viena 254Viermelui cel mai bine ii stă într-un măr unde are hrană la discreție – e f. mult de ronțăit – și stă și ascuns, pasiunea lui. Cam aste e meseria lui – să trăiască bine dar să nu se expună, să nu îl știe nimeni ce învîrte. Adună neobosit, cu pasiune informații despre ceilalți și le face dosare. Nu se arată pentru știe că lumii îi e scîrbă de apariția lui. E flasc, ia diferite forme, nu are oase. Nu se poate afișa cu mutra lui pocită, cu hidoșenia lui fizică. Dosarele sunt revanșa lui, viața lui reală. Ca infățișare viermii seamănă foarte mult între ei. Am văzut sute de exemplare. Sunt și interșanjabili. Trece – ca orice vierme – prin metamorfoze, dar tot vierme rămîne chiar dacă la un moment dat arată ca un fluture. Scopul viermelui e folosul, paraua și utilizează șantajul, amenințarea, dosarele. Il ajută aparența lui insignifiantă, faptul că se tîrăște. Duce o existență secretă. Îi place cel mai mult să facă rău, să vadă pe cineva că suferă, că îi e frică de el – un vierme.Moarede dorință să participe la doborirea cuiva.

Imi amintesc destul de bine cînd am întîlnit oficial un vierme. Eram redactor șef la săptămînalul „22” prin febr. 90 cînd a intrat la mine in birou un ins cu îmbrăcat în haină de piele, cam neras, ducînd o servietă sub braț. S-a așezat pe marginea scaunului din fața mea cu un aer modest. Vorbea cam în șoaptă, gutural. Cam nesigur de el, a cerut un pahar cu apă, era transpirat. Apoi cînd s-a liniștit, după ce m-a scrutat, mi-a spus că în servieta lui burdușită, viena 241cintărind greu, se află o comoară care ar distruge mulți indivizi ajunși sus după decembrie 89. Ar putea chiar răsturna guvernul. Cum revista făcea opoziție FSN-ului, vizitatorul credea că o să-mi frec mîinile de bucurie. M-am mirat, era ceva nou. Nu începuse isteria cu dosarele. Atunci eram un naiv care aștepta ca în România să se întîmple numai lucruri bune. Necunoscutul mi-a spus că lucrase la Securitate și plecase cu acele dosare. De unde venea el, dosarele erau distruse. Voia să se afle adevărul, zicea. Avea în servietă citeva din dosarele celor mai puternici oameni ai zilei, politicieni, revoluționari, intelectuali. Bătea în servietă cu palma ca un geambaș crupa calului. Iși prețuia marfa. Se lăuda că mai are acasă vreo „200 de piese la fel de tari. Vi le dau să le publicați.”

Părea să fie fericit cu asta. Toata cariera lui distrusese viena 243destine, demascase, intimidase, șantajase cu dosarele lui. X era poponar, Y era agent sovietic, Z era un delapidator veros, Q fusese informator etc. Spera să obțină un preț bun pe colecția lui de abjecții. Personajul din fața mea deși se prezenta ca un iubitor de adevăr, un justițiar, era de fapt un abject. Un vierme. Cum stătea trîntit în scaun luase realmente forma unui vierme. Cu ochii bulbucați, cu obrazul lătăreț, cu niște mîini lungi pe care le tot ascundea în buzunare, de unde scotea o batistă cit o basma, cenușie cu care își ștergea palmele.

Nu am suportat niciodată delațiunea. Imi provoacă și azi aversiune – ca și regimurile care o incurajează, și cei care o fac. Să îți torni rudele, amicii, colegii, vecinii mi se pare cît se poate de infam. Numai un tip de delator poate fi scutit de oprobiu – cel care a acceptat să toarne în timp ce se afla în închisoare. Noi cei care nu am fost închiși nu avem voie să judecăm prin ce au trecut ei după gratii. Dar să fii viena 209liber și să accepți pactul cu Diavolul îmi depășește ințelegerea. Delațiunea ca fenoment face mult rău unei societăți. E ca un cancer, e boala nevindecabilă a unei lumi. Îi anihilează sufletul, îi distruge spiritul. Ii face pe oameni să se spioneze, să se deteste, să se teamă unii de alții, să se suspecteze. Face viața un infern. Delațiunea generează paranoia. E suficient să o încurajezi, ca un regim să se folosească de turnătorie și să îi premieze pe cei in cauză. Efectul este totdeauna devastator – se distruge substanța societății, rețelele sociale se fac praf. Apoi se poate că unele din informațiile deținute de acel vierme erau exacte. Conteaza și calea prin care ai ajuns la adevărul unei povești. Orice ai afla trăgind cu ureche, strîngînd cu ușa, amenințînd, este fără valoare. Este un adevăr fără morală, și ca atare este un fals, o minciună.

Fără să ii dau aceste lungi explicații l-am concediat pe vierme din birou. A plecat dezamăgit, credea că dă lovitura, trece de partea revoluției și se umple de bani. Nici măcar n-am atins dosarele lui murdare. După ce a ieșit pe ușă am deschis geamurile și le-am lăsat multă vreme așa. Le-am închis cînd a intrat cineva în birou și m-a întrebat de ce stau în frig ?
STELIAN TANASE
CITITI SI SERUITI

Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

 • albert keller spune:

  Indubitabil Viermele a devenit Obez – de bunastare – intre timp.

  in perimetrul carpato-danubiano-pontic a avea principii si a trai in concordanta cu crezul personal este o blasfemie sinucigasa.
  Spre Vest este si mai aprig iar spre Est este Siberia infinita si inghetata atemporal unde nimeni nu doreste sa se aventureze.

  Romania si romanii au supravietuit fluturind doua steaguri – Semiluna otomana si Sf. Gheorghe tarist.
  Cind navaleau turcii sau muscalii se folosea drapelul potrivit, dupa caz.

  Astazi e la moda datul in git la ambasada americana unde patriotii sint tratati cu chewing gum si batai pe umar… in sila.
  Sint curios ce a putut vomita Basescu la Ambasada no.1 cind a intrat tiris, beat si plingind cu lacrimi de crocodil – va amintiti desigur, la prima suspendare.
  Cred ca pina si ambasadorul s-a perpelit de ris luni de zile dupa ce a venit ordinul care l-a reinscaunat pe viermele pe care oricum, establishmentul american n-ar fi dat nici macar un scuipat.

  Si uite asa ne-am trezit peste noapte atit Membru NATO cit si UE iar Viermele a anuntat trimfator Axa Bucharest-London- Washington fara de care Lumea ar fi intrat in colaps. Eram noi pregatiti pentru aderare ?!? Nici Vorba de asa ceva…
  Totusi, Ordinul venit direct pe telefonul rosu de la White House la Brussels se executa nu se discuta !

  Fiecare cetatean roman ar trebui sa aiba in casa un drapel american si portretul presedintelui George W Bush fara de care Romania ar fi ajuns mai rau decit Ucraina.

  Fiecare cu viermii lui tovarasi ! Pe cuvint…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!