UN AMOR GOȘIST ȘI PARIZIAN

By 9 ianuarie 2017Graffiti

simone de beauvoir 1Simone de Beauvoir s-a stins la 14 aprilie 1986. S-a născut la 9 ianuarie 1908. Cuplul Satre-Simone de Beauvoir a dominat peisajul cultural parizian 3 decenii după razboi. Erau EI și restul lumii. A fost o vreme cind autocare cu turiști, americani mai ales, opreau pe bd Saint Germanie des Pres să arunce o privire pe fereastra cafenelei Flore ca să îi zărească o clipă pe cei doi scriind. Scrisul devenise o exhibiție, un ritual public și ei se expuneau fără jenă.Devenise un spectacol comercial. Aceiași turiști se duceau seara la Moulin Rouge ca să încheie turul Parisului. Dacă nu scriau, atunci îi găseai pe canapeaua din fundul sălii conversînd cu alte personaje care formau o Curte existentialist- goșistă însartre 5 jurul celor doi. Am citit romanul „Les Mandarins”. E prost. Azi e și uitat și de necitit ptr un contemporan. Dar ce premii literare pe lumea asta se dau ptr romane bune? Dacă incerci să citește cărți premiate de diverse jurii literare – de la Nobel la Gouncourt – etc. vei avea o mare decepție. Ce s-a premiat în 1954 a fost influența lor de netăgăduit în redacții, în universități, în cafenelele pariziene.

BONUS

sartre 1Povestea de dragoste dintre Jean Paul Sartre şi Simone de Beauvoir face şi azi deliciul unor cărţi de amintiri şi biografii, a dosarelor de presă publicate la aniversări, dar şi a bîrfelor deşi a trecut ceva timp. S-au cunoscut în liceu şi au devenit apoi un cuplu. Anii 30, anii tinereţii lor, sunt destul de tulburi. Au dat versiuni diferite despre trecutul relaţiei lor. Despărţirile dintre ei erau frecvente, dar mereu reveneau la matcă şi-şi îşi jurau iubire veşnică. Nu se căsătoresc chiar dacă Sartre a cerut-o la moment dat de soţie. Relaţia e ciudată. Părerea lor despre fidelitate contrariază şi azi. Amîndoi au legături erotice în afara cuplului. Cînd se revăd îşi povestesc experienţele, se sfătuiesc etc. Uneori le scriu în cărţi. Amîndoi au mari ambiţii literarare. Sartre mai ales îşi doreste cu ardoare succesul. E sclavul gloriei, o doreşte mai mult chiar decît pe sartre 8Simone de Beauvoir.

Anii Ocupaţiei – amîndoi duc o viaţă ambiguă în mediul boem-literar parizian. Mai tîrziu Sarte şi-a confecţionat un dosar de rezistent, dar exagera mult. S-a acomodat ca mulţi alţii cu Ocupaţia. E adevărat că a fost prizonier în 1940, dar apoi, odată cu eliberat, a fost jucat în teatre la Paris, (cu Muştele) cu viza cenzurii germane. La premieră, sala a fost plină de ofiţeri germani.

sartre 9S-a impus imediat după război ca filosof existenţialist şi dramaturg. Azi e de necitit, deşi mai este jucat uneori. Anii lui de glorie veritabilă au fost 1944-48 cînd tot ce era parizian era la modă şi făcea figură de şef de şcoală. Era foarte influent… Apoi gloria lui s-a diminuat. Ca să rămînă în prim plan a făcut tot felul de lucruri de neînţeles azi. S-a declarat comunist, fidel Moscovei. Se pretindea marxist. În mai 1968 a împărţit manifeste în numele unui grup radical, făcînd totul să fie arestat ca să pretindă, spre gloria lui, că este persecutat pentru ideile lui …Nu a avut onoarea…În anii 70 a vizitat la închisoare teroriştii germani din banda Baaden-Meinhof… Totul ca să scrie presa despre el.

sartre 2Relaţia lui cu Simone de Beauvoir a continuat cu despărţiri, cu infidelităţi, cu confesiuni şi împăcări. O adevărată comedie. Mai ales, ea a ţinut să lase impresia unui cuplu sudat, care rezista incercărilor peste ani, că sunt de fapt de nedespărţit. Pe măsură ce îmbătrîneau erau mai apropiaţi, asta odată ce pasiunea şi apetitul sexual a scăzut. Nu prea mai aveau ce să-şi povestească…Puteau fi văzuţi zilnic in bd. Saint Germain des Pres la una din cafenelele lor preferate şi pe care le-au făcut celebre, Deux Magots şi Flore. Scriau într-un colţ la masa lor. În vremurile de glorie aici opreau autocare cu turişti străini şi li se indica că acolo sunt dl Sartre şi dna de Beauvoir, scriu. Parcă stăteau în vitrină să îi vadă lumea. Azi două plăcuţe indică acea masă-canapea din colţ.

Jean Paul Sartre a murit orb, îngrijit de Simone de Beauvoir, în 1980. Ea a murit şase ani mai tîrziu. Să se fi împăcat!?

STELIAN TĂNASE
CITIȚI ȘI ȘERUIȚI

copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!