UN AN DE LA EȘECUL LOVITURII MILITARE

erdoganA trecut un an de la tentativa de puci din Turcia. Multe s-au intimplat de atunci. Recep Erdogan a devenit omul forte. A profitat de tentativa de lovitură militară pentru a se răfui cu adversarii săi politici și pentru a instaura un regim nedemocratic. Într-un an Turcia a intors spatele Europei și a renunțat la tradiția sa kemalistă, antiotomană. Iata ce scriam la 18 iulie anul trecut în acele zile fierbinți.

„John Kerry ii atrage atentia lui Recet Erdogan să nu profite de eșecul putsch-ului ca să-și consolideze puterea. Toți liderii țărilor democratice care s-au exprimat i-au făcut același îndemn. Părerea mea este ca sunt chemari deșarte. Erdogan face exact contrariul. Este este un Istanbulanimal politic redutabil. Isi va intări puterea cit va putea de mult. Va inghenunchia armata și justitia întii de toate pe care vrea neapărat să și le subordoneze. A ordonat arestari, 6000 sunt deja inchiși. Are nevoie de ele pentru a-si reduce la tacere adversarii si criticii – din politica, din presa, din societatea civilă. Cine sunt acesti adversari!? Sunt aceia cara insistă pe dimesiunea europeană a Turciei. In vremce Erdogan doreste categoric islamizarea statului: Nu il bănuiesc pe Erdogan este un „believer”, un religios, este mai curind un oportunist, un populist care-si ia instrumentele puterii de unde le gaseste și le utilizeaza strict tehnic. Islamizarea Istanbulstatului ii asigura o mult mai mare putere prin chiar tradițiile politice ale acestuia. Tradiția sultanatului este cea pe care o resuscitează Erdogan pe urmele Imperiului Otoman defunct. Modelul european, bazat pe partajarea puterii, nu il atrage deloc pentru că îl impiedică să-și impună controlul absolut asupra Turciei.

Așa că vom asista în continuare la răfuieli și reglări de conturi singeroase. Nu văd cum Obama, Merkel, Hollande, etc, il vor putea opri din acest drum, pe care l-a luat Erdogan nu de azi de ieri. El nu se orientează pe aceasta direcție abia după eșecul putsch-ului. O urmărește de niște ani. Eșecul loviturii i-a creat ocazia să mai faca citiva pași spre puterea absolută. Baza lui electorală este una traditională, și e plasata in centrul și estul Anatoliei cu populatie masiv rurală, conservatoare, Istanbulislamică, antieuropeană. Bazat pe acest electorat anatolian -majoritar- Erdogan a obținut tot ce a vrut și e departe de a-și fi atins toate țintele. Vrea atribuții și mai mari și – probabil – iși dorește o președintie pe viață – ca a lui Kemal Ataturk pe care – dincolo de mormint- il sfidează.

După o presiune de decenii pentru un parcurs european, societatea turcă, ( mai ales dupa revoluția islamică fundamentalistă din 1979, Iran) a reacționat intorcindu-se spre Islam, aducîndu-și aminte de tradițiile Imperiului otoman. Sa nu uităm, granițele Imperiului Otaman, ajungeau pină-n nordul Africii si cuprindea toata zona fierbinte a Orientulu Apropiat de azi, (peninsula Arabica; Siria, Iordania, Irak, Liban, si in nordul africii -Egipt, Libia, Tunisia pină-n Maroc) fervoarea religioase de acolo se întinde și peste Turcia de citiva ani.

IstanbulExista azi două Turcii foarte diferite. Un lider pragmatic, realist, cu viziune, ar incerca să le apropie. Erdogan nu e interesat. El antagonizara celor doua lumi care ii folosește sa asume si mai multă putere. Capacitatea țărilor europene și SUA de a modera aceasta tendință irepresibilă și periculoasă spre o dictatură (civilă) ) este limitată. Turcia joacă un rol însemnat in zonă – la granița cu Rusia, cu Siria, etc. Pînă acum Erdogan s-a priceput să-și joace perfect cartea. A mers pe șantaj cinic, (vezi chestiunea refugiatilor din Siria de ex), pe amenințări, a jucat la mai multe capete, mereu în folos propriu și mai puțin al Turciei. Erdogan se confundă în mintea lui cu Turcia. Interesele lui sunt și ale Turciei, crede el.

Cum am scris deja Erdogan este un animal politic redutabil. Are știința de a profita de orice imprejurare pentru a-și întări poziția.Drumul lui spre puterea absolută este fff dificil de barat.”

STELIAN TĂNASE

CITITI ȘI SERUIȚI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • albert keller spune:

  Erdogan se vrea sultan intr-o Turcie intoarsa la primitivismul islamic al defunctului imperiu otoman.
  Imperiul otoman este responsabil pentru inapoierea in care inca se afla Muntenia si Moldova dupa 500 de ani de spoliere otomana si distrugere a ADN-ului cultural crestin ortodox.
  Turcii sint cele mai infecte primate din Middle East la concurenta cu Kurzii care vor Kurdistanul lor.
  Ataturk se rascoleste in mormint neputincios in fata acestui aventurier corupt pina dincolo de orice limita inchipuita.
  Turcia ar trebui exclusa din NATO iar de asociere la UE nici vorba. Erdogan ar trebui fortat de US sa plateasca despagubiri Armeniei pentru Holocaustul din timpul primului razboi mondial cind hoardele oastei otomane au macelarit peste 1.000.000 de civili armeni – femei, copii si batrini. Orice roman care-si cheltuie banii pe vacante in Turcia este Tembel Congenital !

  • Stelian Tănase spune:

   Nu sunt de acord cu formula „primate” etc. cred ca turcii isi vor rezolva probl.Si noi romabii am fost cocosati de Ceuasescu, apoi de Basescu&inlectualii si afaceristii lui. Dar lucrurile intra pe un fagas la un moment dat si se rezolva. E treaba lor acum.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!