zidul de la berlin 3 La 13 august 1961, acum 55 de ani, berlinezii s-au trezit cu oraşul lor tăiat în două. Un gard de sirmă ghimpată, turnuri de control, bariere, cîini de pază, camioane militare, multă armată estgermană – au apărut pe bulevardele centrale. Începuse construirea zidului de la Berlin. A fost ridicat pentru a opri afluxul de cetăşeni din Germania de est spre raiul capitalist care începea în Berlinul de vest. Pentru lume civilizată a fost un mare şoc, o surpriză de proporţii.

zidul de la berlin 4A fost un semnal că blocul sovietic pierduse partida. Hruşciov se lăudase că în cîţiva ani va ajunge din urmă ţările capitaliste la standardul de viaţă în aşa fel ca esteuropenii să nu mai fie tentaţi să fugă în vest. Vorbe goale, propagandă ! zidul de la berlin 1URSS şi aliaţii lor nu ţineau pasul cu boomul economic capitalist. Cum era şi un război ideologic iar Germania comunistă se depopula cu repeziciune, Hruşciov a luat această decizie.

Zidul a fost o ruşine a lumii postbelice. Natura regimului bolșevic, de inchisoare a popoarelor s-a văzut şi mai bine. Acest lagăr începe la la Berlin si Praga, si se termina la Vladivostok. Pinaîn 1989 au fost inregistrate 1500 de victime, oamenii curajoşi care au vrut sa treacă în vest pentru a găsi libertatea. Căderea zidului în noiembrie 1989 a fost semnalul faptului că blocul sovietic şi-a încheiat istoria.

Azi sunt exact 55 de ani de la acea zi nefastă. O aducere aminte pentur toţi cei care şi-au pierdut viaţa aici pentru libertate.

STELIAN TĂNASE

CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!