.000 de dolari, achitate de RMGC și denumite modest vizite de documentare.

La capitolul „acțiuni interesate să influențeze actul decizional”, ne putem imagina orice. Directorul SRI s-a dovedit prea grăbit ca să răspundă la întrebările jurnalistilor. Omul nu a venit in fata comisiei ca să dea informații, a venit sa facă act de prezență pentru ca este obligat prin lege să nu refuze invitațiile Parlamentului. Teoretic îl și controlează. De fapt , eu cred că SRI controlează parlamentarii, nu invers cum ar trebui. E o părere. S-a putut întrezări asta și atitudinea de desconsiderare a întregului demers parlamentar. Șeful SRI a refuzat să dea mîna (!!!) cu șeful Comisiei, Georgian Pop. De ce !? O ști ceva inavuabil despre el ( ar fi informator, spion, homo, are maior 2afaceri necurate, e corupt, e un prost !? .) Dacă da, nu ar trebui să anunțe „mai sus”? Chiar pe finul Ponta!? mă întreb eu. Sau poate dl Pop are vreo boala de piele și dl Maior s-a temut să n-o ia. Dar poate că nu e adevarat că a refuzat să dea mîna cu parlamentarul GP și avem de a face cu o intoxicare a unui serviciu concurent? sau de la un rival persona058l dinăuntrul SRI !? În lumea umbrelor se întîmplă f multe lucruri.

Bref, atîta vreme cît Georgian Pop ocupă funcția oficială de șef al comisiei SRI din Parlament, protocolul trebuie respectat. Refuzul de a da mîna cu un parlamentar este un afront nu atît față de Georgian Pop, ci față de Parlament. Ar mai fi ceva. Și Traian Băsescu și Georgian Pop au declarat mass-media că serviciile nu au semnalat prin nici una din informările lor necesitatea sesizării Parchetelor in afacerea Gold Corporation. Dosarul miroase a corupție la înalt nivel. De la obținerea primei licențe de către Frank Timiș la 4 septembrie 1995, cu cîteva zile inainte de publicarea anunțului. La transferul licenței Minvest in octombrie 2000, după care seful ANRM, Ianăș, este angajat la Regal Petroleum, firma lui Timiș. La majorările de capital din 2004 și 2009 despre care există juriști care jură că sunt ilegale și că ar putea duce oricind la desființarea companiei, etc, etc… Iar tu, șef SRI de mulți ani, fără să fi încercat sesizarea procuraturii, se cheamă că ai o problemă. Mare.

288Singura declarație mai apăsată a fost următoarea: „SRI a acordat atenție acțiunilor interesate să influențeze actul decizional, precum și tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna mișcările protestatare, de altfel legitime”. Nici aerul de om ocupat, nici trimiterile gen Partidul România Mare despre agențiile străine, sub aluzia „structurilor extremiste, eco-anarhiste”, nu au cum să camufleze superficialitatea interesată cu care structurile statului, inclusiv SRI, au tratat dosarul Roșia Montană. După cum nu pot să camufleze nici prezența agenților serviciilor înfiltrați în Piața Universității – fapt semnalat deja in alte articole aici – și probabil și în celelalte centre urbane unde au avut loc proteste. Decît să-și piardă timpul trimițînd agenții printre protestatari să-i supravegheze, ar fi bine ca dl. George Maior să se concentreze mai degrabă să afle cum de a fost convins finul său Victor Ponta să pună întreg Parlamentul în umbra Roșia Montană Gold Corporation.

FOTO www.stelian-tanase.ro www.adevarul.ro www.mediafax.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!