TITANIC, DAR NU VALS

By 15 aprilie 2017Graffiti

titanic 2La 10 aprilie 1912 vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia spre New York, SUA. Nu a ajuns pe coasta cealaltă a Atlanticului. La 15 aprilie vasul nu mai exista. A fost cea mai mare catastrofă marină de pînă atunci. Epava Titanicului a fost descoperită la 3800 m adincime la 1 septembrie 1985, 73 de ani de la naufragiu. O expediție franco-americană a găsit epava in largul Terra Nova. Autorii descoperirii au fost Robert Ballard și Jean Louis Michel. titanic 4Scufundarea luxosului pachebot britanic, a fost uriașă surpriză și a produs consternare. La construirea lui s-au folosit ultimele tehnologii și materiale. Era considerat indestructibil, de nescufundat. Ceea ce s-a dovedit din păcate inexact Descoperită în 1985 epava a fost explorată abia după doi ani, in 1987 ( timp in care locul la fost ținut secret) de submarinul francez telecomandat Nautilus. S-a recuperat astfel o mare avere constind în titanicargintărie, aur, bijuterii, obiecte de valoare.

Scufundarea vaporului de pasageri Titanic chiar in prima sa cursă, aprilie 1912, este probabil cea mai cunoscută catastrofă din secolul XX. Am revăzut un film documentar despre tragedie şi descoperirea epavei. Mi-am amintit unele lucruri pe care le ştiam, dar am aflat şi multe altele de care habar nu aveam. În 2012 la o sută de ani de la impactul cu un aiseberg în Atlanticul de nord, a fost o perioadă de intensă aducere aminte. Massmedia a dedicat mii de materiale, s-au publicat evocări, s-au dedicat cărţi, au fost descoperite noi documente, titanic 4etc. Am aflat despre Titanic, copil fiind, pe la sfîrşitul anilor 50, cind mama m-a dus la un cinema de cartier, în Bariera Vergului, să văd un film (alb negru ) titanic 5despre Titanic. Nu îmi amintesc actorii, nici povestea. Superproducţia color de acum cîţiva ani cu nu am vrut să o vădla premieră, Nu îmi plac filmele despre catastrofe, vulcani care izbucnesc peste oraşe, avioane prăbuşite, inundaţii, etc. Titanic a fost ambalat stil Hollywood, intr-un blockbuster menit să facă bani mulţi. Ideea – f.lucrativă de altfel- mi s-a părut cinică. O catastrofă a fost transformată într-o afacere extrem de rentabilă.

titanic 13Citeva date seci merită menţionat. Titanic a fost proiectat la Belfast în Irlanda de nord, începînd cu 1907 de compania WhiteStar care nu voia să piardă supremaţia curselor de pasageri peste Atlantic. Era un colos pentru acele timpuri, ( 269 m lungime), părea imposibil de scufundat, absolut sigur. Era prezentat ca un oraş plutitor. Era cel mai mare pachebot construit pînă atunci, putea transporta 2200 pasageri. Totuşi la numai 4 zile după plecarea din portul Southampton – la 14 aprilie, la ora 23,40, 550 km sud de Terra Nova, Canada – Titanic se loveşte de un aibserg şi se scuftitanic 9undă.

A doua zi, 15 aprilie, presa publică deja ştirea dezastrului. Părea de necrezut – nimeni nu credea că este posibil. Apar apoi relatări terifiante din noaptea fatală. Marele perdant a fost directorul compania WhiteStar aflat la bord ( Josef Bruce Ismay) care a preferat să se salveze pe sine, sărind intr-una din puţinele btitanic 14ărci de salvare, ( pentru 2200 pasageri existau doar 1176 locuri în 20 de bărci) în loc să organizeze salvarea pasagerilor. Ştirile despre acea noapte se amplifică după 18 aprilie 1912 cînd supravieţuitorii ajung la New York. titanic 9Imaginile, poveştile, detaliile etc. au produs un adevărat şoc. Din 2200 pasageri 1500 au dispărut în Atlantic, nu atît inecaţi, cît inghețaţi, morţi de inima in primele 10 minute de cînd au ajuns in apa extrem de rece.

Ce a dus la catastrofă !? Ceasul rău ! aş spune. Cauze concrete – interesele comerciale ale companiei WhiteStar, lipsa de prevedere, legislaţia cu multe defecte, cunoştinţele inginereşti insuficiente din în acel timp, eroarea umană, toate au dus la dezastru. Dar şi sfidarea naturii, increderea oarbă, fără limite, în geniul uman. Natura s-a răzbunat pe aroganţa omului din cel timp, la belle epoque, care era ferm convins că nimic nu îi stă în cale. S-a dovedit în acea noapte a tragediei că lucrurile sunt departe de a sta aşa.

STELIAN TĂNASE
CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!