UN ANTICAR CU JOBEN ȘI BASTON

IMG_3511Intr-o zi am găsit pe strada Clucerului nr 16 un mic anticariat. E vizavi de două localuri cu ștaif din București – Il Calcio și Piccolo Mondo. Așa l-am descoperit, într-o zi cind am venit aici să iau un prinz în grădină cu niște amici. Am ajuns mai devreme și mi-am pierdut vremea cercetînd ce piese sunt in prăvălia cam ciudată la care ajungi urcind o scară strîmtă. Mi-a plăcut ce am văzut, prețurile corecte plus că nu era un depozit de falsuri și pictură de gang ca în alte părți.

IMG_3334Cum anticariatul din Clucerului 16 este plasat aproape de unde locuiesc, am început să îl freventez. Asta si pentru că gazda este primitoare. O cafea, o pahar cu apă, o conversație amabilă se găsesc lejer. Aștept și o chesea cu dulceață sau șerbet făcute in casă, pentru a fi în ton. Anticarul se prezintă nostim cu joben și baston. Așa costumat șade pe un scaun in fața prăvăliei ca pe vremuiri negustorii la mahala sau patruleaza pe trotuar să atragă mușterii. Odată l-am întrebat de una de alta. De ce a venit aici unde nu este vad comercial. De ce nu se duce la Hanul cu tei!? In jur este un cartier burghez, în stil neoromânesc, ridicat in preajma primului război mondial. Acum din păcate au apărut citeva plombe moderne care strică aspectul zonei. Dl Iulian Preda, așa se numește gazda mea, mi-a explicat că vadul il fac cîrciumile de vizavi – au clienți cu dare de mînă, uneori traversează strada să se uite prin magazin. IMG_3345Mi-a plăcut poanta, probă de inteligență comercială.

Este la această adresă de 3 ani. Spațiul e cam mic dar omul își face treaba. I-am cercetat pereții de multe ori pînă azi. Intru o dată, de doua ori pe lună, uneori mai des. Mai mult pentru o tacla, pentru atmosferă. Întilnești lucrări de CD Mirea, Jean Al Steriadi, Octav Băncilă, Leon Bijou, Ignar Bednarik, Magdalena Rădulescu, Stefan Ioanid, Dimitre Știubei, Mimi Șaraga Maxi, Ștefan Popescu, Octav Grigorescu. Mai încoace în timp – de Marcel IMG_3349Chirnoagă, Tia Peltz, Ion Pacea, Paul Gherasim, Radu Dărângă, Harry Guttman, etc. Asta numai la o privire. Și lucrările se schimbă continuu, unele vin, altele dispar de pe pereți pentru că își găsesc cumpărători.

Pe polițe se văd ceasuri de șemineu de secol XlX, lămpi art nouveau, ioane, sticlărie, (un Lalique splendid, Galle, Daume Nancy etc. ). Se văd statuete, ceramică, sfeșnice rare, diverse obiecte casnice. Apoi găsesti mobilier – dulapuri, cuiere, un secretaire, pendule etc. De fapt acest mișmaș, amestec cu de toate, cu lucruri desperecheate, cu un teribil parfum de epocă merită osteneala de a intra în prăvălia „VECHITURI ȘI ARTĂ ” unde mă refugiez uneori – într-o pauza de scris – să îmi trag sufletul.

STELIAN TĂNASE

CITITI SI SERUITI

Copyright wwws.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!