TEORIA CONSPIRAȚIEI FOLOSITĂ LA ROȘIA MONTANĂ

By 14 septembrie 2013Să stăm de vorbă

rosia montana 5 gindul ro1.

La Roșia Montană s-a organizat de către cei interesați o contrademonstrație la protestele de la București, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, etc. Niște domni, pesemne ex-tovi plus prospătură postrevolutionară, bine instruiți la școli speciale, au făcut o mobilizare. Au instigat oamenii ca să arate lumii – vezi Doamne – poziția celor de acolo. S-a tras mai întii un miting cu primarul și alte oficialități în frunte, ca să se vadă că e voie de la Poliție. Acești oficiali sunt legați de RMGC și de interesele acesteia de a exploata aurul din Apuseni folosind cianuri. Dacă vreți demonstrație, au zis ei, știm și noi să facem una. Au fost luați niște amărîți, mineri, șomeri, lumpeni localnici. Au fost îmbrăcați în niște haine noi și frumoase de la magazie. Asta mi-aduce aminte de salopetele nou-nouțe de la mineriada din 13-15 iunie 1990). Ele sunt identice ca model, curate, asortate la culoare, exact ca niște uniforme. Ca la mitingurile de pe stadioane pe vremea lui Ceaușescu, cînd brigăzi de agitație sau dansatori folclorici înfățișau un proletariat fictiv – mineri, sondori, tractoriști. Așadar au fost 1. convocați în gura minei, apoi 2. unii băgați în subteran. De azi, actul trei – cițiva declară greva foamei.

rosia montana 3

Sigur, pe drept cuvînt, se invocă spinoasa problemă a locurilor de muncă, a somajului endemic din zonă. Amintesc aici ( mă voi ocupa de acest aspect pe larg in alt articol) doar că din 1997 pină azi niciun guvern nu a propus un proiect alternativ la cel al RMGC. Toate guvernele , toți miniștrii de resort au părut fascinați de extragerea aurului cu cianuri. Așa că au declarat zona monoindustrială aducînd regiunea sub controlul economic, deci la cheremul RMGC. S-a creat un monopol care acum iși arată colții. Nu a fost lăsat să se dezvolte nici un alt business. Acum minerii aceia, datorită acestei politici nefaste, sunt cu spatele la zid. Pentru ei nu există dec]t proiectul RMGC sau nimic. Mai multe guverne, negliente sau complice, se fac vinovate. Cei care au permis dezvoltaterea ( din culpă sau cu premedidtare ) a unei asemenea situații sunt vinovați și trebuie să dea explicații, eventual trimiși spre un tribunal.

2.

La fața locului toată săptămîna au fost chemate și niște televiziunif 1. favorabile lui Ponta și PSD, sau 2. plătite ptr diverse servicii de RMGC ( publicitate, campanii, programe). Cîți bani au primit in ultimii doi ani aceste televiziuni de la RMGC? Nu avem o cifră, este secretă, dar dacă măsurăm nr. și lungimea emisiunilor proRMGC aflăm cine a luat mai mult și de ce face propagandă proiectului extragerii cu cianuri a aurului din Apuseni – în loc să informeze corect. Avem așadar un eveniment mediatic fabricat.

Este un exemplu de manual, cum se face o provocare, o diversiune, o acțiune politică subterană. Se arată lumii un pseudo-eveniment. Motivul – schimbarea agendei, crearea unei false realități și a unui raport de forțe. rosia montana 4Așa zisul eveniment se bazează pe stîrnirea emoției, pe scene lacrimogene, pe patetism, pe o presiune psihologică de circumstanță.El e menit să contrabalanseze cît de cit protestele de amploare împotriva proiectului RMGC care au loc în mai multe orașe din țară. Opinia publică este impotriva folosirii cianurilor. Ideea contra-protestului este să se arate că opinia publică nu e impotriva proiectului, că de fapt este impărțită. Unii vor într-un fel, ceilalți, invers, 50% – 50%. Deci părerile, dragi tovarăși, sunt împărțite. Decizia guvernului este indreptățită. Care !? Să aprobe proiectul RMGC. Acesta e și scopul.

rosia montana 2Drept să spun, operațiunea miroase a servicii secrete și a interese obscure. Ele nu se dau indărăt de la nimic ca să mulțumească RMGC si să îi ajute să facă profit. Românii nu vor ciștiga însă nimic. Nici cei din Apuseni, momiți cu iluzorii locuri de muncă. Ciștigul de acum va fi pierdut înzecit prin distrugerea regiunii în care trăiesc de mii de ani. Dar cine va mai da socoteala atunci !? Îi pasă cuiva de asta !?

3.

Inevitabil, a apărut și diversiunea cu ungurii, cu străinii, cu concurența acerbă, etc. Se practică iar teoria conspirației, România este infătișată ca victima unui complot internațional. E o tactică obișnuită. A fost practicată și de Ceaușescu care, atunci cînd avea probleme plan intern, punea Securitatea să lanseze zvonuri și intoxicări despre Ungaria care cere Transilvania, despre capitalismul odios care vrea să ne ruineze și rosia montana 1despre sovieticii care sunt la graniță cu tancurile. Aceste ingrediente au fost aruncate în ultimele zile in spațiul public de politicieni de la virf, de unele televiziunii și de unii gazetari. Este o contraofensivă vizavi de protestele care au avut loc in mai multe orașe mari din țară.

RMGC exploatează slăbiciunea instituțională a statului român. Iși face jocul pe seama corupției din clasa politică autohtonă, pe seama sărăciei și ignoranței noastre. Înscenarea protestelor de la Roșia Montană, instrumentată de oficialitățile locale, este susținută exact de această situație realmente dificilă. O țară slabă creată de politicieni, o țară la cheremul unor companii de aiurea. Oamenii sunt folosiți ca masă de manevră, sunt manipulați grosier. Înapoierea în care ne aflăm ne va mai aduce multe necazuri, e cert.

Unde este elita noastra luminată, (intelectuali, politicieni, oameni de afaceri, gazetari ) care să apere de pericole acest popor necăjit ? Sunt cumva prea patetic punînd această întrebare ?
STELIAN TANASE
FOTO www.mediafax.ro www.jurnalul,ro www.gindul.ro www.stelian-tanase.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!