STATUIA LUI LENIN ȘI POVESTEA GENERAȚIEI NOASTRE

lenin  12De 23 de ani în faţa Casei Scînteii – Casa Presei, mai nou nou- se află un soclu din granit roșu, gol. E un peisaj destul de sinistru. Cite o dată niște artiști cu imaginație atașează acestui soclu cîte un obiect din plastic, polietilen, sau mai știu eu ce. Iau în deridere istoria. Citeva zile locul se înveselește. Au existat mai multe proiecte de a amenaja locul într-un fel, s-au dat și niste concursuri,etc. Mai mulți primari s-au lăudat că rezolvă problema, fie ne scapă de soclu cu explozibil, fie ridică altă statuie. Dar nimic serios nu a fost inteprins. Acest soclu urît, mîzgălit cu inscripții, gazda cîinilor vagabonzi și a bețivilor din cartier,este tot acolo și reprezintă amintire urită Deasupra a fost statuia dedicată lui Lenin.

casa scinteii 1Statuia de şapte metri şi zece tone închinată timp de 30 de ani idolului proletariatului, Lenin, cu care Gheorghiu-Dej spera să-şi cumpere bunăvoința lui Hruşciov. Acum, în 2013 , statuia zace ca un mort, pe spate, în curtea palatului Mogoşoaia. In 1990 a fost scuipată, bătută cu pumnul gol, ciuntită, apoi spoită cu vopsea şi huiduită de mulţime la începutul lui martie 1990, Lenin poate ar fi preferat ca statuia sa să-şi petreacă posteritatea în colecţia unui milionar american excentric. Ar fi dus-o mai bine, ridicată pe picioarele ei, lustruită şi preacinstită în calitate de exponat, spre amuzamentul unor bogătaşi plictisiţi, care apreciază umorul negru pe care-l dovedeşte uneori istoria. Gura lumii spunea in anii 90 că ar fi fost tranşată şi topită și data artiștilor pentru noile lor operele lor. S-a mai vînturat şi ideea că a fost vîndută unui milionar american.Am avut noroc, am gasit-o intacta la palatul Mogoșoaia și am filmat-o pentru a-i spune povestea dej 2într-un episod din serialul “ Bucuresti strict secret” lenin 1

Gheorghiu-Dej a instalat-o cu mare pompă. A adus lume multă de prin uzinele bucureștene, activiști responsabili cu aplaudatul, securişti vigilenţi și presă. Asta a fost în aprilie 1960. Cineva observase că Bucureştiul are nevoie urgentă de o statuie a lui Lecasa scinteii 11nin, fiind singura capitala esteuropeană care nu avea una. Avea in schimb una dedicată lui Stalin, dar cum generalisimul, “cel mai mare om din istorie” etc . căzuse în dizgraţia lui Hruşciov Gheorghiu Dej se simțea nesigur.

Inagurarea a avut loc joi, 22 aprilie 1960, la ora 11. Statuia era opera unui artist oficial Boris Caragea. Se împlineau 90 de ani de la naşterea lui Lenin. Gheorghiu Dej avea probleme cu Hruşciov, care voia să-l schimbe, şi casa scinteii 9voia să-i arate că-i este fidel, ridicând statuia zeului bolşevic. După al doilea război mondial URSS a plantat statuile lui Lenin şi Stalin în toate provinciile imperiului. Varşovia, Berlinul sau Sofia s-au grăbit să dărîme statuile eroilor locali ca să le facă loc celor noi. Şi la Bucureşti au dispărut într-o noapte statuile lui Take Ionescu, Ion Brătianu, regele Carol.

Paradoxal si statuia lui Stalin a împărţit aceeaşi soartă – a fost rasă şi ea tot într-o singură noapte de pe faţa pământului românesc. În octombrie 1961, la congresul XXll PCUS Hruşciov a denunţat încă o dată cultul lui Stalin- o mai făcuse în februarie 1956. Gheorghiu Dej s-a grăbit să dărîme statuia lui Stalin, în decembrie același an. Era amplasată la intrarea în parcul Herăstrău, unde este acum statuia lui Charles de Gaulle. Echipe de muncitori au înconjurat-o într-o noapte şi pînă dimineaţă locul era pustiu, arată ca si cum nu ar fi existat niciodată statuia lui Stalin acolo. Daca inaugurarea se făcuse cu mult tamtam propagandistic, de data asta Scînteia nu a scris un rind.

casa scinteii 7Daca statuia lui Stalin a rezistat pe soclu 11 ani, cea a lui Lenin mai mult, 30 de ani. Ca să fie îndepărtată din Piaţa Scânteii după revoluţie, un preot (azi in Elveția), Sorin Grecu de la Parohia Sfântul Ilie din Teleorman a stat 72 de ore în greva foamei. O mulțime tot mai numeroasă l-a asistat, bucurestenicasa scinteii 5i s-au strîns în jurul statuii care amintea de regimul comunist abia expirat in decembrie 1989, și a fost evident că în acel context revoluționar demolarea statuii era inevitabilă. La 4 martie 1990 dorinţa acestuia se împlineşte. Primarul Capitalei, Dan Predescu, e prezent la demolare şi declară că soclul va fi păstrat pentru a fi amplasat pe el un alt monument.

Statuile lui Lenin au fost demolate în toate statele-satelit ale URSS după căderea Cortinei de Fier. În cel mai bun caz, au făcut obiectul unui comerţ apreciat de excentrici. Vezi toata povestea aici http://www.stelian-tanase.ro/zona-libera/bucuresti-strict-secret-lenin/

STELIAN TANASE

http://www.stelian-tanase.ro/sa-stam-de-vorba/surisul-lui-stalinever-green/

FOTO www.jurnalul ro. www.dcnews.ro www.agerpres.ro

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!