UN AMOR AL PRINȚESEI MARTHA BIBESCU

martha bibescu 1MARTHA BIBESCU in primul sfert al secolului XX, a fost una din marile frumuseți ale Europei. george valentin bibescuL-a întîlnit pe colonelul Cristopher Birdwood Thomson la un concert la Cotroceni, puțin inainte de declanșarea primului război mondial. El era ofițer informații și avea misiunea să convingă liderii de la București să intre în război alături de Antanta. Era celibatar, se apropia de 40 de ani. Se îndrăgostește de Martha Bibescu, căsătorită de la 17 ani (acum avea 30) cu prințul George Valentin Bibescu. Amîndoi soții aveau aventurile lor amoroase arhicunoscute în lumea bună bucureșteană. Între cei doi, Martha Bibescu și colonel, a urmat o idilă avînd ca decor aleile palatului Mogoșoaia. El era atașatul militar al Marii Britanii, ea fiica lui Ion Lahovary ex-șeful conservatorilor, mort în 1912. Navigau într-o lume plină de enigme, cu un viitor extrem de incert. În septembrie 1915, colonelul Thompson a ascuns in castelul Posada al Marthei Bibescu documente secrete ale ambasadei. După numai zece zile un incendiu pus de serviciile secrete ale Puterilor Centrale distruge castelul. Un an mai tîrziu, în 1916, martha bibescu  5colonelul primește misiunea să distrugă sondele de petrol din Valea Prahovei, pentru a nu fi capturate de inamic. Era misiune foarte periculoasă, din care era puțin probabil să scape viu. Ironia istoriei, soțul și amantul Marthei Bibescu, colonelul Thomson, au participat împreună la riscanta misiune, reușind să incedieze sondele și apoi să fugă.

martha bibescu 5 colonel thomsomÎn timpul ocupației germane, Martha Bibescu a rămas o vreme la București să îngrijească răniții de la spitalul militar pe care îl organizase în incinta Automobil Clubului Regal Român din fața palatului regal. George Valentin Bibescu, pe capul căruia germanii puseseră o mare recompensă, s-a refugiat la Iași odată cu frontul din Moldova. Se vor revedea abia la sfîrșitul războiului. Christopher Thompson a revenit la București pentru o ultimă întîlnire cu ea, înainte de a pleca să lupte în Orientul Mijlociu. Martha Bibescu a plecat din România în 1917. Rămîne în Elveția pînă în 1919.

bibescu george valentinS-au revăzut la Paris în 1920 în timpul tratativelor de la Versailles. Aici povestea lor, într-o altă epocă, în altă lume, nu a mai fost ce fusese inainte de război. El însă o iubea, a iubit-o de altfel toată viața. Martha Bibescu nu a făcut pentru el aceeași pasiune. A trecut prin mai multe povești de iubire, unele celebre. Povestea dintre ei a continuat totuși (intilniri, scrisori) – cu întreruperi cauzate de peregrinările lor și aventurile ei galante.

mogosoaia 2Totul s-a terminat cînd el a murit tragic. Era ministru al aerului în guvernul laburist de la Londra. Avea un vis – să lege provinciile Imperiului Britanic cu curse de zeppelin. La primul zbor de încercare, spre Karaci, în 1930, încercare – deasupra Franței, la Louvain – s-a prăbușit. A fost o catastrofă aeriană cu mulți morți și răniți care a impresionat toată Europa. A ocupat prima pagină a ziarelor multă vreme.

Martha Bibescu l-a evocat într-o carte pe colonelul Thomson devenit personaj tragic după sfîrșitul său atît de neașteptat. Era la modă, era un subiect comercial, cu căutare, or, ea se putea lăuda că l-a cunoscut și că fuseseră amanți. Era avidă de notorietate. E cert, colonelul Thomson a murit iubind-o.( fișă de roman – partida de vinatoare)
STELIAN TANASE

CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!