UN REGAT FACE MAI MULT DECÎT DOUĂ REPUBLICI

By 1 decembrie 2013Jurnal de bord

tanase toamna1/ La 30 decembrie 1947, printr-o lovitura de stat ochestrată de la Moscova, regele Mihai este silit să abdice. Se instaurează republica, o republica bolșevică. Constituția din 1923 – care garanta un regim de monarhie constituțională a fost abrogată. Noul regim a fost lovit de nulitate de la început. Comunișitii prin lovitura de stat ieșeau din cadrul organicitații istoriei societații românești. Era un regim de ocupație străină, deci ilegitim. Ar fi ieșit eventual din această situație dacă PCR organiza alegeri libere înainte și corpul electoral ar fi dezavuat monarhia și ar fi optat ptr republică așa cum o impusese ocupantul străin. Nu a îndrăznit să facă alegeri libere ptr că bolșevicii știau că poporul are sentimente profund monarhice și este devotat regelui Mihai.

dej mihaiUn regim nelegitim este întotdeauna un regim de baionete, susținut exclusiv prin forță. Guvernanții nu au consimțămintul populației. Oficial s-a folosit surogatul unei legitimităti de factura ideologică nu juridică. Anume, s-a pretins că regimul ar fi avut o natură revoluționară, că preluase puterea printr-o revoluție. Revoluția îi conferea legitimitate. Preluase puterea cu arma în mînă de la burghezie in numele proletariatului. Istoria, cf Marx, este o istorie a luptei de clasă. Între 1944-1947 s-ar fi desfașurat în România o revoluție condusă de PCR, care a dus în final la alungarea regelui și la instaurarea unei așa zise zise dictaturti a proletariatului. Burghezia și moșierimea au fost distruse și infundau pușcăriile. Partidul comunist era singura forță politică recunoscută.

Pină în 1989 cînd s-a prăbușit acest regim a rămas total nelegitim. Nu a reușit nici măcar ptr o zi să își cîștige regele mihai 26legimitatea, să fie recunoscut democratic prin vot liber. Nu am găsit în așa zisul scenariu revoluționar al preluării puterii de către comuniști nicio vorbă despre ocupația militară sovietică. Nici despre ce îi spusese Stalin lui Milovan Djillas că în Europa regimurile comuniste se vor instala pină acolo unde ajunge Armata roșie. Nicio vorbă despre afirmația lui Vișinkisi din Palatul Regal – Yalta sunt eu ! Regimul inaugurat la 30 decembrie 1947 a fost un regim de ocupație străină. A fost deci o republică bolșevică perfect ilegitimă din ziua abdicării silite a regelui pină în 22 decembrie 1989.

2/ La 22 decembrie 1989 Nicolae Ceaușescu părăsește puterea, izgonit de revoluția unei părți a populației urbane. Fenomenul a fost parte a unui proces mai larg, consumat în centrul și estul Europei. Blocul sovietic s-a prăbusit în citeva săptămîni – inclusiv in România- în contexul reformelor glasnost si perestroika din URSS. A fost o revoluție cu caracter anticomunist. Societatea românească, ptr a reface caracterul organic al istoriei ei, trebuia să revină chiar la 22 decembrie la Constituția din 1923, singura în măsură să ion iliescu  2dea legitimitate noului regim. Primul decret al FSN trebuia să anunțe repunerea în vigoare a Constituției din 1923 și să instaleze un regim monarhic constituțional. Regele Mihai la 23 august repusese in vigoare Constituția din 1923 tocmai ptr că era singurul pas care făcea regimul nou instalat legitim. Legimitatea este singura valoare care dă substanță unui regim politic. Un regim politic ilegitim este slab, indiferent cît se menține la putere. Cu primul avion FSN trebuia să îl aducă pe rege în țară să își reia tronul. Prestigiul României în lume ar fi crescut imens ca și legitimitatea noului regim. Cu regele așezat în capul statului ptr a domni, nu ptr a guverna, pe baza Constituției din 1923, revoluție petrecută la București,Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, ar fi creat o masă critică reformatoare, care ar fi refăcut organicitatea istoriei românești de unde fusese întreruptă.

petre romanPe aceasta bază numai, trebuia începută reconstrucția instituțiilor statului după căderea comunismului. S-a început strîmb cu o republică improvizată. Avem și azi o republica căreia i-aș zice fesenistă (de la inițialele FSN) organizată la repezeală de foști nomenklaturiști, politicieni cu un vast trecut comunist care nu doreau să se rupă de republica bolșevică. Elementele de organicitate obligatorii la un nou regim politic au fost desconsiderate, la fel și nevoia acută de legimitate. Din lovitura de stat din 1947 s-a prelut așa zisa legitimitate revoluționară. Din prima constituție post-dec. 89 referendata în 1991 chestiunea alegerii între monarhie si republică a fost eludată. Noua constituție nu își avea locul devreme ce o aveam pe cea din 1923. Ce a contat ptr Iliescu, Roman, Bârlădeanu, etc, a fost puterea, element care corespunde mentalității și praacticii bolșevice. Lenin spunea că într-o revoluție puterea este tot ce contează. Toate eșescurile din acești 23 de ani de tranziție românească, ( violența, corupția, rămînerile în urmă, eșecul economic, vulnerabilitatea statului etc ) provin de la acel inceput strîmb. Din cauza acestei boli letale ptr un regim politic – lipsa de legitimitate. Nici republica fesenistă nu este legitimă. Aici găsesc sursa tuturor crizelor pe care le-am traversat și le traversăm. După o republică bolșevică și alta hibridă, fesenistă, un regim monarhic constituțional ar fi singura soluție viabilă pentru pentru România.

STELIAN TANASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!